Categories: Εκπαίδευση

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Ίση αντιμετώπιση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.5128/2024

Η συνδικαλιστική παράταξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ), με ανακοίνωσή της αναφέρεται στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης και στους εκπαιδευτικούς που έχουν κατ’ εξαίρεση δικαίωμα απόσπασης και «καλεί το Υπουργείο Παιδείας να εκδώσει, το συντομότερο, διευκρινιστική εγκύκλιο ότι θα ισχύσει το λογικό, δίκαιο και αυτονόητο, δηλαδή στην εν λόγω διάταξη να συμπεριλαμβάνονται νέοι και παλαιότεροι διορισθέντες, αφού αυτή είναι προδήλως και η βούληση του νομοθέτη: οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί να βρεθούν μόνιμα στον τόπο συμφερόντων τους».

Αναλυτικά για ανακοίνωση της ΔΗ.ΣΥ.
«Με το αρ.17 παρ.5 του ν.5128/2024 η πολιτεία φαίνεται να δίνει σωστή λύση σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και χρόνιο αίτημα των συναδέλφων μας που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001, αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, ώστε αυτοί να βρίσκονται μετά τον διορισμό τους, στον τόπο συμφερόντων τους.
Με την παραπάνω διάταξη οι έχοντες/ουσες δικαίωμα κατ’ εξαίρεση απόσπασης, ακόμη και πριν από τη συμπλήρωση της πρώτης διετίας του διορισμού τους, αποκτούν το δικαίωμα να λογίζεται αυτός ο χρόνος ως χρόνος υπηρέτησης της οργανικής κι έτσι να μπορούν, μετά τη διετία και παρότι είχαν αποσπασθεί και δεν είχαν υπηρετήσει με φυσική παρουσία την οργανική τους, να αιτούνται μετάθεσης.
Ωστόσο, καθώς στον νόμο γίνεται αναφορά για «νεοδιόριστους», έχει προκύψει ανησυχία στις τάξεις των εκπαιδευτικών αυτών ότι δεν θα εμπίπτουν στην ευεργετική αυτή ρύθμιση όλοι, αλλά μόνο όσοι διοριστούν από τούδε και στο εξής.
Αυτή η αβάσιμη, θέλουμε να πιστεύουμε, ανησυχία, αν ερμηνευόταν κατ’ αυτόν τον τρόπο η συγκεκριμένη διάταξη δηλαδή, θα δημιουργούσε το εξής παράδοξο: Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός διορισθείς κατά τα προηγούμενα έτη, λαμβάνει κάθε έτος κατ’ εξαίρεση απόσπαση. Το ίδιο θα δικαιούται και νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός, μόνο που αυτός μετά από 2 έτη απόσπασης, θα θεωρείται ότι έχει υπηρετήσει την οργανική του και θα δικαιούται να αιτηθεί μετάθεσης. Από την άλλη μεριά, ο πρώτος, θα αποσπάται κάθε χρόνο, αν υπάρχει λειτουργικό κενό στον τόπο του, χωρίς όμως ποτέ να αποκτά δικαίωμα να αιτηθεί μετάθεση, παρά μόνο αν επιστρέψει και υπηρετήσει με φυσική παρουσία την οργανική του.

Μια τέτοια στρεβλή ερμηνεία, η οποία θα αντιμετώπιζε ανόμοια όμοιες περιπτώσεις, θα καταστρατηγούσε τη λογική και το σκοπούμενο του εν λόγω νομοθετήματος, όπως αυτά αποτυπώνονται και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου (επίλυση χρόνιων ζητημάτων στη διοίκηση), αλλά θα παρέλειπε και να πραγματώσει ένα δίκαιο αίτημα στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καλεί το Υπουργείο Παιδείας να εκδώσει, το συντομότερο, διευκρινιστική εγκύκλιο ότι θα ισχύσει το λογικό, δίκαιο και αυτονόητο, δηλαδή στην εν λόγω διάταξη να συμπεριλαμβάνονται νέοι και παλαιότεροι διορισθέντες, αφού αυτή είναι προδήλως και η βούληση του νομοθέτη: οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί να βρεθούν μόνιμα στον τόπο συμφερόντων τους».

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Εκπαιδευτικοί: Άντε να ζήσεις με 776 ευρώ το μήνα και να πληρώνεις και νοίκι

Ο καθαρός μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στο δημόσιο, το πρώτο έτος διορισμού με μηδενική προϋπηρεσία είναι 776 ευρώ (αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις) και ανεβαίνει μετά…

6 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη της Θεσσαλονίκης – Ο Δούκας, ο ρόλος Αγγελούδη και οι χαμηλές πτήσεις Ανδρουλάκη – Διαμαντοπούλου

Σε κρίσιμο πεδίο για την έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι εξελίσσεται…

6 ώρες ago

«Κλείδωσε» το debate στο ΠΑΣΟΚ από τους υποψήφιους προέδρους – Απομένουν τα διαδικαστικά

Όχι απλά «κλείδωσε» το debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη…

7 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος: Η Πολιτική Προστασία θέλει πράξεις, όχι άλλη θεωρία και υποκρισία

Πριν έναν και πλέον μήνα, είχα επισκεφτεί τα πυροφυλάκια του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού…

8 ώρες ago

Το BBC για τις εκλογές των ΗΠΑ: Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανοιχτό ντέρμπι μέχρι το τέλος

Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν στις ΗΠΑ δείχνουν μικρό προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών, άλλα…

10 ώρες ago

Κώστας Τσουκαλάς: Οι 7 αλλαγές στις συντάξεις από το φθινόπωρο – Οι νέες μεταρρυθμίσεις [Βίντεο]

Για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα μίλησε o δικηγόρος - εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, στην εκπομπή…

1 ημέρα ago