Μέση Ανατολή: Ισραηλινοί επιβεβαιώνουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η Χαμάς ισχυρίζεται ότι είναι σχέδιο για να κερδίσει χρόνο

0

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν χθες, Παρασκευή, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, μια τροποποιημένη πρόταση συμφωνίας για μια κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, όμως η Χαμάς την απέρριψε υποστήριζοντας ότι Ισραήλ επιθυμεί να να κερδίσει χρόνο.

Οι μεσολαβητές, Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ και Αίγυπτος  ανακοίνωσαν την επανάληψη των συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο, μετά την παρουσίαση χθες, Παρασκευή, στην Ντόχα ενός νέου συμβιβασμού για την εφαρμογή μιας συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε επίσης όλα τα μέρη να μην «υπονομεύουν» τις διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω ότι έχουμε μια ευκαιρία», επέμεινε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και δηλώνοντας «αισιόδοξος».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, πρόκειται να μεταβεί σήμερα στο Ισραήλ για να επιδιώξει «να συνάψει μια συμφωνία» στη βάση της νέας πρότασης, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ.

Μετά από δέκα μήνες σύγκρουσης, οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν επίσης στόχο να αποφευχθεί μια απάντηση του Ιράν και των συμμάχων του, μεταξύ των οποίων η Χεζμπολάχ, στη δολοφονία, που αποδίδεται στο Ισραήλ, του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, και στο θάνατο, την προηγουμένη, του στρατιωτικού αρχηγού του ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Στην Ντόχα, η Χαμάς δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες πήραν μέρος μαζί με τους μεσολαβητές οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όμως ενημερώνεται γι’ αυτές.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι η συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά τόνισε ότι είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία αυτή τη στιγμή που θα βγάλει τους ομήρους από τη Γάζα, θα ανακουφίσει τους κατοίκους της Λωρίδας και θα μειώσει τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου.

Μεταξύ των «νέων όρων» που θέτει το Ισραήλ και απορρίπτει η Χαμάς, ένας από τους αξιωματούχους της παλαιστινιακής οργάνωσης ανέφερε τη «διατήρηση ισραηλινών στρατευμάτων» κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώς και «δικαίωμα βέτο» στην απελευθέρωση ορισμένων παλαιστίνιων κρατουμένων.

«Εάν συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε για μήνες και μήνες και προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια τέλεια συμφωνία ή να βγάλουμε και την τελευταία σταγόνα αίματος από την πέτρα, κινδυνεύουμε να μην μείνουν όμηροι για σωτηρία», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προόδου στις συνομιλίες στη Ντόχα σημειώθηκε μεταξύ του Ισραήλ και των μεσολαβητών – των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Γάζι Χαμάντ (Ghazi Hamad,), ο οποίος είναι κοντά στον αρχηγο της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ (Yahya Ibrahim Hassan Sinwar), είπε στο λιβανέζικο ΜΜΕ Al-Mayadeen που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ την Παρασκευή ότι κανένα από τα εναπομείναντα κενά δεν κλείστηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Ντόχα, αμφισβητώντας ευθέως ισραηλινούς και αμερικανικούς ισχυρισμούς.

Ο Χαμάντ ισχυρίστηκε ότι ο Νετανιάχου προσπαθει να κερδίσει χρόνο και είπε ότι οι ΗΠΑ και οι άλλοι μεσολαβητές θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ.

Συνολικά, το Κατάρ έχει ασκήσει σημαντική διπλωματική πίεση στο Ιράν για να αποφύγει την κλιμάκωση της κατάστασης και να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις.

«Οι Ιρανοί ισχυρίστηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους με τους Κατάρ ότι θέλουν να δουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη μείωση της έντασης στην περιοχή. Τώρα είναι η ευκαιρία τους να δείξουν ότι είναι σοβαροί και να ενεργήσουν την ερχόμενη εβδομάδα για να συμβεί αυτό». είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι συνομιλίες βασίζονται σε ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου και προβλέπει σε πρώτη φάση μια εκεχειρία έξι εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί αποχώρηση των Ισραηλινών από πυκνοκατοικημένες ζώνες της Γάζας και θα απελευθερωθούν ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner