Το χρονικό της καταστροφικής πυρκαγιάς της 11ης Αυγούστου και η διαχείριση της επόμενης μέρας, συζητήθηκε εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, την Τετάρτη 28.8.24.
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ανοίγοντας τη συζήτηση, μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής για την άτυχη γυναίκα που χάθηκε στο Πάτημα, έκανε λόγο για «τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή» και για τη «σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο τα πάρα πολλά τελευταία χρόνια, με καταστροφικές συνέπειες, από μια φωτιά που διένυσε 50.000, πέρασε τρία βουνά και για να σβήσει στην Αναπαύσεως, στο Χαλάνδρι».
Αναφέρθηκε στο χρονικό της πυρκαγιάς, αλλά επισήμανε ότι όλες οι δυνάμεις και οι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν στην αποκατάσταση της καταστροφής, σημειώνοντας, «η πορεία της αποκατάστασης είναι θέμα που μας αφορά όλους. Εκεί πρέπει να πέσουν δυνάμεις και πόροι για να γίνει βιώσιμη μια πλήρως καμένη έκταση. Όλος ο σχεδιασμός που είχαμε ανατρέπεται, όπως θα φανεί και στον προϋπολογισμό, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τις αναγκαίες μελέτες και χρηματοδοτήσεις».
Ρούσσος: Οι δήμοι δεν είναι Πυροσβεστική Υπηρεσία
Ο κ. Ρούσσος περιέγραψε πώς εφαρμόστηκε κατά γράμμα το επιχειρησιακό σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για την απομάκρυνση των κατοίκων από το Άνω Πάτημα, μετά τη ρητή εντολή εκκένωσης από το 112, σημειώνοντας ότι ο Δήμος έκανε αυτό που έπρεπε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Γνωρίζουν όλοι ότι οι δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα πυρόσβεσης. Αυτό το κάνει η Πυροσβεστική. Ο ρόλος τους είναι βοηθητικός. Ήταν σημαντικό να είναι οι άνθρωποι στη θέση τους, τα υδροφόρα οχήματα, η φύλαξη, να μπορούμε να συνεργαστούμε για την έγκαιρη απομάκρυνση, με βάση τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας».
Εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο της άτυχης γυναίκας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί γιατί παρέμεινε στην απειλούμενη περιοχή -καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας- ενώ είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, από το 112 και το επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας.
Για τα κρίσιμα συμπεράσματα που πρέπει να συνάγει το κράτος, οι δήμοι και η Πολιτική Προστασία, αλλά και για το διακύβευμα της επόμενης μέρας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή έβαλα προς όλες τις πλευρές τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία έχουν τεθεί και στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και στην ΚΕΔΕ».
«Απαιτείται ένας κεντρικά οργανωμένος μηχανισμός, που θα έχει δομή μέσα, υλικά και μόνιμο προσωπικό από εκπαιδευμένους επαγγελματίες, που θα είναι σε θέση να δίνει τις εντολές στην Πυροσβεστική, τις εθελοντικές ομάδες και τις δημοτικές αρχές ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν. Αλλιώς, να αποκεντρωθεί η Πολιτική Προστασία, να έχει την ευθύνη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, αλλά και όλα τα μέσα να προστατέψει την περιοχή του. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο κενό γιατί δεν ακολουθούμε ούτε τον τρόπο της αποκεντρωμένης λειτουργίας ούτε το δρόμο ενός κεντρικού μηχανισμού που θα λογοδοτεί γι’ αυτά που κάνει. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα που μπαίνει ξανά στο τραπέζι», υπογράμμισε ο Σίμος Ρούσσος.
Αναφορικά, με τα θέματα της αποκατάστασης, επανέλαβε αυτά που έχει ήδη καταθέσει ως προτάσεις και στην πρόσφατη σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου, υπό τον πρωθυπουργό, με τους πυρόπληκτους δήμους: «Είναι φανερό ότι οι συνέπειες της φωτιάς θα κυνηγάνε την Αττική για πολλά χρόνια. Θα απαιτήσουν πολλούς πόρους και ένα στρατηγικά επεξεργασμένο σχέδιο αποκατάστασης και του φυσικού τοπίου και της άρσης της αναρχίας και της έλλειψης κανόνων στην πολεοδομική οργάνωση μιας περιοχής». Οι χρηματοδοτήσεις, όπως είπε, θα μπορούσαν να προκύψουν είτε από την επανεκκίνηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για του οκτώ πυρόπληκτους δήμους ή από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως Πράσινο Ταμείο, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Κύριο θέμα για την προστασία της καμένης περιοχής είναι, όπως είπε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, η διευθέτηση του ρέματος του Βριλησσού. «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τι νερό θα κατεβάσουν οι δύο αποδέκτες, η Ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου και ο Βριλησσός. Η αντιπλημμυρική προστασία είναι αναγκαία. Ο Δήμος έχει συμβάλει ώστε να υπάρχει μελέτη για το Βριλησσό, της οποίας εκκρεμεί η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι δύο δήμοι, Χαλανδρίου και Βριλησσίων, έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους με την εκπόνηση αυτής της μελέτης και πλέον δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στο θέμα της διευθέτησης του Βριλησσού», είπε ο Σίμος Ρούσσος.
