Categories: Εκπαίδευση

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Συμπτύξεις τμημάτων: Σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας

Η συνδικαλιστική παράταξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ), με ανακοίνωσή διαπιστώνει ότι το Υπουργείο Παιδεία προχωρά «στη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων με εκτεταμένες συμπτύξεις στα τμήματα Γενικής Εκπαίδευσης, αδιαφορώντας για τις παιδαγωγικές συνέπειες που θα έχουν αυτές οι συμπτύξεις στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και προκαλώντας, συνακόλουθα, λειτουργικές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών» και απαιτεί «την άμεση ανάκληση των αντιπαιδαγωγικών εντολών συμπτύξεων και περικοπών στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης

Αναλυτικά για ανακοίνωση της ΔΗ.ΣΥ.
«Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., με την εγκύκλιο Φ.7/80483/Δ1/15-7-2024, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, «υπενθυμίζει» τους όρους και τις προϋποθέσεις στον τρόπο συγκρότησης των τμημάτων και της ανάθεσης Ενισχυτικής Διδασκαλίας.
Στη συνέχεια, οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, ακόμα και με προφορικές εντολές, ζητούν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προσδιορίσουν τη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων, για το διδακτικό έτος 2024-2025, μη λαμβάνοντας υπόψη αιτήματα που είχαν υποβληθεί και αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, στη μείωση του μέγιστου αριθμού των μαθητών σε τμήματα λόγω της φοίτησης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Παράλληλα, προχωρούν ακόμα και σε ανακλήσεις προηγούμενων αποφάσεων για χωρισμούς τμημάτων που είχαν, ήδη, εγκριθεί.
Χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα, στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, είναι και η έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου από το υπουργείο Παιδείας που αφορά στη μείωση του αριθμού μαθητών σε τμήματα Σ.Μ.Ε.Α.Ε..
Ακολούθως, στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών, προχωρούν στη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων με εκτεταμένες συμπτύξεις στα τμήματα Γενικής Εκπαίδευσης, αδιαφορώντας για τις παιδαγωγικές συνέπειες που θα έχουν αυτές οι συμπτύξεις στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και προκαλώντας, συνακόλουθα, λειτουργικές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών.
Είναι σαφές ότι η στόχευση είναι συγκεκριμένη και αφορά στην εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού. Η απόλυτη υποκρισία! Από τη μια πλευρά οι 10.000 διορισμοί που τόσο έχει ανάγκη η εκπαίδευση και που πρέπει να γίνουν περισσότεροι για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών και από την άλλη οι συμπτύξεις τμημάτων με μετακινήσεις μαθητών που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.
Τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, δεν μπορούν να βρουν σύμφωνο κανένα μέλος της σχολικής κοινότητας και είναι απολύτως καταδικαστέες. Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Παιδείας,  λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να ανατρέπει τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ απαιτεί την άμεση ανάκληση των αντιπαιδαγωγικών εντολών συμπτύξεων και περικοπών στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι

Στην 50η θέση με οκτώ συνολικά μετάλλια βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών που…

5 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Εμμανουήλ Καραλής και Ευαγγελία Πλατανιώτη οι σημαιοφόροι της Ελλάδας στην τελετή λήξης

Ο Εμμανουήλ Καραλής, όπως έχουμε ήδη αναφέρει και η Ευαγγελία Πλατανιώτη θα είναι οι δυο…

15 ώρες ago

Φίλιππος Σαχινίδης*: Το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον κίνδυνο

Τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων του 2023-2024 δημιουργούν το εύλογο ερώτημα αν η αρχιτεκτονική της…

19 ώρες ago

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής»: Απάντηση στην άθλια επίθεση του κ. Μυλωνάκη

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης, «ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής» κάνει…

20 ώρες ago

Αναβρασμός στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου

Η παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου, συνοδεύτηκε από τη δήλωσή του ότι…

20 ώρες ago

Ο δις «χρυσός» Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου χάρισε υπογεγραμμένο το bib στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ζήτησε από τον Έλληνα δις «χρυσό» Ολυμπιονίκη του μήκους, Μίλτο Τεντόγλου, ένα…

1 ημέρα ago