Categories: Κοινωνία

Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας μεταξύ Δούκας – Μπακογιάννη για την αναφορά του τελευταίου στη Χρυσή Αυγή

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας μεταξύ του  Δήμαρχου Αθηναίων Χάρης Δούκας  και του προκατόχου του Κώστα Μπακογιάννη, έπειτα από μια αναφορά του πρώην δημάρχου στη Χρυσή Αυγή.
Σε αποστροφή του λόγου του, ο κ. Μπακογιάννης είπε πως «πολλές φορές σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, η Χρυσή Αυγή έχει στηρίξει τη δημοτική Αρχή».
Η παράταξη του Χάρη Δούκα αντέδρασε έντονα στην αναφορά, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η διαδικασία.

Το ζήτημα της καθαριότητας της πόλης ήταν το κυρίαρχο στην ημερησία διάταξη του σημερινού δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων και η ενημέρωση για τις δράσεις της διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης από την αντιδήμαρχο Ρωξάνη Ευαγγελία Μπέη, ωστόσο η κατάσταση ξέφυγε για εντελώς άλλο ζήτημα.

Αφορμή στάθηκε μια αναφορά του Κώστα Μπακογιάννη κατά την τοποθέτησή του, όταν είπε πως «πολλές φορές σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, η Χρυσή Αυγή έχει στηρίξει τη δημοτική Αρχή».

Αυτό προκάλεσε την έκρηξη της παράταξης του Χάρη Δούκα και την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η διαδικασία διακόπηκε για λίγο και στη συνέχεια ο δήμαρχος Αθηναίων πήρε τον λόγο επί προσωπικού και είπε:
«Δε σεβάστηκε τη μνήμη του νεκρού εργαζόμενου στην καθαριότητα, κάνοντας άκρως υποτιμητικά και ειρωνικά σχόλια προς το πρόσωπο μου.
Τόλμησε να ταυτίσει την παράταξή μας με τη Χρυσή Αυγή.
Το ότι αδυνατεί να αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές είναι δικό του πρόβλημα. Το ότι επιχειρεί, όμως, να διαστρεβλώσει την αλήθεια στο δημοτικό συμβούλιο είναι πρόβλημα όλων μας.
Δεν μπορεί, η προσωπική του πικρία να τον ωθεί σε προκλητικές, προσβλητικές και χυδαίες ακρότητες.
Η απόλυτη ταύτισή του με την γραμμή του Μαξίμου, μόνο ζημιά κάνει στην πόλη.
Παρά τις συκοφαντίες και τις αήθεις επιθέσεις, η Αθήνα είναι και θα παραμείνει πόλη της δημοκρατίας.»

Ο κ. Δούκας κάλεσε επίμονα τον κ. Μπακογιάννη να ανακαλέσει, αλλά αυτός αρνήθηκε. «Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εσείς κρυφό καμάρι» πρόσθεσε. «Απαράδεκτο, είναι ντροπή», απάντησε ο κ. Δούκας και αυτές οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων. Ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προβοκάρετε κ. Μπακογιάννη, τη σοβαρή συζήτηση για την καθαριότητα. Μετατρέπετε τους φασίστες σε ρυθμιστές και αρνούμαι ως δημοκράτης να εμφανίζουμε τη Χρυσή Αυγή ως ρυθμιστή».
«Παίζονται παιχνίδια πέρα από τον δήμο, αυτό δείχνουν αυτές οι οξύνσεις και αποπροσανατολίζουν», είπε ο Νίκος Σοφιανός.
Ο Χαράλαμπος Γιώτης, επιτέθηκε φραστικά στον κ. Μπακογιάννη, έκανε λόγο για «τραγική εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου», προσθέτοντας πως δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή στο Δ.Σ..
Για ανούσια αντιπαράθεση μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης και η Ελένη Παπαδοπούλου, είπε πως αυτό που έγινε είναι προσβλητικό για όλους, και το καταδίκασε.

Μπακογιάννης: Πρόβλημα όλων μας είναι ότι έχουμε έναν δήμαρχο βιτρίνα
Συνέχεια στην έντονη αντιπαράθεση που είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε ο Κώστας Μπακογιάννης, απαντώντας σε όσα είπε ο Χάρης Δούκας, αναφέροντας γραπτή δήλωσή του: «Ο κύριος Δούκας με κατηγορεί ότι δεν έχω αποδεχθεί την ήττα μου.
Ποιός; Ο άνθρωπος που δεν έχει αποδεχθεί την νίκη του.
Ο άνθρωπος που από την πρώτη μέρα στενεύεται στη «βολική» θέση του δημάρχου Αθηναίων.
Ο άνθρωπος που πατάει στο δημαρχείο στα ρεπό του από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.
Κύριε Δούκα, σοβαρευτείτε επιτέλους. Σας βλέπουν.
Πρόβλημα όλων μας είναι η καθαριότητα της πόλης που έχει καταρρεύσει.
Πρόβλημα όλων μας είναι πως δεν βγάλατε κιχ για την ασφάλεια των εργαζόμενων, παρότι είχαμε νεκρό σε εργατικό ατύχημα.
Πρόβλημα όλων μας είναι ότι έχουμε έναν δήμαρχο βιτρίνα
».


Χ. Δούκας: 11 πρωτοβουλίες και δράσεις για μία καθαρή Αθήνα
Η καθαριότητα της πόλης ήταν το κυρίαρχο ζήτημα στην ημερησία διάταξη του σημερινού δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων. Η αντιδήμαρχος Ρωξάνη Μπέη, προχώρησε σε μια αναλυτική ενημέρωση για τις δράσεις της διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στα επιπλέον προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως αυτό του υπερτουρισμού, που έχει αυξήσει κατακόρυφα το αποτύπωμα των απορριμμάτων μέσα στην πόλη.

Στο σύνολό τους, οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έκαναν λόγο για σοβαρό πρόβλημα της Αθήνας και για κακή εικόνα της πόλης γύρω από την καθαριότητα. Ειδικά ο Κώστας Μπακογιάννης έθεσε θέμα καθημερινότητας, μίλησε για «πολιτική αυτόματου πιλότου στον δήμο» και για «αγανάκτηση των πολιτών που βλέπουν τον δήμο να έχει μείνει ακέφαλος» και πρόσθεσε: «Με τα ίδια λεφτά, τα ίδια μέσα και το ίδιο προσωπικό που υπήρχαν και στη δική μας δημοτική Αρχή, η εικόνα της πόλης τώρα άλλαξε προς το χειρότερο».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αναφέρθηκε στις 11 πρωτοβουλίες και δράσεις για μια καθαρή Αθήνα: «Το στοίχημα για μία καθαρή πόλη είναι διαχρονικό. Σήμερα, παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Τις 11 πρωτοβουλίες και δράσεις για μία καθαρή Αθήνα, με στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και την εικόνα της πόλης μας. Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που περιλαμβάνει αυστηρότερους ελέγχους, νέες υποδομές και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών».

Οι 11 πρωτοβουλίες και δράσεις της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων

  • Δημιουργούμε Ομάδα Ελέγχου Καθαριότητας από μικτά κλιμάκια ελέγχου με δημοτικούς αστυνομικούς και επόπτες καθαριότητας, με έναρξη στις 2/9 στο κέντρο και από 9/9 σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, για την καταγραφή παραβάσεων και την άμεση επιβολή προστίμων.
  • Θέτουμε σε πλήρη λειτουργία, από 1/10, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), εξασφαλίζοντας την πιο αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης.
  • Τοποθετούμε επιπλέον κάδους σε σημεία με πρόβλημα υπερχείλισης, βελτιώνουμε επιβαρυμένα σημεία, τοποθετούμε επιτήρηση στα σημεία και προσθέτουμε επιπλέον «δορυφορικά» δρομολόγια για την απομάκρυνση απορριμμάτων εκτός κάδων.
  • Αναβαθμίζουμε την υπηρεσία anti-graffiti σε δρόμους, πάρκα, πλατείες και δημόσια κτίρια, για την άμεση και αποτελεσματική αφαίρεση των ανεπιθύμητων συνθημάτων και εικόνων.
  • Εγκαθιστούμε 62 συστήματα βυθιζόμενων κάδων σε στρατηγικά σημεία της πόλης, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, τη μείωση της οσμής και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Δημιουργούμε μία νέα εφαρμογή (app) καθαριότητας για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα ωράρια αποκομιδής απορριμμάτων ανά περιοχή και τοποθετούμε QR codes σε κάδους για πληροφορίες που αφορούν τα ωράρια και τον σωστό τρόπο εναπόθεσης απορριμμάτων.
  • Οργανώνουμε δράσεις καθαριότητας έξι ημέρες την εβδομάδα σε όλες τις γειτονιές της πόλης με την πιο εκτενή και εντατική δράση να γίνεται κάθε Κυριακή.
  • Επεκτείνουμε την οικιακή συλλογή βιοαποβλήτων μετά το 5ο στο 3ο και 7ο διαμέρισμα, με παράλληλες ενημερωτικές καμπάνιες και διανομή οικιακών κάδων σε κατοίκους και επαγγελματίες εντός του Σεπτεμβρίου, για τη διευκόλυνση της διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων στην πηγή.
  • Ξεκινάμε “επιχείρηση σκούπα” για εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, με καταγραφή των νέων εγκαταλελειμμένων οχημάτων και απομάκρυνση των παλιών σε εβδομαδιαία βάση ανά διαμέρισμα.
  • Συνεργαζόμαστε με θεσμικούς φορείς προκειμένου να οριστεί το πλαίσιο συνεργασίας για τα ωράρια εναπόθεσης απορριμμάτων, συλλογή βιοαποβλήτων κ.λπ.
  • Ενεργοποιούμε το δίκτυο των εθελοντών με δράσεις καθαριότητας σε ολόκληρη την πόλη.

