Categories: Διεθνή

Ανατροπή των δημοσκοπήσεων στο Βρανδεμβούργο: Κράτησε το SPD, κατέρρευσε το CDU, μεγάλη ενίσχυση των «άκρων»

Αν και φάνηκε να χάνουν τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τελικά σήμερα το βράδυ (Κυριακή 22/9) χαμογέλασαν.
Συγκεκριμένα το SPD συγκεντρώνει 30,9% και ακολουθούν το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 29,2%, ο συνασπισμός της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) 13,5% και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) 12,1%. Εκτός του τοπικού κοινοβούλιο αφού δεν πιάνουν το 5% που είναι το όριο μένουν οι Πράσινοι (Grüne) με 4,1%, η Αριστερά (Die Linke) με 3,0%, αλλά και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 2,6%.
Από τα παραπάνω αποτελέσματα διαπιστώνουμε ότι το SPD βρίσκεται 1,7% μπροστά από το AfD. Και τα δύο αυτά κόμματα παρουσίασαν μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με το 2019.
Στις εκλογές αυτές κρινόταν το πολιτικό μέλλον  του πρωθυπουργού Dietmar Woidke (SPD), ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν το AfD γινόταν η ισχυρότερη δύναμη.
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες του (CDU), οι Πράσινοι και η Αριστερά χάνουν σημαντικά σε σύγκριση με το 2019. Επιπλέον οι Πράσινοι (Grüne), η Αριστερά (Linke ) και το Κίνημα Ενωμένων Πολιτών του Βρανδεμβούργου/ Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (Brandenburger Vereinigte Bürgerbewegung/Freie Wähler – BVB/FW) δεν θα εκπροσωπούνται πλέον στο κρατικό κοινοβούλιο. Στο  Βρανδεμβούργο, τα κόμματα που λαμβάνουν λιγότερο από 5% δεν εισέρχονται στο τοπικό κοινοβούλιο.

Ποια είναι η κατανομή των εδρών;
Τέσσερα κόμματα εισέρχονται στο κοινοβούλιο της πολιτείας:

  • SPD: 32 έδρες
  • AfD: 30 έδρες
  • CDU: 12 έδρες
  • BSW: 14 έδρες

Ποιοι συνασπισμοί είναι δυνατοί;
Το SPD εξαρτάται από το BSW για να σχηματίσει κυβέρνηση και τούτο γιατί και τα τρία κόμματα SPD, CDU, BSW έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνασπισμού με το AfD και οι πιθανοί συνασπισμοί για την τοπική κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου, που αποτελείται από 88 βουλευτές, είναι:

  • SPD + CDU 44 έδρες (σχηματίζεται κυβέρνηση)
  • SPD + BSW 46 έδρες (σχηματίζεται κυβέρνηση)
  • SPD + CDU + BSW 58 έδρες (σχηματίζεται κυβέρνηση)

Η αντίδραση του Όλαφ Σολτς για το αποτέλεσμα
Ύστερα από τηλεδιάσκεψη με τις επιτροπές του κόμματός του, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ, αντέδρασε ήπια στο εκλογικό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο. Όταν ρωτήθηκε από το ZDF ποιο ήταν το κλίμα στο προεδρείο του SPD, ο Όλαφ Σολτς αρκέστηκε να πει: «Καλό φυσικά!».

Το χειρότερο αποτέλεσμα του CDU
Το 12,1% που έλαβε το CDU στις εκλογές στο Βρανδεμβούργου είναι το χειρότερο αποτέλεσμα. Ποτέ δεν έχει καταγράψει ποτέ τόσο κακό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο. Το CDU, μάλιστα, δεν έχει σημειώσει ποτέ τόσο κακό αποτέλεσμα σε εκλογές σε κρατίδιο στα ανατολικά.

Επί της ουσίας, αυτό είναι πικρό νέο για τον Φρίντριχ Μερτς, τον νεοεκλεγέντα υποψήφιο καγκελάριο του κόμματος. Έτσι, το αποτέλεσμα επισκιάζει τις πρώτες ημέρες του ιδίου στην ηγεσία έπειτα από τις.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Τσούλιας*:Κριτική θεώρηση του debate και των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευσα ένα άρθρο για το γενικό πολιτικό κλίμα του debate, που ήταν απόλυτα θετικό για…

4 ώρες ago

Ο Γερουλάνος παίρνει θέση για την κόντρα Δούκα – Ανδρουλάκη: Απαιτείται σοβαρότητα – Τεχνητές εντάσεις δεν αφορούν κανέναν

Ο συνυποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, πήρε θέση στην άγρια κόντρα που…

7 ώρες ago

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου: Επίσημα εγκαίνια Μουσείου Αλιείας Αιτωλικού

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σας προσκαλεί στα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Αλιείας Αιτωλικού το…

13 ώρες ago

Δήμος Χαλανδρίου: Πλήρης νομική στήριξη των πολιτών, κατά της κεραίας στο Πάτημα

Με ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή Χαλανδρίου ενημερώνει τους δημότες ότι στήριξε την εκδίκαση ασφαλιστικών…

13 ώρες ago

«Αγαπάμε το Χαλάνδρι» – Κρίστη Αγαπητού: Διαμαρτυρόμεθα έντονα προς τη Δημοτική Αρχή για τη μη λειτουργία αθλητικών προγραμμάτων.

H δημοτική παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» με επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού, με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται…

14 ώρες ago

Μαρινέλλα: Κλινικά σταθερή, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία» νοσηλεύεται η Μαρινέλλα λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, σύμφωνα με το…

16 ώρες ago