«Η πρόνοια αυτή θα λειτουργήσει, όπως τόνισε, «παράλληλα με την ενίσχυση των αγωγών ομβρίων στην περιοχή του Πατήματος βάσει της ώριμης μελέτης που έχει ο Δήμος», θέμα το οποίο έχει τεθεί και στον περιφερειάρχη και στον πρωθυπουργό, κατά την πρόσφατη σύσκεψη για τις πυρόπληκτες περιοχές.
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου επισήμανε ακόμα την ανάγκη πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής, περιγράφοντας την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην εκτός σχεδίου περιοχή του Πατήματος Ι, όπου σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές από τη φωτιά. «Δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, δεν υπάρχουν υποδομές, οικοδομικά τετράγωνα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο Δήμος κατάφερε το 2021 να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η ζώνη πέριξ του Νεκροταφείου, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη και από το Φθινόπωρο θα γίνει η πρώτη ανάρτηση.
Στις άμεσες ελαφρύνσεις του Δήμου προς τους πυρόπληκτους, ο Σίμος Ρούσσος, περιέλαβε πρωτίστως την αναζήτηση μονιμότερης στέγης, για τους 5 πυρόπληκτους, τους οποίους, αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί σε ξενοδοχεία και στηρίζει ανελλιπώς με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Παντοπωλείου – Συσσιτίου.
Θα ισχύσουν, όπως είπε, τα αυτονόητα για τους πυρόπληκτους, όπως η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη αλλά και από τα τροφεία των παιδικών σταθμών και από τις συνδρομές στα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου.
Ο καθαρισμός των καμένων και οι κοπές δέντρων έχουν ξεκινήσει, ενώ σε δεύτερο χρόνο, όπως προανήγγειλε, θα ανοίξει η συζήτηση για τους τρόπους αναζωογόνησης των κοινόχρηστων χώρων στην καμένη περιοχή, που αγγίζουν τα 25 στρ.
Απάντηση στις αιτιάσεις
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου απάντησε επίσης στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, με αιτιάσεις, όπως η θέση της πυροσβεστικής δεξαμενής στο Πάτημα, την οποία είναι γνωστό ότι την αποφάσισε ο ΣΠΑΠ σε συνεργασία με την Πυροσβεστική. Με βάση αυτή την απόφαση η πυροσβεστική δεξαμενή έχει τοποθετηθεί στο Πάτημα Βριλησσίων, το οποίο κάηκε ωστόσο, γιατί παρότι υπήρχε δεξαμενή απουσίαζαν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Στις καταγγελίες πολίτη από το Πάτημα Ι, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, ότι η περιοχή αφέθηκε στη τύχη της να καεί, ο δήμαρχος Χαλανδρίου επανέλαβε ότι από τη στιγμή που υπήρχε ρητή εντολή εκκένωσης από την Πυροσβεστική, θα ήταν ανεύθυνο και εγκληματικό να μείνουν στο μέτωπο της φωτιάς, απουσία μάλιστα της Πυροσβεστικής, οι εργαζόμενοι στο Δήμο, οι συμβασιούχοι, που δεν έχουν καμία αρμοδιότητας πυρόσβεσης. «Το γεγονός ότι είχαμε νεκρό 20 με 30 μέτρα από την οδό Αναπαύσεως -άγνωστο για ποιους λόγους δεν έφυγε η άτυχη γυναίκα- δείχνει τι θα μπορούσε να είχε γίνει εκεί», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Τέλος, ο δήμαρχος Χαλανδρίου ευχαρίστησε θερμά όλους τους εργαζόμενους, τους εθελοντές, το Σύλλογο εθελοντών, τις οργανωμένες συλλογικότητες, τους υπηρεσιακούς, τους αντιδημάρχους και κάθε άνθρωπο που βοήθησε «να περισωθεί ό,τι ήταν δυνατόν να περισωθεί».
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…