Categories: Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Κερδισμένοι και χαμένοι από το χθεσινό debate -Οι στρατηγικές, οι ατάκες και τα συντροφικά μαχαιρώματα [Βίντεο]

Το βράδυ της Τρίτης (24/9) στο debate των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, που διήρκεσε τρεις ώρες, στούντιο της ΕΡΤ διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια πολύ καλή πολιτική συζήτηση. Oι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης, αντιπαρατέθηκαν ενόψει των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου, οι οποίες θα επαναληφθούν μεταξ’υ των δυο πρώτων στις 13 Οκτωβρίου.
Χθες είχαμε ένα debate το οποίο ήταν «παράδειγμα προς μίμηση», καθώς, παρά τις κόντρες, όλοι κινήθηκε σε πολιτισμένο πλαίσιο και τούτο φάνηκε από τους χρήστες των social media οι οποίοι είδαν θετικά την τηλεμαχία, δημιουργώντας προσδοκίες για μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές κάλπες.
Οι έξι υποψήφιοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Απόστολου Μαγγηριάδη και Γιώργου Κουβαρά, οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά είχαν και σκληρές αντιπαραθέσεις στους απευθείας διαλόγους που προβλέπονταν από τη διαδικασία. 

Οι έξι ενότητες του debate

  • Κλιματική κρίση – Πολιτική προστασία – Ενεργειακή μετάβαση
  • Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση
  • Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα – Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Κοινωνικό κράτος – Νέα γενιά – Δημογραφικό
  • Οικονομία – Ανάπτυξη
  • ΠΑΣΟΚ

Τα «δίδυμα» του χθεσινού debate πολλά. Είχαν επιλεγεί προσεκτικά από τα επικοινωνιακά επιτελεία των «μονομάχων» προκειμένου να αναδείξει ο ένας τα αδύναμα στοιχεία του άλλου.
Η κόντρα Δούκα-Ανδρουλάκη προς το τέλος της τηλεμαχίας επί προσωπικού, η αντιπαράθεση Γερουλάνου-Ανδρουλάκη για τα κόκκινα δάνεια, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου-Δούκα για τις συμμαχίες στον Δήμο Αθηναίων, το «πινγκ-πονγκ» Γιαννακοπούλου-Ανδρουλάκη για τη λειτουργία του κόμματος, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου με Ανδρουλάκη για τον νόμο για την Παιδεία, οι αιχμές Κατρίνη κατά Ανδρουλάκη, τα ομαδικά πυρά των περισσοτέρων κατά Διαμαντοπούλου για την απουσία ετών από το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη στάση της σε θέματα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη κ.λπ. συνέθεσαν αυτό το επιθετικό σκηνικό στο στούντιο της ΕΡΤ.

Ποιος βγήκε κερδισμένος από το debate;
Κανένας από τους έξι, κατά τη γνώμη μας, δεν προέβη σε κάποιο σημαντικό λάθος που θα του στοιχίσει εκλογικά, καθώς όλοι είχαν καλές και κακές στιγμές. Κάποιες φορές οι απαντήσεις ήταν αμήχανες, αόριστες και γενικές γύρω από θέματα που είτε δεν γνώριζε κάποιος εις βάθος, είτε λόγω δύσκολης θέσης.

Σίγουρα από τα δίδυμα-φωτιά, βγαίνουν και συμπεράσματα για τη στρατηγική και τα «ανοίγματα» του β’ γύρου.
Συγκεκριμένα μπορούμε να πούμε ότι:

