Categories: Οικονομία

Ανάλυση Reuters: Γιατί είχαμε παγκόσμιο sell off και «Μαύρη Δευτέρα» στα διεθνή χρηματιστήρια

Την κατάρρευση των χρηματιστηρίων ερμηνεύουν αναλυτές του Reuters, εξηγώντας ότι δεν σχετίζεται με τη ραγδαία αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι το παγκόσμιο sell off αντικατοπτρίζει περισσότερο την κατάρρευση του λεγόμενου «carry trade», που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για επενδύσεις υψηλής απόδοσης.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι ενώ τα ασθενέστερα του αναμενομένου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν ο καταλύτης για το sell off στην αγορά, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να γνωρίζει τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το ξεπούλημα της Μαύρης Δευτέρας το 1987, τα στοιχεία για την απασχόληση δεν ήταν τόσο αδύναμα ώστε να είναι ο κύριος μοχλός τέτοιων βίαιων κινήσεων.

Αντίθετα, η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στην περαιτέρω απότομη χαλάρωση των «carry trades», όπου οι επενδυτές δανείζονται χρήματα από οικονομίες με χαμηλά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία ή η Ελβετία, για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης σε δολάριο ή ευρώ.

Οι πρακτικές αυτές είναι εμφανείς, καθώς το γεν έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου από τα χαμηλά 38 ετών, που καταγράφονταν μόλις πριν από έναν μήνα.

«Κατά την εκτίμησή μας, πολλά από αυτά (το ξεπούλημα στην αγορά) οφείλεται στη συνθηκολόγηση, καθώς ορισμένα μακροοικονομικά κεφάλαια έχουν πιαστεί με λάθος τρόπο σε μια συναλλαγή και έχουν ενεργοποιηθεί οι στάσεις, ξεκινώντας αρχικά με το FX και τα Ιαπωνικά γιεν», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management, αναφερόμενος σε προκαθορισμένα επίπεδα που ενεργοποιούν την αγορά ή την πώληση.
«Δεν βλέπουμε στοιχεία σε δεδομένα που να λένε ότι εξετάζουμε μια σκληρή προσγείωση», πρόσθεσε.

Ένας Ασιάτης επενδυτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα συστηματικά hedge funds που διαπραγματεύονται βάσει σημάτων από αλγόριθμους, άρχισαν να πωλούν μετοχές όταν η αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε προσδοκίες για περαιτέρω περιοριστική πολιτική.

Ενώ οι ακριβείς αριθμοί και οι συγκεκριμένες αλλαγές θέσης στις μετοχές είναι δύσκολο να εντοπιστούν, οι αναλυτές υποψιάζονται ότι οι πολυπληθείς θέσεις σε μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ, που χρηματοδοτούνται carry trades, εξηγούν γιατί δέχονται και το μεγαλύτερο πλήγμα.

Μέχρι τις 14.23 GMT τη Δευτέρα (5:23 μ.μ. Ελλάδα), ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε πάνω από 8% μέχρι στιγμής για τον Αύγουστο, έναντι 6% για τον ευρύτερο δείκτη S&P.

«Πρόκειται για ένα ξεφούσκωμα του γεν και των ιαπωνικών μετοχών» δήλωσε ο Tim Graf, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής για την Ευρώπη στη State Street Global Markets.

Καθώς τα hedge funds συνήθως χρηματοδοτούν τα στοιχήματά τους μέσω δανεισμού, οι προσαρμογές τους επιδεινώνουν τις κινήσεις της αγοράς, είπαν επενδυτές.

Επιπλέον, σημείωσαν ότι ενώ μακροοικονομικά αμοιβαία κεφάλαια μπορεί να εμπλέκονται σε συναλλαγές νομισμάτων που σχετίζονται με το γεν, πολλά hedge funds χρηματιστηριακών συναλλαγών είχαν επικεντρωθεί στην Ιαπωνία, λόγω της απαγόρευσης ανοικτών πωλήσεων τον Ιούνιο στη Νότια Κορέα.

Παράλληλα, αναλυτές τόνισαν ότι δεν αποκλείεται βραχυπρόθεσμα να υπάρξει περαιτέρω κατάρρευση, αλλά ο κλονισμός στις αγορές δεν θα έχει μεγάλες συνέπειες.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα πάνω από 120 μονάδες μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, έναντι περίπου 50 μονάδων βάσης στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, και υπολογίζουν σε μια ισχυρή μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο, την ανάλυση των δημοσιογράφων Nell Mackenzie και Yoruk Bahceli του πρακτορείου Reuters, με τίτλο «Global market rout has more to do with end of cheap funding than US economy», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Χάλκινος ο ιπτάμενος Καραλής στο άλμα στα 5,90μ στο επί κοντώ [Βίντεο]

Ο Εμμανουήλ Καραλής βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση και με άλμα στα 5,90 μ. ανέβηκε στο…

6 ώρες ago

«Νίκη Πολιτών» – Γιάννης Σταθόπουλος: Ανακοίνωση για διάφορα επίκαιρα θέματα της Αγίας Παρασκευής

Η παράταξη «ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής», με επικεφαλής τον Γιάννη Σταθόπουλο, με ανακοίνωσή της παρουσίασε…

8 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος: Στόχος μου, ένα ανοιχτό και κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ

«Στόχος μου είναι ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, κυρίαρχο στον χώρο του…

11 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Σχεδιάζουμε, Καινοτομούμε και Υλοποιούμε Σύγχρονες υπηρεσίες από τη ΔΑΕΜ Α.Ε. [Βίντεο]

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της ΔΑΕΜ Α.Ε., εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του και τις υποδομές του…

11 ώρες ago

Η Δ.Ο.Ε. για την ενέργεια της ΔΙ.ΠΕ. Ροδόπης να παραπέμψει σε πειθαρχικό εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή.

Με ανακοίνωσής της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) καταγγέλλει τη Διευθύντρια Π.Ε. Ροδόπης, γιατί παρέπεμψε στο πρωτοβάθμιο…

16 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι Έλληνες πολίστες σήκωσαν στον αέρα τον Πετρούνια – Με τις ευχές του Πετρούνια η εθνική μπάσκετ [Βίντεο]

Αποθεωτική υποδοχή στον Λευτέρη Πετρούνια, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, επεφύλασσε…

19 ώρες ago