Categories: Πολιτική

Αφωνία ΣΥΡΙΖΑ για τα προγράμματα Λινού και το άρθρο 57 του Συντάγματος, ενώ για τους Μαραβέγια – Πάτση ανέβηκε στα κεραμίδια

Τις τελευταίες ημέρες, μετά τις καταγγελίες Πολλάκη, έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με τη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού και την κρατική χρηματοδότηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που έχει λάβει για τα προγράμματα «Διατροφή», που υλοποιεί το Ινστιτούτο «Plolepsis», το οποίο της ανήκει.
Συγκεκριμένα αυτές οι χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς (Περιφέρειες κυρίως) έχουν ξεκινήσει εδώ και μια 8ετία τουλάχιστον και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αν η κυρία Λινού δεν εκλεγόταν βουλευτής.
Και ιδιαίτερα για το διάστημα που είναι μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου η κυρία Λινού – από τον Ιούνιο του 2023 δηλαδή και μετά, όπου το Ινστιτούτο φέρεται έχει λάβει μόνο το 2024 γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ άλλα τόσα είχε λάβει το 2023.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται έγκριτοι νομικοί παράγοντες, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το άρθρο 57, παρ. 1 του Συντάγματος αναφέρει ότι υπάρχει ασυμβίβαστο για έναν βουλευτή να συμμετέχει υπό οιαδήποτε ιδιότητα (προφανώς και αυτή του ιδιοκτήτη!) σε εταιρείες που συνάπτουν με το Δημόσιο συμβάσεις.
Το Ινστιτούτο «Plolepsis» υπογράφει τέτοιες συμβάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν περιορίζεται μόνο σε δωρεές ή άλλες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα – όπου δεν υπάρχει ασυμβίβαστο – αλλά και με το Κράτος.

Επαναλαμβάνουμε ότι μέχρι να γίνει βουλευτής η κυρία Λινού δεν υπήρχε κανένα νομικό θέμα – παρά μόνο πολιτικό ή ηθικό – για την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων. Από την ώρα που έχει τη βουλευτική ιδιότητα όμως υπόκειται σε συγκεκριμένες συνταγματικές προβλέψεις.
Εκτός κι αν είχε δηλώσει και όντως το είχε κάνει, ότι αποχωρεί από το Ινστιτούτο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ούτε από τις δημόσιες τοποθετήσεις της. Τουναντίον συνεχίζει να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια του φορέα και να υπερασπίζεται τις συμβάσεις αυτές και τα προγράμματα που συνεχίζει να υλοποιεί το Ινστιτούτο.

Αμηχανία και αφωνία ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό είναι το τεράστιο ερώτημα! Μιλάμε για την αφωνία από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον «ξέχασε» ότι είχε ανέβει στα κεραμίδια και είχε ξεσηκώσει τεράστιο θόρυβο για την υπόθεση του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Κωνσταντίνο Μαραβέγια. Τότε είχε καταγγείλει την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, των επενδυτικών σχεδίων της συζύγου του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ.

Τον Οκτώβριο του 2022, 52 βουλευτές του κόμματος είχαν καταθέσει μία οργίλη και άκρως αναλυτική ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον ενδεικτικό τίτλο:  «Αναπάντητα ερωτήματα, ενδείξεις μεροληψίας σχετικά με την ένταξη της επένδυσης συζύγου Βουλευτή της ΝΔ στον Αναπτυξιακό Νόμο και καταστρατήγηση της διάταξης του άρθρου 57 του Συντάγματος».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διατυπώσει τότε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τον κ. Μαραβέγια, υποστηρίζοντας ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο βουλευτής, από το email του οποίου απεστάλησαν όλα τα σχετικά έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε κάθε περίπτωση μέμφονταν τον κ. Μαραβέγια και την κυβέρνηση για καταστρατήγηση του άρθρου 57, που όμως τώρα δείχνουν «ξεχνούν» στην υπόθεση με την κυρία Λινού.
Η άλλη περίπτωση ήταν αυτή του πρώην πλέον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, που μέσω μίας περίεργης διακλάδωσης εταιρειών, είχε λάβει πάνω από ένα εκατομμύριο αμοιβές από τα ΕΛΤΑ. Τότε η ΝΔ, μετά από καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, είχε εκδιώξει κακήν κακώς τον βουλευτή – και δεν τον συμπεριέλαβε καν στα ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2023!
Τώρα, για την κ. Λινού απόλυτη αφωνία….

