ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής: Άνοιξαν τα χαρτιά τους οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία του [Βίντεο – Φωτο]

Στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πραγματοποιήθηκε  η διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, καθώς εκτός των μελών της έχουν προσκληθεί οι γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος και θεσμικά εκλεγμένοι (δήμαρχοι κ.α.).
Στη συνεδρίαση πήραν το λόγο με αλφαβητική σειρά οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος.
Επί της ουσίας έγινε ένα πρώτο άτυπο debate, δεδομένου ότι οι έξι υποψήφιοι άνοιξαν τα χαρτιά τους για όλα τα μείζονα θέματα. Μίλησαν για τις εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική τροχιά, ενισχύοντας τον αντιπολιτευτικό του ρόλο στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες το 2027.

Άλλωστε αυτή είναι η τελευταία εσωκομματική διαδικασία ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:
«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, γιατί πλέον δεν μας τίθεται το ερώτημα με ποιον θα πάτε. Έκλεισε ο ιστορικός κύκλος του ερωτήματος. Κοπιάσαμε και αγωνιστήκαμε για να είναι σήμερα το ερώτημα πότε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση και πότε θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στο σπίτι της. Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος, έτοιμος να κάνει και το επόμενο μεγαλύτερο βήμα. Έτοιμο να βάλει τέλος στην αποτυχημένη διαχείριση Μητσοτάκη». «Πριν 2,5 χρόνια η βάση της παράταξης μου έκανε την τιμή να με εκλέξει επικεφαλής του ιστορικού μας κινήματος. Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο θα ήταν “το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε”. Δεν επέστρεψε μόνο με το ιστορικό του σύμβολο, αλλά μπήκε με δυναμική στο κέντρο των εξελίξεων. Η εποχή που μας αντιμετώπιζαν ως συμπλήρωμα έχει περάσει. Μόνο τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Ανεβάσαμε τα ποσοστά μας, γίναμε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια. Είδαμε ξανά το πράσινο στην Κρήτη. Αυξήσαμε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Ενισχύσαμε την επιρροή μας».
Για όσους τον αμφισβήτησαν, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε χαρακτηρισιτκά:
«Στις 19:00 έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών. Στις 19:10 κάποιοι έθεσαν θέμα ηγεσίας. Η βάση της παράταξης θα κρίνει αν ενδιαφέρονταν για την πορεία της παράταξης. Την απόφαση για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά με αναθεώρηση Συντάγματος, είναι απόφαση 20 ετών, δεν την πήρα μόνος. Να με κατηγορούν κάποιοι γιατί είχαμε ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο στο νομό τους, το θεωρώ αδιανόητο. Το βράδυ των εκλογών θα μπορούσε να μείνει στον μεγάλο ηττημένο που ήταν η ΝΔ και μετά να πάμε στα όργανά μας και να συζητήσουμε τα λάθη μας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα που δείχνουν αδυναμία. Έτσι είναι οι θεσμικές λειτουργίες. Αυτή είναι η διαδρομή μου και ως γραμματέας και ως πρόεδρος. Θα μπορούσαμε και να είμαστε δεύτερο κόμμα, αν κάποιος που έλεγε ότι «θα είναι για πάντα ΠΑΣΟΚ» δεν έφτιαχνε κόμμα έναν μήνα πριν τις εκλογές. Η προοπτική δεν υπάρχει σε μεσσίες ούτε σε περιτυλίγματα όπως μας έδειξαν άλλα κόμματα».

Ακολούθησε στο βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατέστησε σαφές ότι: «τώρα, είναι η ώρα. Τώρα είναι η ώρα για την “αναγέννηση” του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας συγχωρεθεί αν δεν ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας». «Δεν διανοούμαστε να χάσουμε την ευκαιρία για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ για το οποίο χρειάζετονται τρία πράγματα: Σχέδιο, διάθεση σύνθεσης δυνάμεων, ενότητα δηλαδή, και εμπειρία διακυβέρνησης», πρόσθεσε.
Ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι η προοπτική εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται χωρίς προϋποθέσεις, καθώς απαιτεί αλλαγή λειτουργίας, νοοτροπίας, ηγεσίας και απαιτείται σχέδιο γρήγορων κινήσεων και ριζικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα που -όπως είπε- βασίζεται στο σχέδιο «Αναγέννηση».
«Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα. Πολιτικό σχέδιο που δεν έρχεται απλά να διαχειριστεί το διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έρχεται να τα αλλάξει συθέμελα. Έρχεται να αλλάξει παράδειγμα. Έρχεται να επιφέρει σαρωτικές αλλά και πολύ συγκροτημένες αλλαγές. Η “Αναγέννηση”, είναι ένα σχέδιο πολιτικό, ανθρωποκεντρικό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ο δεύτερος λόγος που ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ είναι γιατί μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα. Αυτό κάνω όλη μου την πολιτική ζωή, μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό δεν έχω κομματική παρέα. Δεν έχω “δικούς μου”. Δεν χρειάζομαι τη δική μου ομάδα για να προεδρεύσω. Δεν έχω μάθει έτσι. Έχω μάθει να φτιάχνω ομάδες. Αξιοποιώντας όποια και όποιον θέλει να προσφέρει. Συνθέτοντας δυνάμεις και προσφέροντας προοπτική. Όπου κι αν βρέθηκα. Αυτό έκανα πάντα. Αυτό, θα κάνω και ως πρόεδρος, αν εκλεγώ», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος για να συμπληρώσει: «Τα παραπάνω μπορώ να τα εγγυηθώ, για έναν λόγο: Διότι δεν με κρατάει κανένας. Δεν έχω καμία εσωκομματική δουλεία. Πρώτη και μόνη μου προτεραιότητα το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον της πατρίδας. Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω».
«Γιατί σε ένα κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικότερο από το να κερδίζεις την εσωκομματική κάλπη και την αρχηγία την Κυριακή: Να ξέρεις τι θα κάνεις τη Δευτέρα. Μπροστά μας, αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, έχουμε επικές μάχες. Μάχες με την κυβέρνηση, μάχες με τα προβλήματα, μάχες για να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε κοντά του. Αν η μάχη είναι στη Βουλή, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Αν η μάχη είναι στην κοινωνία, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Αν η μάχη είναι στο κόμμα, για να διαλέξουμε πορεία, για να κλείσουμε ανοιχτά θέματα, για να αποφασίσουμε στρατηγική, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο πρόεδρος δίνει το παράδειγμα. Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα γίνει κυβέρνηση διά αντιπροσώπου. Ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι βουλευτής. Γιατί με εμένα στη θέση του προέδρου, οι αξίες, η πολιτική δράση και η διάθεση προσφοράς θα είναι τα μόνα κριτήρια συμμετοχής στα όργανα», επεσήμανε ο κ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Νάντια Γιαννακοπούλου στην αρχή της ομιλίας της θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» και πως την επόμενη μέρα όποιος και αν είναι ο πρόεδρος θα πρέπει να βρει το κόμμα συσπειρωμένο.
Στη συνέχεια η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε και στο γιατί έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να πάει σε εκλογές, αναφέροντας: «Μέσα σε δύο χρόνια χάθηκαν ψηφοφόροι. Το 60% της κοινωνίας νιώθει άστεγο και πηγαίνει στην αποχή, το ΠΑΣΟΚ χάνει 110.000 ψηφοφόρους, τότε υπάρχει θέμα. Πρέπει να κοιταχθούμε με θάρρος στον καθρέπτη».
«Χάσαμε ευκαιρίες, γι αυτό και ήταν απαραίτητη μια μεγάλη συζήτηση για τα λάθη μας. Αυτές οι εκλογές είναι μια αναγκαία πολιτική κίνηση. Δεν μας έκανε χάρη κάποιος», σημείωσε και πρόσθεσε «θα ήταν πολιτικός αυτοχειριασμός η σύγκλιση με τον υπό διαλυση ΣΥΡΙΖΑ», ζητώντας παράλληλα και από τους άλλους υποψήφιους να τοποθετηθούν σχετικά με τις συνεργασίες».
Εξηγώντας το γιατί κατέθεσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Σε ότι με αφορά, μετά από πολύ περίσκεψη, με αίσθηση ευθύνης κατέθεσα την υποψηφιότητά μου. Δεν την κατέθεσα για να πάρω κάποιο ποσοστό που θα εξαργυρώσω αργότερα στο πλαίσιο κάποιας εσωκομματικής ισορροπίας.
Την κατέθεσα για να εκφράσω τις ανάγκες της μεγάλης προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας, που προσδοκά ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ ισχυρό και σύγχρονο, που αναγεννά την ελπίδα και την προοπτική στην πατρίδα μας
».

Μετά την κ. Γιαννακοπούλου ακολούθησε η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. «Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, ισχυροποιούμε την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά η υποψήφια για την προεδρία και τόνισε εμφατικά ότι  «η ιστορία μας χτυπά την πόρτα. Όλοι εμείς, είμαστε πολιτικοί απόγονοι μιας μεγάλης παράταξης που ξεκίνησε από τον Ελ. Βενιζέλο. Είναι μεγάλο το φορτίο και η ευθύνη μας. Η δημοκρατική μας παράταξη κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα στρώματα. Αυτή είναι και η ευθύνη μας σήμερα: να καλέσουμε και να πείσουμε ό,τι σημαντικότερο έχει η ελληνική κοινωνία σήμερα. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε και οι έξι σημαιοφόροι. Αυτό που διδάχθηκα πολύ καλά, είναι ότι η ουσία είναι να απαντάς στο ποιος, το τι και το πώς. Θέλω να μιλήσουμε για το μέλλον, για αυτό που θα πείσουμε τον ελληνικό λαό».
«Πρέπει να πούμε όχι σε αυτήν τη μίζερη Ελλάδα. Το πρώτο βήμα είναι να βγούμε από αυτό το πολιτικό αδιέξοδο. Από το 2019 οι υποσχέσεις της κυβέρνησης είναι όλες στο μηδέν. Ας είμαστε απολύτως ειλικρινείς μεταξύ μας για να κάνουμε το επόμενο βήμα: πρέπει να αλλάξουμε. Ο καθένας μας ας πει πώς αυτό μπορεί να γίνει. Έχουμε προτάσεις, αλλά οι πολίτες δεν γυρίζουν να κοιτάξουν το ΠΑΣΟΚ με πάθος και ελπίδα. Η ελληνική κοινωνία είναι διατεθειμένη ξανά να κοιτάξει το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να μιλήσουμε για όνειρα, πρέπει να μιλήσουμε για το αύριο. Δεν είναι λοιπόν μία επιστροφή. Για να αδράξουμε την ευκαιρία, πρέπει να κοιτάξουμε ότι είμαστε σε έναν άλλο αιώνα, σε μία άλλη εποχή. Για να γίνει το ΠΑΣΟΚ εναλλακτική λύση και διέξοδος για μία δικαιότερη κοινωνία χρειάζεται ένα big bang, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό που κάναμε μέχρι τώρα γιατί δεν αποδίδει», ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου.
«Όλοι μας και ο καθένας χωριστά μπορούμε να φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους μας. Το ΠΑΣΟΚ και η εποχή του έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά της επαρχίας να πάνε ψηλά, να σπουδάσουν, να γίνουν υπουργοί, Επίτροποι. Αυτές τις ευκαιρίες θέλω να δώσουμε στα παιδιά μας», κατέληξε.

