F1 – Grand Prix Αζερμπαϊτζάν: Ο Πιάστρι κέρδισε τον Λεκλέρ μετά από επική μάχη

0

Το Grand Prix Αζερμπαϊτζάν, ο 17ος φετινός αγώνας της Formula 1, είχε για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Όσκαρ Πιάστρι της McLaren, ο οποίος έκανε τον καλύτερο αγώνα της καριέρας του και κατέκτησε τη δεύτερη νίκη της χρονιάς. Ο Αυστραλός οδήγησε με τον αλάνθαστο τρόπο ενός πρωταθλητή και αρνήθηκε στον Σαρλ Λεκέρ μια νίκη που στο πρώτο μέρος του αγώνα φαινόταν σχεδόν σίγουρη. Ο Σαρλ Λεκέρ με τη Ferrari πήρε τη δεύτερη θέση ενώ τρίτος τερμάτισε ο Τζορτζ Ράσελ με τη Mercedes, μετά τη σύγκρουση των Σέρχιο Πέρεζ και Κάρλος Σάινθ στον τελευταίο γύρο. Ο Νόρις τερμάτισε 4ος και ο Φερστάπεν 5ος, ενώ η McLaren προσπέρασε τη Red Bull στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.
Ο Λεκλέρ ξεκίνησε πολύ καλά και μπόρεσε να δημιουργήσει ένα προβάδισμα πέντε δευτερολέπτων  πριν μπει στα pit για σκληρά ελαστικά.
Όμως μετά τις στάσεις, ο Πιάστρι επέστρεψε και προσπέρασε τον Μονεγάσκο με μια τολμηρή κίνηση στην πρώτη στροφή. Από εκεί και πέρα, ο Πιάστρι δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί πολύ από τον Λεκλέρ, αλλά άντεξε την πίεση.


Στους ελευταίους τρεις γύρους που απέμεναν, ο Πιάστρι κατάφερε να ξεφύγει από τον Λεκλέρ, καθώς ο οδηγός της Ferrari πιέστηκε έντονα από τον Σέρτζιο Πέρεζ της Red Bull και τον Κάρλος Σάινθ της Ferrari.


Επιπλέον στους δυο τελευταίους γύρους η μονομαχία μεταξύ μεταξύ Πέρεζ και Σάινθ έληξε με τον χειρότερο τρόπο, καθώς το ζευγάρι συγκρούστηκε κατεβαίνοντας την ευθεία από τη στροφή 2 – με αποτέλεσμα και οι δύο να βγαίνουν εκτός πίστας και αγώνα.


Αυτό, ανέβασε τον Ράσελ στην τρίτη θέση, δεδομένου ότι ο Βρετανός είχε προσπεράσει τον Μαξ Φερστάπεν. Ο Λάντο Νόρις ανέβηκε από την 16η θέση στην τέταρτη, αφού χρησιμοποίησε τη στρατηγική της μιας στάσης, για να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Ο Φερστάπεν, έμεινε πέμπτος, αφού δεν φάνηκε να είναι σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη, μένοντας κλεισμένος πίσω από τον Άλεξ Άλμπον και τον Νόρις, που έκαναν μία στάση στο μέσο του αγώνα. Ο Φερνάντο Αλόνσο, τερμάτισε έκτος για την Aston Martin, με τον Άλμπον να τερματίζει έβδομος στη Williams.
Ο Φράνκο Κολαπίντο, ολοκλήρωσε το εξαιρετικό του Σαββατοκύριακο με την όγδοη θέση, με τον Λούις Χάμιλτον να καταλαμβάνει τη θέση 9.
Το τελικό βαθμό πήρε ο Όλιβερ Μπέρμαν της Haas, στο ντεμπούτο του στο αγώνα για την αμερικανική ομάδα, ενώ είχε σκοράρει βαθμούς στο ντεμπούτο του στη F1 στη Σαουδική Αραβία νωρίτερα μέσα στη σεζόν.

Βαθμολογία Πρωταθλήματος Οδηγών

Θ. ΟΔΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ
1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 313
2 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 254
3 Charles Leclerc FERRARI 235
4 Oscar Piastri MCLAREN MERCEDES 222
5 Carlos Sainz FERRARI 184
6 Lewis Hamilton MERCEDES 166
7 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT 143
8 George Russell MERCEDES 143
9 Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 58
10 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 24
11 Nico Hulkenberg HAAS FERRARI 22
12 Yuki Tsunoda RB HONDA RBPT 22
13 Daniel Ricciardo RB HONDA RBPT 12
14 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 12
15 Pierre Gasly ALPINE RENAULT 8
16 Oliver Bearman FERRARI 7
17 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 6
18 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 5
19 Franco Colapinto WILLIAMS MERCEDES 4
20 Zhou Guanyu KICK SAUBER FERRARI 0
21 Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES 0
22 Valtteri Bottas KICK SAUBER FERRARI 0

Βαθμολογία Πρωταθλήματος Κατασκευαστών

Θ. ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ
1 MCLAREN MERCEDES 476
2 RED BULL RACING HONDA RBPT 456
3 FERRARI 425
4 MERCEDES 309
5 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 82
6 RB HONDA RBPT 34
7 HAAS FERRARI 29
8 WILLIAMS MERCEDES 16
9 ALPINE RENAULT 13
10 KICK SAUBER FERRARI 0
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner