Categories: Πολιτισμός

Βιβλιοπαρουσίαση  στο Κουτσοχέρι Μεσολογγίου για το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Ν. Δημαρά, «Όταν ο ήλιος σπάει την πέτρα»

Το νέο βιβλίο, το τέταρτο κατά σειρά, του δημοσιογράφου Νίκου Δημαρά, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Μαλλιάρης – Παιδεία” με ενδιαφέρον λαογραφικό περιεχόμενο, αλλά και με καταγραφή της ζωής του αγροτικού κόσμου τις δεκαετίες μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, παρουσιάζεται την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024 στο Κουτσοχέρι Μεσολογγίου.
Το συγκεκριμένο βιβλίο με τίτλο «Όταν ο ήλιος σπάει την πέτρα» αναφέρεται στο χωριό Κουτσοχέρι της περιοχής Μεσολογγίου, τόπο καταγωγής του δημοσιογράφου – συγγραφέα, καταγράφοντας έθιμα, μικρές ιστορίες, αφηγήσεις για θρύλους και φαντάσματα, αλλά περιέχει και ηθογραφικά στοιχεία για χαρακτήρες ανθρώπων μιας άλλης εποχής.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 9.30 το βράδυ στο καφέ του χωριού, όπου θα γίνει και το ετήσιο Αντάμωμα χωριανών και φίλων του Κουτσοχερίου.
Την παρουσίαση θα κάνουν οι:

  • Πάνος Σόμπολοςδημοσιογράφος – συγγραφέας πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ
  • Νίκος Κορδόσης Ιδρυτής του Πνευματικού Κέντρου “Διέξοδος” και του Μουσείου Άλατος της Ι.Π. Μεσολογγίου
  • Γιώργος Δημαράς πρώην υφυπουργός και βουλευτής – Πολ. Μηχανικός
  • Νίκος Καραπάνος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου, πρώην αντιδήμαρχος – αστυνομικός.

Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Ιουλία Ιωάννου διακεκριμένη συγγραφέας – υπεύθυνη ιστοσελίδας Vivlio Life. gr
Τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν υπέρ του Συλλόγου “Κοσμάς Αιτωλός

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ιστορίες του χωριού, έθιμα, παραδόσεις, θρύλους, αφηγήσεις, ηθογραφίες από το Κουτσοχέρι Μεσολογγίου, περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του διακεκριμένου δημοσιογράφου-συγγραφέα

Νίκου Δημαρά, με τίτλο “Όταν ο ήλιος σπάει την πέτρα”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μαλλιάρης- Παιδεία.
“Το βιβλίο αυτό προέκυψε από επισκέψεις στο χωριό μου, το Κουτσοχέρι Μεσολογγίου, καθώς κάθε φορά ήθελα να αφεθώ στην αχλύ του μύθου και της ιστορίας, να φέρω στο νου στιγμές, γεγονότα, ανθρώπους και εικόνες και να περιγράψω τη ζωή εκεί, για μερικές δεκαετίες, αμέσως μετά τον εμφύλιο”, όπως εξηγεί ο συγγραφέας στο σημείωμα του οπισθόφυλλου.
“Αναμνήσεις και αναπολήσεις από τότε, που οι μικρές κοινωνίες των χωριών επιβίωναν σε δύσκολες συνθήκες, είχαν αληθινές σχέσεις αλληλεγγύης, αισθάνονταν ασφάλεια με ανοιχτές πόρτες και ένιωθαν περισσότερες στιγμές ευτυχίας.
Οι άνθρωποι δούλευαν ολημερίς και μόνο όταν ο ήλιος “χτυπούσε” τη μεγάλη πέτρα του βουνού της Βαράσοβας και γυάλιζε η κόψη της έκαναν διάλειμμα για να φάνε κάτι. Μερικές φορές μάλιστα η πέτρα έσπαγε σε κάποια σημεία από τη ζέστη. Ακούγαμε τον κρότο από κομμάτια που κατρακυλούσαν. Αλλά εμείς δουλειά, υπομονή και πίστη σε αξίες για προκοπή.
Ήταν ένα “μοντέλο ζωής” ίδιο με αυτό που επικρατούσε και σε πολλά άλλα χωριά. Υπό την έννοια αυτή το βιβλίο μπορεί να έχει και κοινωνιολογική ή και ηθογραφική σημασία. Μακάρι να βρουν οι αναγνώστες τέτοιες “σπίθες αξιών” για καλύτερη ζωή και στη σημερινή εποχή.”, περιγράφει ο Νίκος Δημαράς.
Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Δημαράς
Ο Νικόλαος Θ. Δημαράς γεννήθηκε στο Κουτσοχέρι Μεσολογγίου τo 1950 και είναι δημοσιογράφος – Μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης και συγγραφέας.

