Categories: Εκπαίδευση

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να μη γίνει άλλη μια διάκριση σε βάρος των εκπαιδευτικών

Άλλη μια νομοθετική πρωτοβουλία σε βάρος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουμε εκ μέρους της κυβέρνησης της Ν.Δ.   

Συγκεκριμένα στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», εμπεριέχεται διάταξη, που δεν επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας με δικαίωμα μετάταξης ή απόσπασης σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Από πού πηγάζει μια τέτοια αρνητική εξέλιξη στο χώρο της εκπαίδευσης; Προφανώς από τη συγκροτημένη γενικότερη πολιτική για μείωση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία – μείωση που έχει οδηγήσει σε κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων των σχολείων σε όλη τη χώρα, σε συρρίκνωση της παράλληλης στήριξης και της ειδικής αγωγής, σε «συστολή» των αναγκαίων διορισμών, σε ένταση των λειτουργικών προβλημάτων των σχολείων κλπ.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ανέκαθεν οι εκπαιδευτικοί κρίνονταν ως απόλυτη προτεραιότητα για μια σειρά δημόσιων υπηρεσιών (βιβλιοθήκες, πνευματικά ιδρύματα, μουσεία κλπ κλπ) και είχαμε υλοποίηση αυτού της επιλογής με τις διαδικασίες είτε των μετατάξεων είτε των αποσπάσεων. Επρόκειτο δε για μια ρύθμιση που υπηρετούσε ουσιαστικές ανάγκες του κρατικών υπηρεσιών.  

Απαιτούμε να μην ψηφιστεί αυτή η απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία, που απομειώνει βασικές αποστολές υπηρεσιών του Δημοσίου και προσθέτει μια νέα θεσμική ανισότητα σε βάρος των εκπαιδευτικών. Πρέπει να επικρατήσουν ενιαία κριτήρια και αρχές για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα είτε αφορούν θέματα αποσπάσεων είτε μετατάξεων είτε ακόμα και θέματα εξαιρέσεων για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων.

Είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα η αύξηση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης δεν είναι μια δαπάνη με κάποιο οικονομικό κόστος. Είναι επένδυση και μάλιστα με μεγάλη προστιθέμενη αξία και με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ο Γερουλάνος παίρνει θέση για την κόντρα Δούκα – Ανδρουλάκη: Απαιτείται σοβαρότητα – Τεχνητές εντάσεις δεν αφορούν κανέναν

Ο συνυποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, πήρε θέση στην άγρια κόντρα που…

3 ώρες ago

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου: Επίσημα εγκαίνια Μουσείου Αλιείας Αιτωλικού

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σας προσκαλεί στα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Αλιείας Αιτωλικού το…

8 ώρες ago

Δήμος Χαλανδρίου: Πλήρης νομική στήριξη των πολιτών, κατά της κεραίας στο Πάτημα

Με ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή Χαλανδρίου ενημερώνει τους δημότες ότι στήριξε την εκδίκαση ασφαλιστικών…

9 ώρες ago

«Αγαπάμε το Χαλάνδρι» – Κρίστη Αγαπητού: Διαμαρτυρόμεθα έντονα προς τη Δημοτική Αρχή για τη μη λειτουργία αθλητικών προγραμμάτων.

H δημοτική παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» με επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού, με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται…

9 ώρες ago

Μαρινέλλα: Κλινικά σταθερή, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία» νοσηλεύεται η Μαρινέλλα λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, σύμφωνα με το…

12 ώρες ago

Η ιστορία της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει επιθέσεις στα σύνορα του νότιου Λιβάνου με το Ισραήλ για σχεδόν ένα…

22 ώρες ago