Categories: Άρθρα

Βαγγέλης Βουτσινάκης*: Αυτό το ΠΑΣΟΚ ποιος θα το πάρει;

Από τ’ αζήτητα του κομματικού συστήματος, «πολύφερνη νύφη» για τη διάσωση, εκσυγχρονισμό και ανόρθωση της κεντραριστεράς και -γιατί όχι;- της χώρας.

Πενήντα χρόνια -μια ζωή θα ’λεγε κάποιος- κι είναι σαν να έχουμε ζήσει, όχι μία, αλλά χίλιες και μια εμπειρίες, αλλαγές, συγκινήσεις, εντάσεις· χίλιες και μια ζωές.

Κάθε περίοδος αυτής της διαδρομής κι ένας σταθμός, που τροφοδοτούσε το πολιτικό σύστημα με νέους θεσμούς, πρωτοπόρες μεταρρυθμίσεις, πρωτόγνωρες καινοτομίες.

Κάθε εποχή αυτής της διαδρομής κι ένας νέος πυλώνας για τον λαό και τη χώρα προς την κοινωνική απελευθέρωση, τη δίκαιη ανάπτυξη, την αξιοπρεπή συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Διαδρομή διόλου εύκολη και καθόλου γραμμική· πορεία με αμφιταλαντεύσεις και καθυστερήσεις, με πισωγυρίσματα και αστοχίες, πάντα όμως με τα κοινωνικά αντανακλαστικά σε εγρήγορση και την κοινωνική συνοχή σε προτεραιότητα.

Ακόμα και στη μεγάλη καμπή, στην περιδίνηση της οικονομικής κρίσης, τότε που φάνηκε να συντρίβονται και να κονιορτοποιούνται διακηρύξεις, έργο και συνειδήσεις, τότε που η επέλαση του λαϊκισμού ισοπέδωνε αδιακρίτως πεζοδρόμια, κατακτήσεις και ζωές, ο κόσμος του -η ψυχή του- άντεξε, έμεινε πιστός και συνεπής στις διαχρονικές ιδέες, στο τεράστιο έργο, στην απαράγραπτη Ιστορία του.

Και τώρα, στην παρούσα και κρίσιμη φάση, στο ερημοποιημένο μετά την παγκοσμιοποιημένη κρίση τοπίο, στην απισχνασμένη ιδεολογικά πολιτική και την αποστασιοποιημένη κοινωνία, υπάρχει το ΠΑΣΟΚ ζωντανό· συρρικνωμένο, πληγωμένο, αμφίθυμο, αμήχανο, αλλά παρόν.

Μπορεί να μην είναι «το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα», ούτε καν του Σημίτη, μπορεί να μην είναι το ΠΑΣΟΚ του 40 ή 48 τοις εκατό, είναι όμως «το ΠΑΣΟΚ», το κόμμα των μη προνομιούχων, του κόσμου της εργασίας, των νέων, της τρίτης ηλικίας, το κόμμα της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης· το κόμμα της ελπίδας.

Είναι το δικό μας ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα αυτών που άντεξαν μαζί του· δεν φύγαμε ποτέ, δεν κρυφτήκαμε, δεν μεταλλαχτήκαμε, δεν ακολουθήσαμε «σειρήνες» και τοτέμ, δεν κάτσαμε σπίτι μας.

Το κόμμα που φιλοδοξούμε, προσπαθούμε και πιστεύουμε, σύντομα, να γίνει και πάλι το μεγάλο, αυθόρμητο δημοκρατικό ρεύμα, που θα πλειοψηφήσει και θα υπηρετήσει την πατρίδα και όλους τους Έλληνες.

Μ’ αυτό το ΠΑΣΟΚ «πάμε πακέτο», γι’ αυτό όποιος θέλει να το «πάρει», πρέπει να «πάρει» εμάς πρώτα, να μας «κερδίσει», γιατί εμείς είμαστε.

* Ο Βαγγέλης Βουτσινάκης είναι διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχει εξειδικευτεί σε θέματα management. Το συγγραφικό του έργο καθορίζεται μέχρι σήμερα από την επιστημονική του κατάρτιση και την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως στέλεχος της δημόσιας διοίκησης. Η ηλεκτρονική του σελίδα «Εκτός Σχεδίου» [www.ektossxediou.com] και τα μέσα κοινωνικής
δικτύωσης προσφέρουν από χρόνια διέξοδο επικοινωνίας στις ευαισθησίες, τους προβληματισμούς και τα ενδιαφέροντά του. Έχει γεννηθεί στο Περιστέρι και κατοικεί στο Χαλάνδρι.

Πατήστε και δείτε τα 13 προηγούμενα άρθρα του Βαγγέλη Βουτσινάκη

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μεσσηνία: Πτώση βράχου στο Πολυλίμνιο –επιχείρηση ανάσυρσης δύο τραυματιών

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 μ.μ. σήμερα Σάββατο 7Σεπτεμβρίου το απόγευμα στην περιοχή…

17 ώρες ago

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη από τους «87» με 100 υπογραφές και στήριξη Πολάκη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετά την άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη να οδηγήσει…

17 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Η αντίδραση Δούκα για το θέμα με το ασυμβίβαστο – «Δώστε τέλος στην άγονη συζήτηση»

Να δώσει οριστικό τέλος, στην άγονη, όπως χαρακτηρίζεται, συζήτηση περί ασυμβίβαστού, σε ό,τι αφορά την…

17 ώρες ago

Η Ομάδα Κορυφών των Πεζοπόρων Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» κατέκτησε τον Όλυμπο.

Ο Σύλλογος Πεζοπόρων Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» κατάκτησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ιερό Βουνό των…

21 ώρες ago

Μάνος Κρανίδης*: Φοιτητικές Μισθώσεις, μια δύσκολη άσκηση διαχρονικά

Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών χιλιάδες νέοι και νέες είναι στην ευχάριστη…

22 ώρες ago

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Πρωταγωνιστής το παιδί στον Πολιτιστικό Σεπτέμβρη 2024

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης επαναφέρει στο προσκήνιο…

22 ώρες ago