Categories: Κοινωνία

ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, διοργανώνει συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας-ΣΤΟΠ στην ακρίβεια», στις 7 του Σεπτέμβρη του 2024, ώρα 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε αυτό

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) , υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε, με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα το Σάββατο, 7 του Σεπτέμβρη του 2024, ώρα 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη των αιτημάτων μας -με κυρίαρχο αίτημα «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας-ΣΤΟΠ στην ακρίβεια»– και την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας.

Οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ έρχονται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, με την Απεργία στις 28 του Φλεβάρη, την απεργία της Πρωτομαγιάς και την απεργία της 21ης του Μάη.

Η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού το πρωτοφανές  κύμα ακρίβειας συνεχίζεται, οι μισθοί τους παραμένουν καθηλωμένοι και ταυτόχρονα εξανεμίζονται από το πρώτο δεκαπενθήμερο, γεγονός που τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Παράλληλα, η ακρίβεια στη στέγη έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τους εργαζόμενους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια. Οι εργαζόμενοι, ειδικότερα σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, αδυνατούν να βρουν σπίτι, κυρίως, λόγω επέκτασης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η Κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο κατά της ακρίβειας και της απομείωσης των μισθών των εργαζομένων και συγχρόνως συνεχίζει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της με την καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους και της διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, 14 χρόνια τώρα, δεν είχαν καμιά αύξηση στον μισθό τους, παρά μόνο την αύξηση-κοροϊδία των 35-40 ευρώ, αλλά μόνο οι περικοπές έφτασαν στο 40%, στα χρόνια των μνημονίων.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα τους στοχοποιεί, στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Η σημερινή Κυβέρνηση, τα πέντε τελευταία χρόνια περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, καταργεί θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία. Με τους Νόμους 4808/21 (ν. Χατζηδάκη) και 5053/23 (ν. Γεωργιάδη) ποινικοποίησαν το δικαίωμα στην απεργία και κατάργησαν έναν εμβληματικό νόμο, τον Ν. 1264/82, τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο νόμο στην Ευρώπη για τα εργασιακά.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψήφιση του Νόμου για τα εργασιακά όλες οι απεργίες, από το Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι σήμερα, κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, πράγμα πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα, από τη μεταπολίτευση και μετά.

Γι’ αυτό η κατάργηση των Νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση με τα νομοθετήματά της κατεδαφίζει τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Υγεία, Παιδεία και κοινωνική ασφάλιση.

  • Στον τομέα της Υγείας οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι κάθε χρόνο όλο και λιγότερες, οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές τεράστιες, συρρικνώνονται διαρκώς τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Είναι πρωτοφανής η διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας τα τελευταία χρόνια.
  • Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η εισροή ιδιωτών για τις θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών με αμοιβές 8.000ευρώ τον μήνα (τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από την ακρίβεια) στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ.
  • Στην Παιδεία, συνεχίζονται οι πολιτικές που εντείνουν τη διαμόρφωση ενός γραφειοκρατικού σχολείου, συρρίκνωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων.
  • Παρόμοια νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί ή είναι σε διαβούλευση για τους Δήμους, το περιβάλλον, τις ιδιωτικοποιήσεις φορέων και οργανισμών κτλ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η φετινή μας συγκέντρωση στη ΔΕΘ έχει ως κεντρικό της αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς μας, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στη στέγη, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης.

Η συγκέντρωση στη ΔΕΘ, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Σε αυτή τη συγκυρία διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας 10%, άμεσα, για να καλυφθούν οι απώλειες από τον φετινό πληθωρισμό
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε για τα εξής:

  1. Στο επόμενο διάστημα (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα ενημερώσουν όλα τα Νομαρχιακά Τμήματα της χώρας για τις εξελίξεις στα θέματα των Δημοσίων Υπαλλήλων, ξεκινώντας από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Αν. Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία), με αφορμή τη ΔΕΘ. Η ενημέρωση θα γίνει σε χρόνο που θα συμφωνηθεί με τα Νομαρχιακά Τμήματα.
  2. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει την κινητοποίηση που πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, που γίνεται την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 8:30πμ, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
  3. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα καλύψει τα έξοδα των λεωφορείων για την οργανωμένη μετακίνηση εργαζομένων της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας – Ηπείρου – Θεσσαλίας) στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εφόσον συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων από τα Νομαρχιακά Τμήματα. Για τον σκοπό αυτό τα Νομαρχιακά Τμήματα της Βόρειας Ελλάδας θα πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις ενέργειες και τον σχεδιασμό τους.
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Αφωνία ΣΥΡΙΖΑ για τα προγράμματα Λινού και το άρθρο 57 του Συντάγματος, ενώ για τους Μαραβέγια – Πάτση ανέβηκε στα κεραμίδια

Τις τελευταίες ημέρες, μετά τις καταγγελίες Πολλάκη, έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με τη…

6 ώρες ago

«Βόμβα μεγατόνων» από WADA: Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια επιτρέπουν σε ντοπαρισμένους αθλητές να αγωνίζονται

Στο φινάλε των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) εξαπολύει «Βόμβα…

8 ώρες ago

Η κατανομή των 5.549 θέσεων διορισμών εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ – Δείτε αναλυτικά τις θέσεις

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ o καθορισμός κατά κλάδο και ειδικότητα του αριθμού των πέντε χιλιάδων πεντακοσίων…

1 ημέρα ago

Δήμος Αθηναίων: Ασπίδα προστασίας για 8.000 μουριές με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για αυτά τα δέντρα

Ο Δήμος Αθηναίων σε συντονισμό με τη Διεύθυνση Πρασίνου, έθεσε σε εφαρμογή στις αρχές Ιουλίου…

1 ημέρα ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Προσωρινός αποκλεισμός στην Πόλακ από τη ΔΟΕ για θετικό δείγμα ντόπινγκ

H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) γνωστοποίησε, σύμφωνα με το  BBC, ότι η αθλήτρια που βρέθηκε…

1 ημέρα ago

Mε αυστριακή υπηκοότητα και καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία ο 19χρονος τζιχαντιστής που θα χτυπούσε σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ

Ένας 19χρονος αυστριακής υπηκοότητας με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία και δύο 17χρονοι συνελήφθησαν χθες…

1 ημέρα ago