Αναβρασμός στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου

0

Η παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου, συνοδεύτηκε από τη δήλωσή του ότι παραιτείται υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, όμως αυτό, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, δεν είναι καθόλου εύκολο.
Είναι απολύτως εξακριβωμένο ότι η είδηση της παραίτησης του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου, προκάλεσε έντονες διεργασίες και ζυμώσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί το να καταλάβει έδρα στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος είναι μία δύσκολη εξίσωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, ευχαρίστησε πάντως τον κ. Ηλιόπουλο «για το σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο του», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως ο «ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η πράξη της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».
Πάντως για να καταλάβει βουλευτική έδρα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αρκεί η «υπέρ του» παραίτηση Ηλιόπουλου – η οποία, ωστόσο, ανοίγει το δρόμο – αλλά πρέπι να μην αποδεχτούν τη έδρα οι πέντε επιλαχόντες που προηγούνται απ’ αυτόν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές του 2023, κατά σειρά οι εξής:

1. Όθων Ηλιόπουλος, 2. Βαγγέλης Αποστολάκης, 3. Έλενα Ακρίτα – και οι τρεις εξελέγησαν – 4. Πόπη Τσαπανίδου, 5. Μιχάλης Καλογήρου, 6. Τζένη Λειβαδάρου, 7. Αθανάσιος Τσακρής, 8. Ζωρζέτα Λάλη, 9. Στέφανος Κασσελάκης.
Από τους επιλαχόντες λοιπόν και καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένατος στη σειρά, προκειμένου να καταλάβει βουλευτική έδρα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αρκεί η «υπέρ του» παραίτηση Ηλιόπουλου αλλά πρέπει να κάνουν στην… άκρη οι πέντε που προηγούνται του αρχηγού του κόμματος.
Σύμφωνα με κάποιες ανεπίσημες πληροφορίες, γιατί τα «πάντα ρει» και οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία, σημειώνεται ότι συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, θα καταλάβει τη θέση του παραιτηθέντα βουλευτή.
Όπως αναφέρει και τo Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που απευθύνθηκε στο γραφείο συνεργατών του Προέδρου της Βουλής, την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση, ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. «Εν προκειμένω, θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου».
Πάντως ακόμα κι αν δεν δεχτεί τη βουλευτική έδρα η Πόπη Τσαπανίδου, ο επόμενος στη σειρά, βάσει ψηφοδελτίου, είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τόσο οι «87» όσο και οι «προεδρικοί» Τσίπρα δεν είναι ούτε πρόθυμοι να δουν τον Στέφανο Κασσελάκη να μπαίνει στη Βουλή, ούτε να τον διευκολύνουν με οποιονδήποτε τρόπο.
¨όμως τα εμπόδια γίνονται μεγαλύτερα  και πιο περίπλοκα με δυο επιλαχόντες που δεν ανήκουν πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ, τον Αθανάσιο Τσακρή που ανήκει στον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη και τη Ζωρζέτα Λάλη ανήκει στη Νέα Αριστερά.
Μάλιστα πληροφορίες από την «Αυγής» αναφέρουν πως η Ζωρζέτα Λάλη, που είναι 8η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδίδει την έδρα.
Βέβαια η πλευρά Κασσελάκη χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης και το «όπλο» του εκλογικού νόμου, που ορίζει ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρέπει να είναι ένας απόδημος στους τρεις πρώτους – κάτι που υπογραμμίζει, εξάλλου, στην επιστολή παραίτησής του και ο Όθωνας Ηλιόπουλος, όταν αναφέρει πως ευελπιστεί ότι η πράξη της παραίτησής του «δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες» του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, «μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».
Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν θέση, με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και δηλώσεις υπέρ της προοπτικής να καταλάβει μία θέση στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος του κόμματος.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner