Categories: Άρθρα

Γερμανία: Οι τρεις παράγοντες πίσω από την άνοδο του AfD – Η Ευρώπη πλέον ανησυχεί

Ο γαλλογερμανικός άξονας, ο πυρήνας της ΕΕ δοκιμάζεται μετά τον θρίαμβο της γερμανικής ακροδεξιάς στις τοπικές εκλογές των κρατιδίων της Θουριγγίας και της Σαξονίας.
Τα κυρίαρχα ζητήματα που έσπρωξαν τους πολίτες σε αυτές τις επιλογές είναι: το υψηλό κόστος ζωής, η αύξηση του αριθμού των μεταναστών, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.
Κατά βάση αυτά είναι τα τρία ζητήματα που ερμηνεύουν τον θρίαμβο της γερμανικής ακροδεξιάς, του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, στα κρατίδια της πάλαι ποτέ κομμουνιστικής, Ανατολικής Γερμανίας.
Πρώτο κόμμα στη Θουριγγία και δεύτερο, σε απόσταση αναπνοής, από τους δεξιούς Χριστιανοδημοκράτες, στη Σαξονία, η ΑfD ξυπνά τα χειρότερα φαντάσματα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Και παρότι η άνοδος της γερμανικής ακροδεξιάς προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν αποτελεί έκπληξη.

Τα αποτελέσματα στην Θουριγγία
Στις εκλογές της Θουριγγίας, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)  έλαβε τις περισσότερες ψήφους για πρώτη φορά σε πολιτειακές εκλογές στη Γερμανία. Μετά την καταμέτρηση όλων των εκλογικών περιφερειών, το κόμμα του κορυφαίου υποψηφίου Björn Höcke πέτυχε σημαντική αύξηση της τάξεως του 9,4% και πήρε συνολικά 32,8%, καταλήγοντας πολύ μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες, που έλαβε 23,6%, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση της τάξεως του 1,9%. Στην τρίτη θέση ήρθε η νεοϊδρυθείσα συμμαχία της Ζάρα Βάγκενκνεχτ (Sahra Wagenknecht -BSW), η οποία πήρε 15,8% και έτσι υποβίβασε την Αριστερά στο 13,1%, η οποία έχασε το 18% της δύναμής της καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Οι σοσιαλιστές του (SPD) μπήκε στο κοινοβούλιο της πολιτείας με 6,1%, έχοντας απολέσει το 2,2% της δύναμής τους. Δεν συνέβη το ίδιο και για τους Πράσινους (Grüne), οι οποίοι πήρας 3,2%, χάνοντας το 2% της δύναμής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 73,6%, σημαντικά υψηλότερη από την προηγούμενη φορά.

Τα αποτελέσματα στην Σαξονία
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε κέρδη της τάξεως του 3,1% στις εκλογές στη Σαξονία, φτάνοντας στο 30,6%, αλλά κατέληξε ακριβώς πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), που ήρθαν πρώτοι με 31,9% αυξάνοντας οριακά τη δύναμη τους κατά 0,2%. Η νέα συμμαχία της Ζάρα Βάγκενκνεχτ (Sahra Wagenknecht) έφτασε σε διψήφιο ποσοστό και στις δύο χώρες. Στη Σαξονία το BSW κατάλαβε το 11,8%. Οι σοσιαλιστές του (SPD) είχαν μικρές απώλειες της τάξεως του 0,4%, παίρνοντας 7,3% και την τέταρτη θέση. Οι Πράσινοι (Grüne) έχασαν πάνω από τη μισή δύναμή τους και από 8,6% που είχαν πήραν 5,1%. Η αριστερά (De Linke) συνετρίβη χάνοντας το 5,9% της δύναμής της και από 10,4% κατέβηκε στο 4,45%.
Πάντως ακόμη και μετά τις εκλογές στη Σαξονία το 2024, ο σχηματισμός συνασπισμού θα μπορούσε να υλοποιηθεί καθώς και το CDU, το SPD, οι Grüne και η BSW θα έχουν την πλειοψηφία, ωστόσο το CDU ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θέλει πλέον να σχηματίσει συνασπισμό με τους Πράσινους. Το τι θα γίνει θα το μάθουμε σύντομα.

Από τη Θουριγγία ξεκίνησε ο Χίτλερ
Η γαλλική η Monde θυμίζει ότι μετά την επιτυχία του στις εκλογές στη Θουριγγία το 1929, το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο ενός υπουργείου σε περιφερειακό επίπεδο (επίπεδο κρατιδίου), τέσσερα χρόνια πριν από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Έναν αιώνα αργότερα, η γερμανική ακροδεξιά δεν έχει πιθανότητες να κυβερνήσει ούτε στη Θουριγγία ούτε στη Σαξονία, καθώς κανένα κόμμα δεν προτίθεται να συνασπιστεί μαζί της. Ωστόσο με το υψηλό ποσοστό της και στη Θουριγγία και στη Σαξονία, θα αποτελεί μειοψηφία με ειδικό βάρος στον διορισμό αξιωματούχων σε θέσεις-κλειδιά.

Κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία
Το αποτέλεσμα των εκλογών στα δύο γερμανικά κρατίδια χαρακτηρίστηκε καταστροφή για το γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και την κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία μετέχουν το κόμμα του, οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Σε συνδυασμό με την άνοδο του BSW, του νεοπαγούς φιλορωσικού, ακροαριστερού κόμματος (ιδρύθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2024) της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, το οποίο κατέγραψε μεγαλύτερο ποσοστό από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές τη Κυριακής, η άνοδος της ακροδεξιάς καταδεικνύει τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία. Κοινά σημεία στα προγράμματα της AfD και του ακροαριστερού κόμματος BSW, είναι η εναντίωση στο ΝΑΤΟ, τα πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης και η φιλική στάση προς τη Ρωσία.

Η Ευρώπη πλέον ανησυχεί
Η ενίσχυση των συγκεκριμένων κομμάτων BSW  και κυρίως της AfD, λόγω του ναζιστικού παρελθόντος στη συγκεκριμένη χώρα δημιουργεί αναησυχία, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένου ότι ο γαλλογερμανικός άξονας αποτελεί τον πυρήνα της ΕΕ.

Επιπλέον θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η Γαλλία παραμένει χωρίς κυβέρνηση δύο σχεδόν μήνες μετά την ήττα του Μακρόν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, χωρίς ελπίδες για συγκρότηση κυβέρνησης άμεσα, και η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού καθίσταται ακόμη πιο εύθραυστη μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Τούτων δοθέντων και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται τέλος στο άμεσο μέλλον, την κατάσταση Μέση Ανατολή να μην εμπνέει αισιοδοξία για την εκτόνωση της κρίσης και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ σε τρεις μήνες όπου η μάχη μεταξύ του επικίνδυνου Τραμπ και της μετριοπαθούς Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις παραμένει αμφίρροπη, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να επιστρέψει στο σκοτεινό της παρελθόν.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Με πέντε εκδηλώσεις υποδέχεται τον Σεπτέμβριο, το Φεστιβάλ Ρεματιάς  – Νύχτες Αλληλεγγύης 2024

Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα στο Θέατρο της Ρεματιάς, το Φεστιβάλ Ρεματιάς  – Νύχτες Αλληλεγγύης…

5 ώρες ago

Θωμάς Ρίζος: Να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο ….

Είναι δύσκολη ημερομηνία η 3η του Σεπτέμβρη. Αν γράψεις τα τετριμμένα, κινδυνεύεις να φανείς πληκτικός,…

5 ώρες ago

Γιάννης Σγουρός: ΠΑ.ΣΟ.Κ – 50 Χρόνια ζωής για το Κίνημα που άλλαξε την Ελλάδα

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, που ίδρυσε ο…

6 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους κατοίκους των Βριλησσίων έως 31/10 από τον όμιλο Euromedica

Μια σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο όμιλος Euromedica που αφορά όλους τους κατοίκους των Βριλησσίων. Από…

9 ώρες ago

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης*, για την 3η Σεπτέμβρη.

Κλείνουμε 50 χρόνια από την ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου. 50 χρόνια…

10 ώρες ago

Ο Αλικάκος των Ελληνικών Hoaxes κατηγορεί τον Άδ. Γεωργιάδη για fake news σχετικά με την «πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς πνευμόνων»

Ο αρχισυντάκτης της σελίδας Ellinika Hoaxes, Δημήτρης Αλικάκος, με αφορμή ανάρτηση του υπουργού σχετικά με την…

15 ώρες ago