Με τη σειρά της η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Ρωξάνη Μπέη, παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα για το πρώτο επτάμηνο του 2024 που αφορούν στις δράσεις και παρεμβάσεις της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, όπου διαπιστώνεται σαφής αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023. Αναλυτικά τα στοιχεία είναι τα εξής:

  • Περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων με μικρά οχήματα (express)
    Α΄ Επτάμηνο 2023: 219.793 δρομολόγια

    Α΄ Επτάμηνο 2024: 245.559 δρομολόγια
    Ποσοστό μεταβολής: +11,72%
  • Πλύσιμο πλατειών και δρόμων
    Α΄ Επτάμηνο 2023: 44.317 πλύσεις

    Α΄ Επτάμηνο 2024: 47.414 πλύσεις
    Ποσοστό μεταβολής: +6,99%
  • Καθαρισμοί οικοπέδων & σφραγίσεις
    Α΄ Επτάμηνο 2023: 114

    Α΄ Επτάμηνο 2024: 137
    Ποσοστό μεταβολής: + 20,18%
  • Καθαρισμοί κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών
    Α΄ Επτάμηνο 2023: 140

    Α΄ Επτάμηνο 2024: 174
    Ποσοστό μεταβολής: +24,29%
  • Ημέρες αφισοκάθαρσης
    Α΄ Επτάμηνο 2023: 122

    Α΄ Επτάμηνο 2024: 213
    Ποσοστό μεταβολής: +74,59%
  • Τοποθέτηση εξέδρων
    Α΄ Επτάμηνο 2023: 49

    Α΄ Επτάμηνο 2024: 57
    Ποσοστό μεταβολής: +16,53%
  • Τοποθετήσεις & αντικαταστάσεις απορριμματοδοχείων
    Α΄ Επτάμηνο 2023: 121

    Α΄ Επτάμηνο 2024: 164
    Ποσοστό μεταβολής: +35,54%
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Βριλησσίων:  Επαναλειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας

Από τη Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2024 επαναλειτουργεί η δημοτική συγκοινωνία στα Βριλήσσια. Το πρωινό δρομολόγιο…

4 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης – Silver alert: Οι μαθητευόμενοι μάγοι της εκπαίδευσης εξαφανίζουν τμήματα μαθητών!

«Μοναδική τους προτεραιότητα είναι, ως άλλοι Μάικ Λαμάρ της εκπαίδευσης, να καταργήσουν τμήματα προκειμένου να…

4 ώρες ago

Associated Press: Δύο ορκισμένοι εχθροί κρατούν το κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Επιθυμούν όμως μια συμφωνία;

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), και ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (Yahya…

14 ώρες ago

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Άμεση λήψη μέτρων για την κλιματική κρίση – Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη!

Η συνδικαλιστική παράταξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ), με…

21 ώρες ago

Διαγράφεται η Λινού από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Ο Πολάκης παίρνει ρεβανς

Στην διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ο Στέφανος Κασσελάκης. O Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την…

1 ημέρα ago

Υπό διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ: Ήττα Κασσελάκη στην ΚΟ παρ’ ότι εξέλεξε οριακά τον Παππά στη θέση του Φάμελλου – Όλες οι αλλαγές

Το χάος επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αποκτά διαστάσεις μαύρης τρύπας, με τον Στέφανο Κασσελάκη το…

1 ημέρα ago