Categories: Διεθνή

Το BBC για τις εκλογές των ΗΠΑ: Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανοιχτό ντέρμπι μέχρι το τέλος

δημοσκοπήσεις δείχνουν στις ΗΠΑ δείχνουν μικρό προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών, άλλα αυτό δεν σημαίνει κάτι, γιατί όλοι περιμένουν την αντεπίθεση του Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι βέβαιο ότι η υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις βγήκε ενισχυμένη από το συνεδρίο των Δημοκρατικών. Μάλιστα το βράδυ της Πέμπτης και είπε στους Αμερικανούς ότι έχουν μπροστά τους μια «πολύτιμη ευκαιρία» – να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά της και να αφήσουν στην ιστορία την περίοδο από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκε στην πολιτική σκηνή πριν από εννέα χρόνια.

«Η 40λεπτη ομιλία της δεν είχε την «απογειωτική» ρητορική που εκφώνησαν οι Ομπάμα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αλλά η χαρά και η αυτοπεποίθηση στην αρένα ήταν αισθητή», γράφει η Sarah Smith του BBC.

Με τις διασημότητες που εμφανίστηκαν στο συνέδριο αλλά και τη διάχυτη χαρά μεταξύ των Δημοκρατικών ότι ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο, οι πιστοί του κόμματος δεν είχαν άλλη επιλογή από το να είναι τόσο ενθουσιασμένοι, όσο από την πρώτη προεδρική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

Η πανηγυρική ατμόσφαιρα μεταξύ των αντιπροσώπων στο Σικάγο οφείλεται τόσο στην ανακούφιση που δεν χρειάζεται να πάνε σε αυτές τις εκλογές με τον Τζο Μπάιντεν, έναν υποψήφιο του οποίου η προχωρημένη ηλικία αποτελούσε σημαντικό μειονέκτημα, όσο και στην ικανοποίηση για το πόσο απρόσκοπτα η Κάμαλα Χάρις και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, Τιμ Γουόλζ, ανέλαβαν να ηγηθούν του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο, οι στρατηγικοί του κόμματος ανησυχούν μήπως οι ψηφοφόροι και οι ακτιβιστές των Δημοκρατικών – που θα πρέπει να προσέρχονται, να χτυπούν πόρτες και να πείθουν τους φίλους και την οικογένειά τους να πάνε στην κάλπη στις 5 Νοεμβρίου – παρασυρθούν από τον ενθουσιασμό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δημοκρατικούς να προηγούνται – τις εβδομάδες που ακολούθησαν από τότε που ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε στην άκρη-, αλλά η κούρσα εξακολουθεί να είναι πολύ αμφίρροπη. Η νίκη θα κριθεί επίσης σε λίγες πολιτείες όπως Τζόρτζια, Αριζόνα, Νεβάδα, Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Βόρεια Καρολίνα.

Σχεδόν σε όλες αυτές τις πολιτείες, φαίνεται ότι οποιοσδήποτε από τους δύο υποψηφίους θα μπορούσε να κερδίσει. Και αν οι τελευταίες έξι εβδομάδες αποτελούν οδηγό, η πολιτική δυναμική θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα ξανά στις περίπου 70 ημέρες που απομένουν.

Ο Jim Messina, βετεράνος στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών που διαχειρίστηκε την εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2012, δήλωσε στο Americast podcast του BBC ότι οποιαδήποτε βεβαιότητα πως οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε πορεία νίκης είναι άστοχη.

«Η Κάμαλα Χάρις, από τότε που μπήκε σε αυτή την κούρσα, είχε τις καλύτερες 30 ημέρες στην αμερικανική πολιτική που έχω δει εδώ και πολύ καιρό», είπε. «Αλλά εξακολουθεί να είναι ισόπαλη στις δημοσκοπήσεις. Οι Δημοκρατικοί έχουν ανακάμψει από πέντε μονάδες κάτω στην ισοπαλία. Επομένως, η κούρσα είναι ακόμη αμφίρροπη και απομένουν 75 ημέρες».

Οι Δημοκρατικοί έχουν ακόμη πολλή δουλειά να κάνουν αν θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα κερδίσουν τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ φαίνεται να δυσκολεύεται να βρει τον τρόπο να κάνει εκστρατεία εναντίον της Χάρις. Δεν ξέρει ποια γραμμή επίθεσης να ακολουθήσει και δεν έχει καν καταλήξει σε ένα από τα συνηθισμένα του παρατσούκλια.

Ένας διακεκριμένος στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών μου είπε ότι πιστεύει πως ο Τραμπ θα βρει σύντομα πώς να ορίσει την κ. Χάρις με τρόπο που να εξυπηρετεί καλύτερα την εκστρατεία του, καθώς αυτή είναι η μεγάλη πολιτική του ικανότητα. Και όταν το κάνει, αυτές οι εκλογές θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες για τη Χάρις.

Παρ’ όλη τη ζωντάνια και την αισιοδοξία που εκπέμπει η σκηνή του συνεδρίου, υπήρξαν και προειδοποιήσεις.

Στην ομιλία της το βράδυ της Τρίτης, η Μισέλ Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι εκλογές θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπες. «Πρέπει να ψηφίσουμε σε αριθμούς που θα σβήσουν κάθε αμφιβολία», είπε στο πλήθος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ακολούθησε με μια παρόμοια προτροπή. «Εναπόκειται σε όλους μας να αγωνιστούμε για την Αμερική στην οποία πιστεύουμε», είπε ο πρώην πρόεδρος. «Και μην κάνετε κανένα λάθος, θα είναι ένας αγώνας».

Οι υποψήφιοι που θέτουν υποψηφιότητα σε σημαντικές πολιτείες, οι οποίες θα κρίνουν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, γνωρίζουν πολύ καλά πόση δουλειά πρέπει να γίνει.

«Αυτή την εβδομάδα, το λέω στους Δημοκρατικούς όπου κι αν πάω: Δεν έχουμε τίποτα στο τσεπάκι μας», δήλωσε στο Politico η Δημοκρατική Εκπρόσωπος Elissa Slotkin, η οποία βρίσκεται σε μια αμφίρροπη κούρσα για τη Γερουσία στο Μίσιγκαν.

Στο χώρο του συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι, εμφανώς ανεβασμένοι από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, φάνηκε να έχουν πάρει στα σοβαρά το μήνυμα των Ομπάμα.

Ο Κάμερον Λάντιν, ένας 21χρονος από τη Τζόρτζια, μια βασική πολιτεία του Νότου που αποτελεί πεδίο μάχης, την οποία κέρδισαν οι Δημοκρατικοί στις τελευταίες εκλογές για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, δήλωσε ότι γνωρίζει πως η νίκη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

«Πραγματικά πιστεύω ότι η Κάμαλα Χάρις θα κερδίσει», δήλωσε λίγες ώρες πριν η Χάρις ανέβει στη σκηνή.

Ο περιφερειακός διοργανωτής από την πόλη Σαβάνα δήλωσε ότι άνθρωποι σαν κι αυτόν θα επικεντρωθούν σε ένα πράγμα: στην ενίσχυση της συμμετοχής.

«Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι κάνουν 60 και πλέον ώρες την εβδομάδα και επτά ημέρες την εβδομάδα οργάνωση. Σημαίνει ότι οι εθελοντές βγαίνουν εκεί έξω – τηλεφωνούν στους ψηφοφόρους, κάνουν προεκλογική εκστρατεία».

«Αυτό είναι που θα κερδίσει», είπε, δείχνοντας το πλήθος των αντιπροσώπων που κρατούσαν αφίσες για τη Χάρις και τον Γουόλζ.

Η Δημοκρατική αντιπρόσωπος της Νεβάδα, Σούζαν Κόλινς, δήλωσε ότι ο αγώνας έχει ήδη ξεκινήσει. «Το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται από το αν βγούμε εκεί έξω», είπε. «Πρέπει να γυρίσουμε το γρανάζι του μέλλοντός μας. Και θα το κάνουμε».

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Εκπαιδευτικοί: Άντε να ζήσεις με 776 ευρώ το μήνα και να πληρώνεις και νοίκι

Ο καθαρός μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στο δημόσιο, το πρώτο έτος διορισμού με μηδενική προϋπηρεσία είναι 776 ευρώ (αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις) και ανεβαίνει μετά…

3 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη της Θεσσαλονίκης – Ο Δούκας, ο ρόλος Αγγελούδη και οι χαμηλές πτήσεις Ανδρουλάκη – Διαμαντοπούλου

Σε κρίσιμο πεδίο για την έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι εξελίσσεται…

4 ώρες ago

«Κλείδωσε» το debate στο ΠΑΣΟΚ από τους υποψήφιους προέδρους – Απομένουν τα διαδικαστικά

Όχι απλά «κλείδωσε» το debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη…

4 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος: Η Πολιτική Προστασία θέλει πράξεις, όχι άλλη θεωρία και υποκρισία

Πριν έναν και πλέον μήνα, είχα επισκεφτεί τα πυροφυλάκια του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού…

5 ώρες ago

Κώστας Τσουκαλάς: Οι 7 αλλαγές στις συντάξεις από το φθινόπωρο – Οι νέες μεταρρυθμίσεις [Βίντεο]

Για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα μίλησε o δικηγόρος - εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, στην εκπομπή…

1 ημέρα ago

Συνάντηση Δημάρχου Ι. Π. Μεσολογγίου με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Σωτήρη Τριανταφύλλου

Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Σωτήρη Τριανταφύλλου υποδέχθηκε στο γραφείο του ο…

1 ημέρα ago