Categories: Κοινωνία

Φωτιά στην Αττική: Ο Λέκκας εξηγεί πώς το ανάγλυφο στον Βαρνάβα ευνόησε την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς [Βίντεο]

Για τις συνθήκες που ευνόησαν τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς στην Αττική και την δυσκολία κατάσβεσής της, μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, στην εκπομπή της ΕΡΤ «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» και τη δημοσιογράφο, Χριστίνα Βίδου, ο οποίος αναφέρθηκε στο φαινόμενο των κηλιδώσεων και στο πώς συνετέλεσαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας και οι υψηλές θερμοκρασίες.

«Ήταν κοινή συνείδηση σε όλους μας ότι αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια θα γίνει μια κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι φέτος η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, σε συνδυασμό με το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, καθιστά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εξαιρετικά δύσκολη. «Το ανάγλυφο της περιοχής Βαρνάβα ευνοεί την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, δυσκολεύοντας τόσο τις χερσαίες όσο και τις εναέριες δυνάμεις», επεσήμανε, εξηγώντας ότι οι απότομες κλίσεις και οι μορφολογικές ασυνέχειες της περιοχής περιπλέκουν την κατάσταση.

Η δυσκολία της κατάσβεσης, όπως είπε, δεν αφορά μόνο το έδαφος, αλλά και τα εναέρια μέσα, τα οποία δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις περιοχές της φωτιάς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και του πολυσχιδούς ανάγλυφου. «Δεν είναι μόνο το ανάγλυφο, είναι και οι άνεμοι που περιπλέκουν την κατάσταση», τόνισε, προσθέτοντας ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, η κατάσβεση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

«Έχουμε τις κηλιδώσεις που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκλωβίσουν το προσωπικό» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

«Παρά την πρωτόγνωρη αντίδραση είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασβησθεί η φωτιά που αναπτύχθηκε στην Βορειοανατολική Αττική», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε την κόπωση των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν συνεχώς από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίζουμε αλλεπάλληλες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την υπερβολική κόπωση τόσο του προσωπικού όσο και των μέσων».

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στο σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της κατάστασης που διαδραματίζει το 112, το οποίο αποστέλλει συνεχώς μηνύματα στους πολίτες. «Η διαδικασία με το 112 έχει βοηθήσει αφάνταστα. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τα μηνύματα και να ακολουθούμε τις οδηγίες».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση πολιτών και Αρχών.

Δείτε ο βίντεο με τις δηλώσεις του Πρόεδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η συγκινητική ανάρτηση του Καραλή με τον… έτερο σημαιοφόρο Αντετοκούνμπο

Ο Εμμανουήλ Καραλής θα επιστρέψει στην Αθήνα με το χάλκινο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων και…

5 ώρες ago

Αναβολή άφιξης στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα λόγω πυρκαγιάς

Ο Δήμος Αθηναίων, αξιολογώντας τα τελευταία δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα με…

8 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι

Στην 50η θέση με οκτώ συνολικά μετάλλια βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών που…

23 ώρες ago

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Συμπτύξεις τμημάτων: Σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας

Η συνδικαλιστική παράταξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ), με…

1 ημέρα ago

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Εμμανουήλ Καραλής και Ευαγγελία Πλατανιώτη οι σημαιοφόροι της Ελλάδας στην τελετή λήξης

Ο Εμμανουήλ Καραλής, όπως έχουμε ήδη αναφέρει και η Ευαγγελία Πλατανιώτη θα είναι οι δυο…

1 ημέρα ago

Φίλιππος Σαχινίδης*: Το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον κίνδυνο

Τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων του 2023-2024 δημιουργούν το εύλογο ερώτημα αν η αρχιτεκτονική της…

2 ημέρες ago