Τι υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Κομματικά του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που δεν επιθυμούν να εμπλακούν στην αντιπαράθεση και προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, αναγνωρίζουν ότι πέρα από ηθικό και πολιτικό, υπάρχει και μέγα νομικό θέμα, με το οποίο πρέπει να ασχοληθούν η ηγεσία και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν γίνεται να είσαι βουλευτής και να υπογράφεις συμβάσεις, ιδίως εκατομμυρίων ευρώ, με το Δημόσιο» σημειώνουν με νόημα, θεωρώντας επιβεβλημένη ανάγκη να αντιμετωπίσει η Κουμουνδούρου την υπόθεση της κυρίας Λινού και τις συμβάσεις εκατομμυρίων που υπογράφει με το Δημόσιο, πριν εξελιχθεί σε γάγγραινα για το κόμμα.

Σημειωτέοv ότι το Ινστιτούτο «Plolepsis» της Αθηνάς Λινού έχει λάβει από το 2016 και μετά, από το Δημόσιο, τα εξής ποσά.

Έτος Ποσο Περιφέρεια ή Δήμος Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος
2016 150.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης
2017 400.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης
62.000 Δήμος Βόρειας Κυνουρείας Παναγιώτης Μαντάς
2018 75.000 Δήμος Βόρειας Κυνουρείας Παναγιώτης Μαντάς
2019 75.000 Δήμος Βόρειας Κυνουρείας Παναγιώτης Μαντάς
400.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης
2020 400.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός
2021 600.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός
2022 1.000.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός
2023 1.000.000 Περιφέρεια Πελοποννήσσου Φάνης Σπανός
220.800 Περιφέρεια Πελοποννήσσου Παναγιώτης Νίκας
2024 900.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός
Σύνολο 5.282.800

Τονίζουμε ότι στη συνταγματική απαγόρευση εμπίπτουν τα ποσά του 2024, δηλαδή οι 900.000 και πιθανόν ένα μέρος των ποσών του 2023

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, διοργανώνει συλλαλητήριο με…

8 ώρες ago

«Βόμβα μεγατόνων» από WADA: Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια επιτρέπουν σε ντοπαρισμένους αθλητές να αγωνίζονται

Στο φινάλε των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) εξαπολύει «Βόμβα…

9 ώρες ago

Η κατανομή των 5.549 θέσεων διορισμών εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ – Δείτε αναλυτικά τις θέσεις

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ o καθορισμός κατά κλάδο και ειδικότητα του αριθμού των πέντε χιλιάδων πεντακοσίων…

1 ημέρα ago

Δήμος Αθηναίων: Ασπίδα προστασίας για 8.000 μουριές με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για αυτά τα δέντρα

Ο Δήμος Αθηναίων σε συντονισμό με τη Διεύθυνση Πρασίνου, έθεσε σε εφαρμογή στις αρχές Ιουλίου…

1 ημέρα ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Προσωρινός αποκλεισμός στην Πόλακ από τη ΔΟΕ για θετικό δείγμα ντόπινγκ

H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) γνωστοποίησε, σύμφωνα με το  BBC, ότι η αθλήτρια που βρέθηκε…

1 ημέρα ago

Mε αυστριακή υπηκοότητα και καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία ο 19χρονος τζιχαντιστής που θα χτυπούσε σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ

Ένας 19χρονος αυστριακής υπηκοότητας με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία και δύο 17χρονοι συνελήφθησαν χθες…

1 ημέρα ago