Ανδρέας Παπαδαντωνάκης*: Σχετικά με τις οδηγίες για την κατανομή τμημάτων

0

Ο αδόκιμος έως και απαράδεκτος διοικητικά χαρακτήρας του εγγράφου του Π.Δ.Ε. Αττικής προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν είναι το μοναδικό (σοβαρό) ζήτημα που ανακύπτει.

Είναι φανερό από τις οδηγίες και εγκυκλίους που αποστέλλονται, ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης θέτει σε συνολική αμφισβήτηση τις αποφάσεις κατανομής τμημάτων που έχουν λάβει οι κατά τόπους Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Το εάν γι΄ αυτές τις αποφάσεις κατανομής τμημάτων τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις για τον αριθμό των μαθητών διατάξεις, είναι κάτι που θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση.

Ενώ όμως η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ζητά την αυστηρή εφαρμογή του νόμου για την κατανομή των τμημάτων, η ίδια δεν πράττει ανάλογα σε ό,τι αφορά την τροποποίηση των παραπάνω αποφάσεων .

Ειδικότερα στο άρθρο 7 του νόμου 3848/10 -που βρίσκεται σε ισχύ χωρίς να έχει τροποποιηθεί-, ορίζεται ότι (παρ. 4 ) :

“Εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους και οπωσδήποτε πριν τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών καθορίζεται, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ο αριθμός των τμημάτων, τάξεων, κατευθύνσεων ή άλλων ενοτήτων που θα λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος σε κάθε σχολική μονάδα της οικείας βαθμίδας.
Η απόφαση αυτή μπορεί να τροποποιείται μόνο για εξαιρετικούς λόγους με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους».

Επειδή είναι βέβαιο ότι στην Π.Δ.Ε Αττικής ανοίγουν συχνά το «νομοκάνονα», το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν ακολουθούν τα παραπάνω οριζόμενα από το νόμο ώστε για «εξαιρετικούς λόγους» να τροποποιήσουν με αιτιολογημένη απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή -όπως άλλωστε προβλέπεται- τις αποφάσεις για την κατανομή των τμημάτων.

Είναι κάτι που πέρα από το ότι είναι συμβατό με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θα ανάγκαζε τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να καλούν μέσα στο 15αύγουστο τους Διευθυντές των σχολείων να αλλάξουν τα στοιχεία στο myschool (εντός 2 ωρών)…

Γιατί;

* Ο Ανδρέας Παπαδαντωνάκης είναι Φιλόλογος, ταμίας του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., εκπρόσωπος της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (Π.Ε.Κ.)

Πατήστε εδώ και δείτε τα 9 προηγούμενα άρθρα του Ανδρέα Παπαδαντωνάκη

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner