Νίκος Τσούλιας*: Να αγαπάμε τους εκπαιδευτικούς!

Όταν τα παιδιά μας πάνε πρώτη φορά στο Δημοτικό σχολείο, μετασχηματίζουμε την εικόνα που έχουμε γι’ αυτά. Θεωρούμε πολύ σωστά ότι αποκτούν μια πρόσθετη ιδιότητα, τη μαθητική, γιατί κάνουν ένα σημαντικό βήμα στη ζωή τους, γιατί αποκτούν την πρώτη σημαντική ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους. Παρόμοια αίσθηση έχουμε και όταν ξεκινάνε για πρώτη φορά και στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, στο Πανεπιστήμιο.

Μεταμορφώνεται το συναίσθημα μας κατά την εκπαιδευτική ανέλιξη του παιδιού αλλά πάντα υπάρχει ένα σταθερό νήμα αγωνίας και προβληματισμού, ελπίδας και προσδοκίας. «Πώς θα τα πάει τώρα;». Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου σταθερό. «Θα είναι καλοί οι εκπαιδευτικοί; Θα το προσέχουν; Θα το ενθαρρύνουν;». Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί να το ξεχωρίσουν, να το αγαπήσουν. Θέλουμε να είναι τρυφεροί και ευαίσθητοι στις μικρές ηλικίες των παιδιών μας. Να ενσταλάζουν όλο και περισσότερη ευθύνη στο παιδί όσο εξελίσσεται στους σχολικούς θεσμούς.

Όλοι έχουμε κάποιον / κάποια εκπαιδευτικό στον περίγυρό μας και γνωρίζουμε εν μέρει την εικόνα του. Τον θεωρούμε ότι είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, γιατί κυριαρχεί η οικεία εικόνα που έχουμε γι’ αυτόν, και είναι σωστή αυτή η εκτίμηση. Αλλά ο εκπαιδευτικός μεταμορφώνεται όταν μπαίνει στη σχολική αίθουσα. Η διδασκαλία δεν είναι απλά και μόνο ένα παιχνίδι γνώσης. Είναι άσκηση αγωγής και διαπαιδαγώγησης. Είναι παράσταση Μορφών του μέλλοντος.

Σχολείο δεν είναι το σχολείο· είναι ο εκπαιδευτικός και ο μαθητής. Βιβλία, υποδομές, Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικές πολιτικές όλα είναι συμπληρωματικά στοιχεία του προσωπικού έργου του εκπαιδευτικού. Και ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να κάνει μάθημα αν δεν αγαπάει τα παιδιά. Δεν μπορεί να απολαύσει τη διδασκαλία, αν δεν αγαπάει τα παιδιά. Δεν μπορεί να κάνει καριέρα στο σχολείο, αν δεν αγαπάει τα παιδιά. Ο εκπαιδευτικός δεν θα γίνει ποτέ εκπαιδευτικός, αν δεν αγαπάει τα παιδιά.

Αλλά είναι δυνατόν να θέλουμε οι εκπαιδευτικοί να αγαπάνε τα παιδιά μας και να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα το μορφωτικό και παιδαγωγικό, το επιστημονικό και κοινωνικοποιητικό έργο τους, να έχουν δηλαδή έναν τόσο σημαντικό ρόλο για τη ζωή των παιδιών μας και να μην τους αγαπάμε, να μην τους λατρεύουμε;

Η αγάπη δεν είναι έκφραση αδυναμίας. Είναι η πιο φοβερή δύναμη, η πιο θερμή και όμορφη θέληση ζωής – και όταν προσφέρεται, πολλαπλασιάζει την ευθύνη και την αγάπη του εκπαιδευτικού προς τους μαθητές του. Είναι πολύ απλό. Όταν ο εκπαιδευτικός βλέπει τους γονείς να επισκέπτονται το σχολείο και να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά τους και για το σχολείο, νιώθει αναγνώριση και χαρά, πάει στο μάθημά του πιο ορεξάτος, πιο συγκροτημένος, πιο παθιασμένος!

«Συνάντηση» ανθρώπων με ιερό σκοπό είναι η Διδασκαλία – δεν είναι μια εργασία διεκπεραίωσης, δεν παράγει υλικά αγαθά. Πλάθει το αύριο· το μέλλον είναι εδώ, στο σχολείο έρχεται πάντα πιο πριν… Ο εκπαιδευτικός καλλιεργεί τον ίδιο τον άνθρωπο. Προάγει την ελευθερία της σκέψης. Σμιλεύει την προσωπικότητα.

Γι’ αυτό, να αγαπάτε πιο πολύ τα παιδιά σας ως μαθητές και ως μαθήτριες, να αγαπάτε το σχολείο και τη γνώση, να αγαπάτε τους εκπαιδευτικούς. Η παιδαγωγική αγάπη είναι τριμερής αλλά είναι ενιαία και αδιαίρετη. Ή υπάρχει ως ενότητα ή είναι ελλειμματική δηλαδή τελικά μη υπαρκτή!

Ο Νίκος Τσούλιας, είναι Δρ. Ειδικής Αγωγής ΕΚΠΑ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Πατήστε εδώ και δείτε τα 304 προηγούμενα άρθρα του Νίκου Τσούλια

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μιχάλης Καρχιμάκης*: Το μέλλον του προοδευτικού χώρου είναι εκεί που είναι οι νέοι.

Η κρίση την οποία διανύουμε χαιρετίστηκε από πολλούς ως ευκαιρία να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη…

5 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Για την κυβέρνηση η λύση στη λειψυδρία είναι το ακριβότερο νερό

Βολές κατά της κυβέρνησης για τις αυξήσεις που αναμένονται στα τιμολόγια του νερού εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα…

5 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης: Είμαστε εδώ για ουσιαστική αντιπολίτευση στα ζητήματα της παιδείας [Βίντεο]

Για τα προβλήματα της εκπαίδευσης μίλησε και πάλι ο βουλευτής Κιλκίς και τομεάρχης ΠΑΣΟΚ –…

6 ώρες ago

Το μήνυμα του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μια…

13 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Ποδηλατικός Γύρος Βριλησσίων την Κυριακή 22/09 – Αφετηρία και τερματισμός στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ)

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, προτρέποντας τους πολίτες, μέσα από μία σειρά δρώμενων, να ανακαλύψουν…

14 ώρες ago

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Κυβερνητικοί «Μαυρογιαλούροι» του 2024!

Κανένα παιδαγωγικό πρόσημο δεν υπάρχει στον «εξορθολογισμό» των κυρίων Πιερρακάκη και Μητσοτάκη 2.0! Η συνδικαλιστική…

16 ώρες ago