Categories: Κοινωνία

Δήμαρχος Χαλανδρίου: Να προχωρήσουν αντιπλημμυρικά έργα και πολεοδομικά σχέδια – Άμεση οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων Δήμων

Δύο κρίσιμα ζητήματα και μια πρόταση  έθεσε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ευρεία σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 20 Αυγούστου, με τη συμμετοχή Υπουργών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την επόμενη μέρα μετά τη φωτιά της Πεντέλης.

Ο Δήμαρχος στην παρέμβαση του, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα:

  • Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία όπως είπε, «θα είναι η πιο σοβαρή επίπτωση της πυρκαγιάς» και ειδικότερα:
    • η διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού, για την οποία ο Δήμος Χαλανδρίου έχει υποβάλει ολοκληρωμένη μελέτη και εκκρεμεί η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής, και
    • η κατασκευή συμπληρωματικού δικτύου ομβρίων υδάτων στο Πάτημα, για το οποίο ο Δήμος Χαλανδρίου έχει υποβάλλει ώριμη μελέτη προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
  • Η ορθή πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση, επισημαίνοντας ειδικότερα, ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην εκτός σχεδίου περιοχή πέριξ του νεκροταφείου, όπου δεν υπάρχει το αναγκαίο οδικό δίκτυο και επικρατεί αναρχία στις χρήσεις γης. Για την εκτός σχεδίου περιοχή, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ολοκληρώσει την πολεοδομική μελέτη και προχωρά το φθινόπωρο σε ανάρτηση.

Πρότεινε ακόμη την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, για να μπορέσουν οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς και να ενισχύσουν την αντιπλημμυρική θωράκιση και την πολιτική προστασία τους, όπως η επανεκκίνηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με ειδική πρόσκληση στους πυρόπληκτους ΟΤΑ, η δημιουργία ενός νέου ειδικού ταμείου, η αναστολή των τοκοχρεολυσίων των πληγέντων Δήμων ή η δανειοδότηση απο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα που έθεσε ο κ. Ρούσσος και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει η στήριξη της κυβέρνησης και θα τεθούν σε προτεραιότητα τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της πολεοδομικής οργάνωσης.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Καταρρέει το αφήγημα της ΝΔ ότι μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα [Βίντεο]

«Το 63% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση της χώρας…

1 ώρα ago

Ζωή Κάλτσου*: Σύσταση νέων οργανικών θέσεων νηπιαγωγών – Παρά την υποχρεωτική φοίτηση στα Νηπιαγωγεία χιλιάδες κενά καλύπτονται από αναπληρωτές!!!

Έχουν περάσει επτά χρόνια από τη θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο (Ν. 4521,…

15 ώρες ago

ΔΟΕ: Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι β΄ κατηγορίας και στα εργασιακά θέματα και στις υπηρεσιακές μεταβολές.

Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) στην τελευταία συνεδρίασή του συζήτησε, για μια ακόμη…

21 ώρες ago

Νίκος Φασφαλής: Μεταθέσεις 2025

Με ανακοίνωσή του ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), με την παράταξη…

21 ώρες ago

Νίκος Τσούλιας*: Η Φυσική, Χημεία, η Βιολογία, η Γεωλογία δεν είναι μόνο μαθήματα

Η σχέση μας με τα μαθήματα της εκπαίδευσης είναι κάπως ιδιότυπη. Είναι μια σχέση θεσμική,…

23 ώρες ago

Βρέθηκε πρώτη φορά από τους επιστήμονες από τις αιτίες του Πάρκινσον και ίσως πρόκειται για μια τεράστια ανακάλυψη

Καθοριστική για τον άνθρωπο μπορεί να αποδειχθεί μια νέα ανακάλυψη που έκαναν επιστήμονες σχετικά με…

23 ώρες ago