Categories: Πολιτική

Ανδρέας Πουλάς: Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης παραδέχεται ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει πυρκαγιά στον Όρβηλο Σερρών

Σε απάντηση στην αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε.  Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Πουλάς σχετικά με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Όρβηλο Σερρών που ξέσπασε στις 18 Ιουλίου 2024 και μέχρι σήμερα υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες στην περιοχή, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρει τα εξής:
«Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι, η πυρκαγιά στο Όρος Όρβηλος – περιοχή Σιντική εκδηλώθηκε στις 18 Ιουλίου 2024. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ως άνω περιοχή, την 20η Ιουλίου 2024 επιχείρησαν περιοδικά έντεκα (11) εναέρια μέσα, ήτοι επτά (7) ελικόπτερα και τέσσερα (4) αεροσκάφη.
Η επιχείρηση επίγειων δυνάμεων είναι δυσχερής, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών. Επιπροσθέτως, τίθεται υπόψη σας, ότι όλες οι επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης επηρεάζονται και διαμορφώνονται, σε κάθε περίπτωση, από τις ανάγκες ανά την Επικράτεια, για μέσα αεροπυρόσβεσης σε εξελισσόμενες πυρκαγιές.»

Απαντώντας στον κ. Κικίλια ο ο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Πουλάς δήλωσε: «Στον Όρβηλο Σερρών, ένα βουνό ορόσημο για την περιοχή, από τις 18 Ιουλίου 2024 έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα και παρά τις εκκλήσεις φορέων και πολιτών της περιοχής ο κρατικός μηχανισμός επί περίπου ένα μήνα δεν κατάφερε να πετύχει την πλήρη κατάσβεσή της. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, η πυρκαγιά στον Όρβηλο Σερρών αποτελεί άλλη μία μαύρη σελίδα της θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
Επισημαίνουμε για άλλη μία φορά ότι είναι σημαντικό να προστατεύεται ταυτόχρονα όλη η επικράτεια από τις πυρκαγιές και η εφαρμογή του επιχειρησιακού δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών να βρίσκει πλήρη εφαρμογή ανεξαρτήτως περιφέρειας εμφάνισης πυρκαγιάς».

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου του 2024 και έκαιγε για 29 ημέρες.
Τις τελευταίες ημέρες είχε αφεθεί στη μοίρα της καθώς κανείς δεν προσπαθούσε να την σταματήσει, σύμφωνα με καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής.
Μάλιστα ο δικηγορικός σύλλογος Σερρών έκανε μηνυτήρια αναφορά για το γεγονός.
Τελικά η φωτιά έσβησε μόνη της, μάλλον από βροχή, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες αφού η περιοχή είναι δύσβατη και υπάρχει κίνδυνος από ξεχασμένα ναρκοπέδια του πολέμου.
Η καμένη έκταση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ευρωπαϊκή υπηρεσία δορυφορικής παρακολούθησης ακραίων φαινομένων, Copernicus, ανήλθε στα 12.000 στρέμματα. Από τη συνολική καμένη έκταση των 12.000 στρεμμάτων, τα περίπου 8.900 στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα ενώ τα 3.100 στρέμματα στην Βουλγαρία.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μιχάλης Καρχιμάκης*: 100.000 ευρώ μισθό το μήνα για τους τραπεζίτες που χωρίς ντροπή κατάσχουν περιουσίες αδυνάμων, κερδοσκοπώντας σε βάρος τους

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τις αρπακτικές διαθέσεις των…

33 λεπτά ago

Πεζοπόροι Χαλανδρίου: Οι Δράσεις του Συλλόγου Πεζοπόρων Χαλανδρίου για τον Σεπτέμβριος 2024

Ο Σύλλογος Πεζοπόροι Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» αποχαιρετούν το καλοκαίρι και καλωσορίζουν το φθινόπωρο με νέες…

1 ώρα ago

Εκπαιδευτικοί: Άντε να ζήσεις με 776 ευρώ το μήνα και να πληρώνεις και νοίκι

Ο καθαρός μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στο δημόσιο, το πρώτο έτος διορισμού με μηδενική προϋπηρεσία είναι 776 ευρώ (αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις) και ανεβαίνει μετά…

14 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη της Θεσσαλονίκης – Ο Δούκας, ο ρόλος Αγγελούδη και οι χαμηλές πτήσεις Ανδρουλάκη – Διαμαντοπούλου

Σε κρίσιμο πεδίο για την έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι εξελίσσεται…

15 ώρες ago

«Κλείδωσε» το debate στο ΠΑΣΟΚ από τους υποψήφιους προέδρους – Απομένουν τα διαδικαστικά

Όχι απλά «κλείδωσε» το debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη…

15 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος: Η Πολιτική Προστασία θέλει πράξεις, όχι άλλη θεωρία και υποκρισία

Πριν έναν και πλέον μήνα, είχα επισκεφτεί τα πυροφυλάκια του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού…

16 ώρες ago