Ιταλία: Ένας νεκρός, έξι αγνοούμενοι και 15 διασωθέντες σε ναυάγιο στο Παλέρμο – Αγνοούμενος ο Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του

0

Στην Ιταλία, ένας νεκρός, 6 αγνοούμενοι και 15 διασωθέντες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός βύθισης πολυτελούς σκάφους, στα ανοικτά της πρωτεύουσας της Σικελίας, Παλέρμο.
Νεκρός είναι ο μάγειρας του πλοίου, γεννημένος στον Καναδά αλλά με διαβατήριο Antiguan, ενώ ανάμεσα στους διασωθέντες, στην πλειονότητά τους Βρετανοί, είναι και ένα παιδί, μόλις ενός έτους, καθώς και δύο Γαλλοβρετανοί, ένας από τη Σρι Λάνκα, ένας Νεοζηλανδός και ένας Ιρλανδός,
Ένας από τους 6 αγνοουμένους είναι ο βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας, δισεκατομμυριούχος, Μάικ Λιντς.
Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, το μήκους 56 μέτρων σκάφος, υπό βρετανική σημαία, βυθίστηκε λίγο πριν από τα ξημερώματα, όταν επλήγη από σφοδρή καταιγίδα.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι οι  δύτες της πυροσβεστικής οι οποίοι έφτασαν σε βάθος 57 μέτρων και «μέσα από τα φινιστρίνια είδαν πτώματα», όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Σικελίας, Σάλβο Κοτσίνα.
Σύμφωνα με όσα είπαν ορισμένοι μάρτυρες στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, το σκάφος Bayesian ήταν αγκυροβολημένο μπροστά στο λιμάνι όταν ξέσπασε ο ανεμοστρόβιλος. Η καταιγίδα έσπασε το κατάρτι, προκαλώντας την ανισορροπία του σκάφους και το ναυάγιο.
«Ο άνεμος ήταν δυνατός, πολύ δυνατός. Ξαφνικά είδα τον κύριο ιστό του ιστιοφόρου, ύψους 72 μέτρων, να λυγίζει και μετά να σπάει και να πέφτει στο νερό» είπε ο Karsten Börner, ο κυβερνήτης του σκάφους Sir Robert Baden Powell, του ολλανδικού σκάφους, «όλα έγιναν μέσα σε λίγες μόνο στιγμές».
«Ήμουν στο σπίτι όταν χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος. Αμέσως έκλεισα όλα τα παράθυρα. Μετά είδα το σκάφος, είχε μόνο ένα κατάρτι, ήταν πολύ μεγάλο. Το είδα να βυθίζεται ξαφνικά », ο Pietro Asciutto, ένας ψαράς από το Porticello που είδε τη βύθιση του «Bayesian».

Ποιος είναι ο βασιλιάς της βρετανικής τεχνολογίας, Μάικ Λιντς
Ανάμεσα στους αγνοούμενους από τη βύθιση της θαλαμηγού Bayesian είναι και ο Μάικ Λιντς, γνωστός και ως «Βρετανός Μπιλ Γκέιτς».

Το πολυτελές ιστιοπλοϊκό ήταν ιδιοκτησία της οικογένειάς του, σύμφωνα με όσα γράφουν οι Financial Times , το σκάφος ήταν νηολογημένο στο όνομα της εταιρείας Revtom Limited, της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι η σύζυγος του Lynch, Angela Bacares, που σώθηκε.
Εκτός από τον μεγιστάνα, μεταξύ των αγνοουμένων είναι και η 18χρονη κόρη του ζευγαριού, Hannah Lynch. Στο σκάφος, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες των επιζώντων, βρισκόταν μια ομάδα εργαζομένων της Invoke Capital, ενός επενδυτικού σχήματος που ξεκίνησε η Lynch το 2012. Η διασωθείσα Charlotte Golunski, μητέρα του ενός έτους κοριτσιού που από θαύμα σώθηκαν, είπε ότι ήταν ένα είδος εταιρικού «ταξιδιού ανταμοιβής».
Το 2011, ο Lynch ονομάστηκε «το άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ψηφιακές τεχνολογίες» από το Computer Weekly . Πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Autonomy Corporation, ο 59χρονος βρέθηκε στο επίκεντρο ενός πολυσυζητημένου δικαστικού σκανδάλου στις αγγλοσαξονικές εφημερίδες τα τελευταία χρόνια. Το 2018, οι δικαστές ξεκίνησαν μια δίκη για την πώληση του Autonomy στην HP. Ο Lynch κατηγορήθηκε για απάτη επειδή φέρεται ότι άλλαξε οικονομικά δεδομένα προς όφελός του, για να κερδίσει από την πώληση: η HP, η οποία αγόρασε το Autonomy για 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια, υπολόγισε αργότερα την πραγματική του αξία στα 8,8 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2024, οι 15 κατηγορίες αποσύρθηκαν στο δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο και ο Λιντς αθωώθηκε πλήρως.
Με καθαρή περιουσία που εκτιμάται από τους Sunday Times σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια – στις αρχές του 2024 -, ο Lynch ξεκίνησε την άνοδό του στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα τη δεκαετία του 1990. Μετά το διδακτορικό του στο Cambridge, ίδρυσε το Autonomy. Σύντομα έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς οίκους λογισμικού που περιλαμβάνονται στον FTSE 100. Το 2006, ο Lynch έλαβε την τιμή του Ιππότη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το 2008, η Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών τον ενέταξε στα μέλη της. Ο Lynch υπηρέτησε επίσης στο επιστημονικό πάνελ της Royal Society και διορίστηκε στην επιστημονική επιτροπή για τη βιομηχανία τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την πρωθυπουργία του David Cameron. Το 2012 ξεκίνησε το επενδυτικό ταμείο Invoke Capital.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner