Categories: Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη της Θεσσαλονίκης – Ο Δούκας, ο ρόλος Αγγελούδη και οι χαμηλές πτήσεις Ανδρουλάκη – Διαμαντοπούλου

Σε κρίσιμο πεδίο για την έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.
Μάλιστα, τουλάχιστον η πόλη μπορεί να δώσει ισχυρά μηνύματα που θα επιδράσουν στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς διαμορφώνονται ήδη σαφείς τάσεις.
Λόγω και του μεγέθους του εκλογικού σώματος, αλλά και των καθαρών προσανατολισμών που φαίνεται να υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚικό ακροατήριο, εκτιμάται ότι η Θεσσαλονίκη θα έχει έναν από τους πιο καθοριστικούς ρόλους για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Καστανίδης και το ρήγμα
Το πρώτο και σοβαρό στοιχείο που εντοπίζουν πολλοί δημοσκόποι και αναλυτές, είναι αυτό που ήδη ήταν ορατό από τις εθνικές εκλογές του 2023 και στη συνέχεια στις ευρωεκλογές: Η χαμηλή επιρροή του Νίκου Ανδρουλάκη (και του ΠΑΣΟΚ κατ’ επέκταση) στην Α’ Θεσσαλονίκης, η μέτρια στη Β’ Θεσσαλονίκης και η σχεδόν ανύπαρκτη στη Χαλκιδική.

Η επιλογή του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, αποκλείοντας από τη Βουλή τον Χάρη Καστανίδη, βάθυνε το ρήγμα.
Ο κ. Ανδρουλάκης κινδυνεύει πλέον με καταποντισμό στην πόλη στις 6 Οκτωβρίου και τούτο διότι στο μεταξύ κέρδισαν δυνάμεις κυρίως ο Χάρης Δούκας, που εμφανίζεται πολύ ισχυρός, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος.
Υπέρ της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων είναι ο Αντώνης Σαουλίδης και ο Γιάννης Μαγκριώτης, ήτοι ο δεύτερος και ο τρίτος σε σταυρούς από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2023. Αλλά και οι δυνάμεις του Χάρη Καστανίδη (πρώτος σε σταυρούς τότε) κατευθύνονται κυρίως προς τον κ. Δούκα, εκτιμώντας μεταξύ άλλων έτσι θα πάρουν τη ρεβάνς από τον κ. Ανδρουλάκη για τη συμπεριφορά του απέναντι στον πρώην υπουργό και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Ταυτόχρονα ο κ. Δούκας έχει εξαιρετική επιρροή και σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας το πλειοψηφικό κομμάτι από την εσωκομματική πίτα.
Ο νυν πρόεδρος του Κινήματος έχει ουσιαστικά από τους υποψήφιους βουλευτές, που ξεχώρισαν το 2023 τη στήριξη μόνο της Πέννυς Δαλαμπούρα, που είχε έρθει τέταρτη τότε. Ουσιαστικά δηλαδή ελπίζει απλώς να περισώσει κάποιες δυνάμεις, κινδυνεύοντας να καταγράψει ακόμα και μονοψήφιο ποσοστό.
Αξιοσημείωτη παρουσία στη Θεσσαλονίκη ελπίζει ότι θα κάνει ο Παύλος Γερουλάνος. Τον στηρίζει όσο του επιτρέπουν και τα θεσμικά του όρια, ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης. Ο οποίος επίσης έχει να λέει ότι δεν στηρίχθηκε στη μάχη της δημαρχίας από τον κ. Ανδρουλάκη.

Το …φλερτ της Άννας Διαμαντοπούλου
Ο κ. Αγγελούδης πάντως δεν μπορεί να είναι… φανατικά υπέρ κάποιας υποψηφιότητας, καθότι ο ρόλος του ως δήμαρχος τον αναγκάζει να τηρεί και κάποιες ισορροπίες.

Ως παλαιός εκσυγχρονιστής και πάντα βενιζελικός δέχεται πιέσεις να ενισχύσει και την Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά μάλλον προς τα εκεί τα περιθώρια δεν είναι πολλά.
Η κυρία Διαμαντοπούλου ευελπιστεί ότι θα κινητοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος από το μπλοκ των (υπερήλικων πια) σημιτικών, αλλά ούτε ο Ζήσης Σρέρνος (άλλοτε διευθυντής του Γιώργου Πασχαλίδη και εκτελών χρέη οδηγού του Γιάννη Μανιάτη στις ευρωεκλογές), ούτε κάποιοι παλιοί συνεργάτες του Γιώργου Φλωρίδη, εναπομείναντες οπαδοί του Ανδρέα Λοβέρδου και άλλες ανάλογες περιπτώσεις έχουν κάποια επιρροή στο κοινό του ΠΑΣΟΚ.
Να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Κατρίνης έκανε μία αξιοπρόσεκτη επίσκεψη στην πόλη προ ημερών, μιλώντας σε πολυπληθή συγκέντρωση.
Ένα καλό ποσοστό του κ. Κατρίνη στη Θεσσαλονίκη σημαίνει πάντως ότι θα εξασθενήσει κι άλλο η όποια επιρροή διαθέτει ο κ. Ανδρουλάκης.

Οι τάσεις από τις γύρω περιοχές
Ενδιαφέρον έχουν και οι τάσεις σε κάποιες από τις γύρω περιοχές, που αλληλοεπηρεάζονται με την πόλη.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης, ο κ. Ανδρουλάκης ίσως έχει καλύτερη τύχη βέβαια, καθώς υπάρχει ο Θανάσης Γλαβίνας – ο νυν στενός του συνεργάτης και εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος ήταν πρώτος από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.
Ο Χάρης Δούκας έχει όμως επιρροή, καθώς μαζί του είναι ο δεύτερος του ψηφοδελτίου Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Εκεί που ο Χάρης Δούκας δείχνει κυριαρχία είναι στη Χαλκιδική, όπου ο βουλευτής Απόστολος Πάνας (είχε λάβει πάνω από το 60% των σταυρών από το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ το 2023), στηρίζει ανοιχτά τον δήμαρχο Αθήνας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλλον αναζητεί σε κάποιους κομματικούς κάποια στήριξη, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου προσπαθεί να στηριχθεί στον… Χρήστο Πάχτα, ο οποίος αναζητά έτσι την επιστροφή του στα κεντρικά πράγματα του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: topontiki.gr

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Εκπαιδευτικοί: Άντε να ζήσεις με 776 ευρώ το μήνα και να πληρώνεις και νοίκι

Ο καθαρός μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στο δημόσιο, το πρώτο έτος διορισμού με μηδενική προϋπηρεσία είναι 776 ευρώ (αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις) και ανεβαίνει μετά…

3 ώρες ago

«Κλείδωσε» το debate στο ΠΑΣΟΚ από τους υποψήφιους προέδρους – Απομένουν τα διαδικαστικά

Όχι απλά «κλείδωσε» το debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη…

4 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος: Η Πολιτική Προστασία θέλει πράξεις, όχι άλλη θεωρία και υποκρισία

Πριν έναν και πλέον μήνα, είχα επισκεφτεί τα πυροφυλάκια του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού…

5 ώρες ago

Το BBC για τις εκλογές των ΗΠΑ: Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανοιχτό ντέρμπι μέχρι το τέλος

Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν στις ΗΠΑ δείχνουν μικρό προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών, άλλα…

8 ώρες ago

Κώστας Τσουκαλάς: Οι 7 αλλαγές στις συντάξεις από το φθινόπωρο – Οι νέες μεταρρυθμίσεις [Βίντεο]

Για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα μίλησε o δικηγόρος - εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, στην εκπομπή…

1 ημέρα ago

Συνάντηση Δημάρχου Ι. Π. Μεσολογγίου με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Σωτήρη Τριανταφύλλου

Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Σωτήρη Τριανταφύλλου υποδέχθηκε στο γραφείο του ο…

1 ημέρα ago