Εργάστηκε στην εφημερίδα “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, περνώντας από διάφορες θέσεις (δικαστικό ρεπορτάζ, ελεύθερο, εξωτερική πολιτική και εθνικά θέματα). Δημοσίευσε πλήθος ρεπορτάζ και άρθρων στο περιοδικό “Επιλογές”. Εργάστηκε επίσης για ένα διάστημα στην εφημερίδα “Πρώτη” ως ένας εκ των ανταποκριτών της στη Θεσσαλονίκη.
Συνεργάστηκε με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας, από τον οποίο μεταδιδόταν σε αυτοτελή επεισόδια η σειρά “Εύθυμες δικαστικές ιστορίες”, που βασιζόταν στα κείμενα της κυριακάτικης στήλης του στη “Μακεδονία” με τίτλο “Δικαστικά Ευτράπελα”.
Διετέλεσε διευθυντής ενημέρωσης στα ραδιόφωνα 105 ΔΕΘ, Πανόραμα 98,4, Α -103, και 102 F.M.
Επί 12 χρόνια ήταν διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ 3, ενώ για μία τριετία είχε την επιμέλεια και παρουσίαση της εκπομπής “Απόψεις – Απόψε” στην ΕΤ-3, εναλλάξ με άλλους δημοσιογράφους.
Επί σειρά ετών εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου της HELEXPO – ΔΕΘ και συμμετείχε πολλές φορές στις Επιτροπές του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, έχοντας συνεργασία με σπουδαίους συντελεστές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και με την “ψυχή” της διοργάνωσης, τον Άλκη Στέα.
Πραγματοποίησε δεκάδες αποστολές στο εξωτερικό και κατέγραψε πλήθος γεγονότων και ανθρώπινων ιστοριών.
Ακολούθησε η έκδοση με τίτλο “Γέλια στο Ακροατήριο” (Εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία) με ευχάριστες δικαστικές ιστορίες από την στήλη του “Δικαστικά Ευτράπελα” στην εφημερίδα “Μακεδονία”.
Τέλος έχει γράψει σειρά άρθρων για θέματα δικαιοσύνης, εξωτερικής πολιτικής και κοινωνικού προβληματισμού στην εφημερίδα “Μακεδονία” και στον ιστότοπο “Boreiosellas.gr”.

Τα τρία προηγούμενα βιβλία του Ν. Δημαρά:

  • Δημοσιογραφικά Παρασκήνια:Η αθέατη πλευρά της δημοσιογραφικής ζωής
  • Βασίλης Καρράς:Από την αποθέωση της Ανατολής στο χειροκρότημα της Δύσης
  • Γέλια στο ακροατήριο: Εύθυμες ιστορίες απο τα δικαστήρια
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μάκης Γιομπαζολιάς*: Για άλλο πολιτικό σύστημα – Πρόεδρος όλων των Ελλήνων

Θύμα της βραχυκυκλωμένης Δημοκρατίας μας, όπου οι βασικές λειτουργίες (εξουσίες) του Πολιτεύματος είναι, μόνο κατ’…

3 ώρες ago

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ζεν πρεμιέ του Γαλλικού και παγκόσμιου κινηματογράφου κινηματογράφου Αλέν Ντελόν. [Βίντεο]

Τα τρία παιδιά του Ντελόν ανακοίνωσαν τον θάνατό του σήμερα με δελτίο Τύπου στο Γαλλικό…

7 ώρες ago

Νίκος Τσούλιας*: Η πυρκαγιά δεν έφτασε στο Σύνταγμα, για να αποδειχτεί ο ρόλος του επιτελικού κράτους!

Μάθαμε επιτέλους τι σημαίνει επιτελικό κράτος για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Όχι, τα λεξικά είναι…

1 ημέρα ago

Τουρκία: Ακόμη και πολυώροφες πολυκατοικίες τυλίχθηκαν στις φλόγες από τη φωτιά στη Σμύρνη [βίντεο]

Η δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από την τοποθεσία Yamanlar Karatepe της συνοικίας Κορδελιό (Karşıyaka) της Σμύρνης στην…

1 ημέρα ago

Μιχάλης Κατρίνης: Απάντηση στην πρόταση του Χάρη Δούκα για το σχεδίο διάσωσης της Αττικής

Απάντηση μέσω «X» έδωσε ο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και υποψήφιος πρόεδρος, Μιχάλης…

1 ημέρα ago

ΠΕΚ: Οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι μαζικές απορρίψεις ολιγομελών τμημάτων υποβαθμίζουν με τρόπο απόλυτο το δημόσιο σχολείο!

Η συνδικαλιστική παράταξη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) με ανακοίνωσή καταγγέλλει την τακτική του…

1 ημέρα ago