Προχθές η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε μερική τροποποίηση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εκτιμώντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο το σύνολο των κτηνοτρόφων της πατρίδας μας εξακολουθούν να παραμένουν σε απελπισία. Μάλιστα ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση «παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα»
Στη μηνυτήρια αναφορά η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κάνει λόγο για συνεχή διασπορά της νόσου και θανάτωση για προληπτικούς λόγους περί των 20.000 ζώων. «Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην παραγωγή και διακίνηση γάλακτος και κρέατος πλήττει το εισόδημα και των λοιπών κτηνοτρόφων, αλλά και την ομαλή λειτουργία των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επίπτωση και στην παραγωγή φέτας και των λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων», σημειώνει η ΕΘΕΑΣ σε άλλο σημείο.
Οι κτηνοτρόφοι αναφέρονται επίσης στην έντονη φημολογία για δράση κυκλωμάτων στον χώρο της εμπορίας κρέατος με την εμπλοκή κτηνιατρικών υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου, με αίτημα να διερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές.
Τα ερωτήματα που θέτει η ΕΘΕΑΣ είναι κρίσιμα:
Η ασθένεια προήλθε από εγχώρια ή εισαγόμενα ζώα;
Δεδομένου ότι στις περιπτώσεις εισαγωγής ζώντος ζωικού κεφαλαίου από άλλες χώρες προβλέπεται έλεγχός τους, αυτά τα ζώα υπεβλήθησαν σε έλεγχο και από ποια αρμόδια υπηρεσία;
Ας έρθουμε τώρα στα μέτρα που ισχύουν από τις 23 έως τις 30 Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτά απαγορεύονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και βόσκηση σε θερινούς βοσκοτόπους, όπως και βοοειδών που προέρχονται από κοινές ή συστεγαζόμενες εκτροφές. Εξαιρούνται, ωστόσο, οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων σε όλα τα νησιά της χώρας, εκτός από την Κρήτη, με την προϋπόθεση ότι οι μετακινήσεις θα περιορίζονται εντός των γεωγραφικών ορίων του εκάστοτε νησιού.
Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση μετακίνησης ζώων για σφαγή από και προς τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της χώρας οι μετακινήσεις των ζώων για σφαγή γίνονται με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό. Οι υπεύθυνοι των σφαγείων καλούνται να μεριμνούν για την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
Μόλις ολοκληρωθεί το παραπάνω διάστημα η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής μαζί με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση και θα εκδώσουν νέα ανακοίνωση. Στόχων όλων αυτών των δράσεων είναι η εκρίζωση του νοσήματος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου «θα έχει κλείσει ο κύκλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα». Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 23 Σεπτεμβρίου έθεσε το ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους.
Τι λένε οι κτηνοτρόφοι
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες του κλάδου, που μετράνε ακόμα τις πληγές τους οργανώνονται και αποφασίζουν το επόμενο βήμα τους. Αυτό που ζητάνε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πέρα από τις αποζημιώσεις, είναι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και να μην παραγκωνίζονται.
Αυτό ειπώθηκε μεταξύ άλλων στη διακλαδική σύσκεψη φορέων της παραγωγής και εμπορίας αγροκτηνοτροφικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ενώ εκτός από κτηνοτρόφους συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των εισαγωγέων, σφαγείων, κρεοπωλών, μονάδων μεταποίησης αλλά και ενώσεις καταναλωτών.
Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του ΣΕΚ, το επόμενο βήμα είναι η εκλογή διακλαδικής επιτροπής, η οποία απαιτούν να είναι παρούσα στις συσκέψεις του υπουργείου για θέματα που τους αφορούν.
Οι κτηνοτρόφοι επικαλούνται τον ισχύοντα Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις μεταδοτικές νόσους των ζώων (2016/429), και υποστηρίζουν ότι δεν εφαρμόστηκαν οι κοινοτικές οδηγίες. Επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, ότι προχώρησαν σε αυθαίρετες ενέργειες, χωρίς να διαβουλευθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Συγκεκριμένα διαφωνούν τόσο με το ότι συνεχίστηκαν οι εισαγωγές αρνιών από τη Ρουμανία, τη χώρα από την οποία ξεκίνησαν τα κρούσματα της πανώλης, αλλά και με την οριζόντια απαγόρευση μετακινήσεων των εγχώριων ζώων.
«Το ΥΠΑΑΤ θα έπρεπε το ίδιο να έχει συγκαλέσει κοινή επιτροπής διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε κρούσμα στην Ελλάδα», δηλώνει o τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ και κτηνοτρόφος, Θωμάς Μόσχος και προσθέτει ότι έχουν αντιμετωπιστεί με απαξίωση από τον υπουργό, που τους αντιμετωπίζει «λες και είμαστε αγράμματοι τσοπάνηδες. Αρνείται να διαβουλευθεί μαζί μας για το πώς θα αντιμετωπιστεί η πανώλη, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «επιστημονικά μέτρα», που δήθεν δεν τα καταλαβαίνουμε».
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…
Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…