  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν διαβασμένος, αν και ορισμένες φορές εκνευρίστηκε κυρίως από τις επιθέσεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς το πρόσωπό του. Η ατάκα του προς τον Χάρη Δούκα «δεν είσαι ούτε Μιτεράν και, ευτυχώς, ούτε Ερντογάν» ήταν αυτή που έμεινε.
  • Ο Χάρης Δούκας έστειλε μήνυμα ελπίδας στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ενώ απευθύνθηκε και στο αριστερόστροφο ακροατήριο. Οι κόντρες του ήταν έντονες με Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνο. Αιχμηρή ήταν η απάντησή του στην Άννα Διαμαντοπούλου όταν τον κατηγόρησε πως δεν εκφράζει θέσεις του ΠΑΣΟΚ. «Για τη ΔΕΗ, οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, γιατί ήμουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ», της είπε ο κ. Δούκας.
  • Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν σοβαρός, μελετημένος με αληθινό ηγετικό προφίλ. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του ότι στην Ελλάδα φορολογείται το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Ο κ. Γερουλάνος έστρεψε τα βέλη του κυρίως στους Δούκα, Διαμαντοπούλου και Ανδρουλάκη.
  • Η Άννα Διαμαντοπούλου έδειξε πως είναι μια έμπειρη πολιτικός και κατάφερε να χειριστεί όλα τα θέματα, αν και δυσκολεύτηκε να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με την επί χρόνια απουσία της από το ΠΑΣΟΚ. Στο στόχαστρό της βρέθηκαν κυρίως Δούκας, Ανδρουλάκης και Γερουλάνος, ενώ κάλεσε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει μαζικά στις κάλπες.
  • Η Νάντια Γιαννακοπούλου επιτέθηκε κυρίως στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο κατάφερε να εκνευρίσει με δηλητηριώδη σχόλια για τη λειτουργία του κόμματος και τη χρονική συγκυρία της κατάθεσης πρότασης μομφής.
  • Ο Μιχάλης Κατρίνης ακολούθησε τη γραμμή που χάραξε ο ίδιος εξαρχής, κινούμενος σε υψηλούς τόνους στα εθνικά θέματα και για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ συγκρούστηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι δηλώσεις των 6 υποψηφίων μετά το debate
Οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία, μετά την ολοκλήρωση του debate της ΕΡΤ, προέβησαν σε δηλώσεις έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ώστε να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας.

Νίκος Ανδρουλάκης: Τα δύσκολα είναι πίσω μας, τα καλύτερα για την παράταξη και τη χώρα είναι μπροστά
«Σήμερα κάναμε έναν ποιοτικό διάλογο», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το debate της ΕΡΤ.
Ο Ν. Ανδρουλάκης συνέχισε λέγοντας πως «αποδεικνύει ότι η πατρίδα μας έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για όλα τα ζητήματα, για την υγεία, την παιδεία, τις ανισότητες, τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και βέβαια για τα εθνικά θέματα. Δυόμισι χρόνια αγώνας, προσπάθεια, κόπος. Το νερό πια έχει μπει στο αυλάκι και πιστεύω τα δύσκολα είναι πίσω μας. Τα καλύτερα για την παράταξη, αλλά πάνω απ’ όλα για τη χώρα, είναι μπροστά μας».

Χάρης Δούκας: Στις 6 του Οκτώβρη οι πολίτες να προσέλθουν μαζικά για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή
Ο Χάρης Δούκας στην έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά την «πράσινη» τηλεμαχία δήλωσε τα εξής:
«Ευχαριστούμε πάρα πολύ την ΕΡΤ και όλους εσάς. Κάναμε ένα πολύ μεγάλο ζωντανό διάλογο τρεις και πλέον ώρες και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί πλέον όλοι οι πολίτες έχουν μια ξεκάθαρη άποψη και τους καλούμε στις 6 του Οκτώβρη να προσέλθουν μαζικά για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή. Σας ευχαριστώ πολύ».

Παύλος Γερουλάνος: Αυτή η διαδικασία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα συντεταγμένο
Εξερχόμενος από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά τη διεξαγωγή του debate, ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι «αυτή η διαδικασία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα συντεταγμένο, στο οποίο μπορούμε να έχουμε τις διαφορές μας αλλά να κάνουμε μία πολιτισμένη συζήτηση, από την οποία μπορεί να κρίνει ο ψηφοφόρος τι εκπροσωπεί ο καθένας από εμάς και τι πρεσβεύει».

Επιπλέον ο κ. Γερουλάνος τόνισε: «Αυτό νομίζω ότι είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία και γι’ αυτό βγαίνω από αυτό το debate πολύ χαρούμενος, καθώς το ΠΑΣΟΚ έδειξε έναν καλό εαυτό και δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή την πολιτισμένη συζήτηση. Έθεσα ένα δίλημμα: Θα κάνουμε μία επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας; Η επιλογή νίκης θέλει ηγεσία η οποία ενώνει, έχει πείρα, η οποία έχει σχέδιο και η οποία μπορεί να κάνει τη μεγάλη διεύρυνση που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει. Παρακινώ όλους να πάνε στις κάλπες και να αναλογιστούν: το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει ξανά το ρόλο που έπαιξε; Αν ναι, ελάτε, ψηφίστε, και θεωρώ ότι τα διλήμματα που θέσαμε σήμερα είναι τα διλήμματα που αφορούν στο μέλλον και του ΠΑΣΟΚ και της χώρας μας».

Άννα Διαμαντοπούλου: Στις εκλογές ψηφίζουμε για τον ή την επόμενο/η πρωθυπουργό
Η Άννα Διαμαντοπούλου, εξερχόμενη του Ραδιομεγάρου μετά την τηλεμαχία, είπε ότι «σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον ή την επόμενο/η πρωθυπουργό».

Συγκεκριμένα, η Άννα Διαμαντοπούλου είπε: «Βγαίνουμε από μία τηλεμαχία η οποία ήταν πολιτισμένη, ενωτική και θεωρώ με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Θέλω να πιστεύω ότι στις επόμενες είκοσι μέρες θα πείσουμε για το ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει η μεγάλη δύναμη, ο άλλος πολιτικός πόλος για την πατρίδα μας, για τους ανθρώπους μας, για τις ζωές μας.
Θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες που βλέπουν με ενδιαφέρον το ΠΑΣΟΚ να σηκωθούν από τον καναπέ τους, να ψηφίσουν στις εκλογές, να φτάσουμε τις 400.000 ανθρώπους, να αλλάξει η πορεία της χώρας.
Γιατί σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον/την επόμενο/η πρωθυπουργό και αυτό που θέλουμε είναι να είναι σοσιαλδημοκράτες, ενωμένοι και στη βάση και στην κορυφή. Την επομένη των εκλογών θα είναι μια άλλη μέρα για την πατρίδα μας
».

Νάντια Γιαννακοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ βγήκε κερδισμένο και αποδεικνύεται γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε το διάλογο
«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου μετά τη διεξαγωγή του debate των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ.
«Βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ και τελικά αποδεικνύεται το γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε το διάλογο, γιατί κερδίζουμε από τις διαφορετικές θέσεις, ακόμα και από τις διαφωνίες μας.
Γιατί κερδίζουμε από όλον αυτόν τον πλούτο των διαφορετικών ιδεών. Και ναι, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο θέλουμε.
Εγώ θέλω να καλέσω για μία ακόμα φορά μαζικά όλους τους προοδευτικούς πολίτες που κοιτάζουν προς το ΠΑΣΟΚ, που έχουν απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ, να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, να σπάσουν τους μηχανισμούς.
Κρίνεται το μέλλον αυτής της παράταξης, αλλά κρίνονται πολλά και για τη χώρα. Άρα, ναι, πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας και, ναι, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό
».

Μιχάλης Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας
Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης, εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, κάλεσε «όλα τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, την ευρεία κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, να πάρουν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους».
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Οι πολίτες μάς άκουσαν. Καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, την ευρεία κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, να πάρουν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους για να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας, για να αλλάξει η ζωή όλων».

Δείτε σε βίντεο της ΕΡΤ το  Debate Υποψήφιων Προέδρων του ΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Τσούλιας*:Κριτική θεώρηση του debate και των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευσα ένα άρθρο για το γενικό πολιτικό κλίμα του debate, που ήταν απόλυτα θετικό για…

4 ώρες ago

Ο Γερουλάνος παίρνει θέση για την κόντρα Δούκα – Ανδρουλάκη: Απαιτείται σοβαρότητα – Τεχνητές εντάσεις δεν αφορούν κανέναν

Ο συνυποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, πήρε θέση στην άγρια κόντρα που…

7 ώρες ago

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου: Επίσημα εγκαίνια Μουσείου Αλιείας Αιτωλικού

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σας προσκαλεί στα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Αλιείας Αιτωλικού το…

13 ώρες ago

Δήμος Χαλανδρίου: Πλήρης νομική στήριξη των πολιτών, κατά της κεραίας στο Πάτημα

Με ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή Χαλανδρίου ενημερώνει τους δημότες ότι στήριξε την εκδίκαση ασφαλιστικών…

13 ώρες ago

«Αγαπάμε το Χαλάνδρι» – Κρίστη Αγαπητού: Διαμαρτυρόμεθα έντονα προς τη Δημοτική Αρχή για τη μη λειτουργία αθλητικών προγραμμάτων.

H δημοτική παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» με επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού, με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται…

14 ώρες ago

Μαρινέλλα: Κλινικά σταθερή, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία» νοσηλεύεται η Μαρινέλλα λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, σύμφωνα με το…

16 ώρες ago