Προτελευταίος ανέβηκε στο βήμα της συνεδρίασης ο Χάρης Δούκας, ο οποίος παρουσίασε και αυτός την δική του υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
«Η κάλπη της 6ης Οκτώβρη έχει εθνικά χαρακτηριστικά και θα κρίνει αν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια. Μαζί με την κοινωνία, όχι απλά στο όνομά της. Με γνήσιες πολιτικές θέσεις, για να εγγυηθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ ότι κανείς δεν μένει πίσω», είπε ο Χάρης Δούκας και συνέχισε:
«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης κοστίζουν ακριβά στην κοινωνία. Ο κύκλος της φθοράς τους ξεκίνησε και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει όταν η φθορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαία. Εμφανιστήκαμε ως εκκρεμές για να μην δυσαρεστήσουμε κανέναν. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται. Δεν πείσαμε και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες. Πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα για ένα νέο ξεκίνημα που χρειάζεται ο χώρος. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε βήμα το βήμα όταν η χώρα βυθίζεται. Χρέος μας να δημιουργήσουμε συνθήκες ανατροπής».
«Πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία Υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής. Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες: την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, την Ενέργεια, τη Στεγαστική Κρίση και την κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, παραθέτοντας τις προτάσεις του.
«Έκαναν το Ταμείο Ανάκαμψης mall και καζίνο. (…) Θα δώσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις. Θα κάνουμε ως οφείλουμε το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα αποκέντρωσης για να πέσει η Δεξιά», ανέφερε ο κ. Δούκας

Τελευταίος πήρε το λόγο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος τόνισε ότι είναι «ο μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη»
Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».
Υπενθύμισε ότι είναι ο μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει.
«Ξέρω ότι αυτή η άποψη ενοχλεί. Και μαζί ενοχλούν και αυτοί που τη διατυπώνουν, καθαρά και δυνατά.
Για αυτό και επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης. Μηχανισμοί απαξίωσης της προσπάθειας μου, αφού ο κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν.
Ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Η ψήφος στις 6 Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ψήφος για τη αναγέννηση και για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα. Είναι και μια ψήφος για την υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Και μαζί και της αυτονομίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ
», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Τέλος επισήμανε εμφατικά ότι :
Όσοι θέλουν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ του 13 και του 15%, ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, όσοι θεωρούν ότι όλα είναι καλά, ας μην ψηφίσουν εμένα.
Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που δεν λέει και δεν θα λέει τίποτα για να μην ενοχλεί τους λίγους και τους ισχυρούς, ας μην ψηφίσουν εμένα.
Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα μετατραπεί σε δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει στην εξουσία, ας μην ψηφίσουν εμένα.

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Δείτε σε βίντεο ολόκληρη τη συνεδρίαση

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μιχάλης Καρχιμάκης*: Το μέλλον του προοδευτικού χώρου είναι εκεί που είναι οι νέοι.

Η κρίση την οποία διανύουμε χαιρετίστηκε από πολλούς ως ευκαιρία να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη…

17 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Για την κυβέρνηση η λύση στη λειψυδρία είναι το ακριβότερο νερό

Βολές κατά της κυβέρνησης για τις αυξήσεις που αναμένονται στα τιμολόγια του νερού εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα…

17 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης: Είμαστε εδώ για ουσιαστική αντιπολίτευση στα ζητήματα της παιδείας [Βίντεο]

Για τα προβλήματα της εκπαίδευσης μίλησε και πάλι ο βουλευτής Κιλκίς και τομεάρχης ΠΑΣΟΚ –…

18 ώρες ago

Νίκος Τσούλιας*: Να αγαπάμε τους εκπαιδευτικούς!

Όταν τα παιδιά μας πάνε πρώτη φορά στο Δημοτικό σχολείο, μετασχηματίζουμε την εικόνα που έχουμε…

1 ημέρα ago

Το μήνυμα του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μια…

1 ημέρα ago

Δήμος Βριλησσίων: Ποδηλατικός Γύρος Βριλησσίων την Κυριακή 22/09 – Αφετηρία και τερματισμός στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ)

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, προτρέποντας τους πολίτες, μέσα από μία σειρά δρώμενων, να ανακαλύψουν…

1 ημέρα ago