Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις επιθέσεις με τις συσκευές – Πάμε σε γενικευμένο πολέμου στη Μέση Ανατολή;

0

Από χθες το βράδυ μπορούμε να μιλάμε για κλιμάκωση στο Λίβανο με το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να είναι επί ποδός πολέμου.

Προηγήθηκε το μπαράζ εκρήξεων σε βομβητές στελεχών της Χεζμπολάχ που προκάλεσε θανάτους αλλά και χιλιάδες τραυματισμούς.

Όμως λάδι στη φωτιά έριξαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της οργάνωσης κι αυτό την ώρα που ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, ξεκινούσε την ομιλία του στην οποία έκανε λόγο για κήρυξη πολέμου από το Τελ Αβίβ.

Συγκριμένα, λίγο πριν ξεκινήσει το διάγγελμά του ο ηγέτης της μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, Νασράλα, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε μπαράζ επιθέσεων στο νότιο Λίβανο. Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούσαν σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ προκειμένου να πλήξουν τις στρατιωτικές ικανότητες της οργάνωσης ώστε οι Ισραηλινοί πολίτες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ.

Το Ισραήλ εκτόξευσε δεκάδες βόμβες σε όλο το νότιο Λίβανο, ανέφεραν τρεις λιβανικές πηγές ασφαλείας. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Ισραηλινοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ανέφεραν ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 εκτοξευτών ρουκετών.

Τι είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ
Ο Χασάν Νασράλα στην ομιλία του την Πέμπτη καταδικάζοντας τις δύο επιθέσεις με στόχο μηχανισμούς της Χεζμπολάχ τόνισε:

  • Οι «σφαγές» «ξεπέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές» επειδή οι συσκευές εξερράγησαν σε δημόσιους χώρους, βλάπτοντας πολίτες καθώς και μέλη της Χεζμπολάχ.
  • Είπε ότι οι επιθέσεις στην ομάδα ήταν «άνευ προηγουμένου» και πρόσθεσε ότι αν και η Χεζμπολάχ «υπέστη σημαντικό πλήγμα», «θα έρθει ο απολογισμός».
  • Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι το μέτωπο του Λιβάνου «δεν θα σταματήσει» μέχρι να τελειώσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα .
  • Είπε ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ γλίτωσε σε γενικές γραμμές από την επίθεσης της Τρίτης επειδή χρησιμοποιούσαν παλαιότερες συσκευές ενώ «οι νέες στάλθηκαν αλλού».

Τι λέει και κάνει το Ισραήλ
Πρόσθετες αεροπορικές επιδρομές πέρα από τις επιθέσεις με συσκευές έρχονται μετά την δήλωση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ο οποίος υποστηρίζει ότι ξεκινά μια «νέα εποχή» στην πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ. 

  • Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι πλήττουν στόχους στον Λίβανο «για να υποβαθμίσουν τις τρομοκρατικές δυνατότητες και τις υποδομές της Χεζμπολάχ».
  • Ο ισραηλινός στρατός είπε νωρίτερα ο ανώτατος διοικητής του «ολοκλήρωσε την έγκριση των σχεδίων για το βόρειο μέτωπο».
  • Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ (Yoav Gallant) δήλωσε την Πέμπτη ότι η ισραηλινή στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα συνεχιστεί.

Παγκόσμια αντίδραση
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε σε δήλωση ότι οι επιθέσεις με συσκευές επικοινωνίας στον Λίβανο «παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή» και αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου . Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) n ζήτησε αυτοσυγκράτηση στον Λίβανο και είπε ότι τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να καταστήσουνν τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «ακόμα πιο δύσκολες». Εν τω μεταξύ, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (Iran’s Revolutionary Guard) δήλωσαν ότι το Ισραήλ «θα αντιμετωπίσει σύντομα μια αποφασιστική και συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης».

Με πληροφορίες από το CNN και από το Reutters

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner