Categories: Κοινωνία

Κώστας Τσουκαλάς: Οι 7 αλλαγές στις συντάξεις από το φθινόπωρο – Οι νέες μεταρρυθμίσεις [Βίντεο]

Για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα μίλησε o δικηγόρος – εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου και ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες, καθώς το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επτά βασικές αλλαγές. Κεντρικά σημεία αυτού του νομοσχεδίου είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η αναπροσαρμογή των συντάξεων .

Οι αλλαγές που θα επηρεάσουν συνταξιούχους και ασφαλισμένους:

  • Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης: Τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση αναμένεται να αυξηθούν, επηρεάζοντας κυρίως τους νέους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους που πλησιάζουν στη σύνταξη.
  • Αναπροσαρμογή συντάξεων: Προβλέπεται νέα αναπροσαρμογή στις συντάξεις, με στόχο την αντιμετώπιση των αδικιών που έχουν προκύψει από προηγούμενες περικοπές.
  • Αύξηση εισφορών: Ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές.
  • Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων: Προβλέπονται επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
  • Νέο σύστημα υπολογισμού: Εισάγεται νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη περισσότερα έτη εργασίας και θα είναι πιο ανταποδοτικό, βασιζόμενο στις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
  • Κατάργηση πρόωρων συντάξεων: Με το νέο πλαίσιο, καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις, με εξαίρεση ορισμένες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων.
  • Κίνητρα για εργασία συνταξιούχων: Προωθούνται προγράμματα που θα ενθαρρύνουν τους συνταξιούχους να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας, προσφέροντας κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η αύξηση των εισφορών θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ επισήμανε τη σημασία της ενεργής συμμετοχής των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμμετοχή είναι κρίσιμη τόσο για την οικονομία όσο και για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ με τις δηλώσεις του εργατολόγου Κ. Τσουκαλά, ο οποίος παρουσιάζει τις  επτά αλλαγές που αναμένονται στις συντάξεις

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Εκπαιδευτικοί: Άντε να ζήσεις με 776 ευρώ το μήνα και να πληρώνεις και νοίκι

Ο καθαρός μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στο δημόσιο, το πρώτο έτος διορισμού με μηδενική προϋπηρεσία είναι 776 ευρώ (αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις) και ανεβαίνει μετά…

3 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη της Θεσσαλονίκης – Ο Δούκας, ο ρόλος Αγγελούδη και οι χαμηλές πτήσεις Ανδρουλάκη – Διαμαντοπούλου

Σε κρίσιμο πεδίο για την έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι εξελίσσεται…

4 ώρες ago

«Κλείδωσε» το debate στο ΠΑΣΟΚ από τους υποψήφιους προέδρους – Απομένουν τα διαδικαστικά

Όχι απλά «κλείδωσε» το debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη…

4 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος: Η Πολιτική Προστασία θέλει πράξεις, όχι άλλη θεωρία και υποκρισία

Πριν έναν και πλέον μήνα, είχα επισκεφτεί τα πυροφυλάκια του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού…

5 ώρες ago

Το BBC για τις εκλογές των ΗΠΑ: Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανοιχτό ντέρμπι μέχρι το τέλος

Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν στις ΗΠΑ δείχνουν μικρό προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών, άλλα…

8 ώρες ago

Συνάντηση Δημάρχου Ι. Π. Μεσολογγίου με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Σωτήρη Τριανταφύλλου

Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Σωτήρη Τριανταφύλλου υποδέχθηκε στο γραφείο του ο…

1 ημέρα ago