Categories: Επιστήμη

Γιατί αυξάνονται ραγδαία οι περιπτώσεις καρκίνου στους νέους – Με τους Millennials και Gen X να βρίσκονται στο «κόκινο»

Μια νέα μελέτη από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δείχνει ότι οι νέες περιπτώσεις καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού και του παγκρέατος, αυξάνονται ραγδαία στις νεότερες γενιές, στους Millennials και Gen X, παράλληλα με την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας.

Η μελέτη σημειώνει πως τα ποσοστά επίπτωσης για 17 από 34 τύπους καρκίνου που μελετήθηκαν, έχουν αυξηθεί στους νέους. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν αυξηθεί παράλληλα με τα ποσοστά επίπτωσης για συγκεκριμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του ήπατος (μόνο στις γυναίκες), της μήτρας, της χοληδόχου κύστης, των όρχεων και του παχέος εντέρου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό The Lancet Public Health.

«Αυτά τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε ενδείξεις που υπάρχουν για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στις γενιές μετά το Baby Boomer» δήλωσε η Δρ. Hyuna Sung, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα επίσης συμπληρώνουν την πρόσφατη ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου στις νέες ηλικίες.

«Αν και έχουμε εντοπίσει τάσεις καρκίνου που σχετίζονται με τα έτη γέννησης, δεν έχουμε ακόμη μια σαφή εξήγηση για το γιατί αυτά τα ποσοστά αυξάνονται» συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 23.654.000 ασθενείς με διάγνωση 34 τύπων καρκίνου και δεδομένα θνησιμότητας από 7.348.137 θανάτους για 25 τύπους καρκίνου για άτομα ηλικίας 25-84 ετών. Για να συγκρίνουν τα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των γενεών υπολόγισαν τις αναλογίες ποσοστών επίπτωσης (δηλαδή της εμφάνισης της ασθένειας ως αναλογία του πληθυσμού για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) και θνησιμότητας ανάλογα με την χρονολογία γέννησης, χωρισμένα σε πενταετή διαστήματα, από το 1920 έως το 1990.

Σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνων, άτομα που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ‘90 αντιμετωπίζουν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με εκείνους που γεννήθηκαν το 1955.

«Τα δεδομένα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη εντοπισμού και αντιμετώπισης των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου στους πληθυσμούς Gen X και Millennial για την ενημέρωση των στρατηγικών πρόληψης» σημειώνουν οι επιστήμονες.

10 από 17 καρκίνους με αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης στις νεότερες γενιές είναι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία, γεγονός που, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, υποδηλώνει πιθανό ρόλο της παχυσαρκίας (που έχει ταχύτερη αύξηση στους νεότερους) στις αναδυόμενες τάσεις του καρκίνου στις νεότερες γενιές.

Επιπλέον, για τον καρκίνο του ήπατος και τον μη σχετιζόμενο με τον HPV καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, τα ποσοστά επίπτωσης αυξήθηκαν στις γυναίκες σε διαδοχικές ομάδες γεννήσεων από το 1970 περίπου, ενώ τα ποσοστά μειώθηκαν ή σταθεροποιήθηκαν στους άνδρες.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Η Δ.Ο.Ε. για την ενέργεια της ΔΙ.ΠΕ. Ροδόπης να παραπέμψει σε πειθαρχικό εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή.

Με ανακοίνωσής της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) καταγγέλλει τη Διευθύντρια Π.Ε. Ροδόπης, γιατί παρέπεμψε στο πρωτοβάθμιο…

4 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι Έλληνες πολίστες σήκωσαν στον αέρα τον Πετρούνια – Με τις ευχές του Πετρούνια η εθνική μπάσκετ [Βίντεο]

Αποθεωτική υποδοχή στον Λευτέρη Πετρούνια, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, επεφύλασσε…

7 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αποσύρθηκαν αθλητές Βελγίου και Ελβετίας – Αρρώστησαν μετά το τρίαθλο στον Σηκουάνα

Σε "πονοκέφαλο" για τους Γάλλους διοργανωτές έχουν αναδειχθεί τα βρώμικα νερά του Σηκουάνα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.…

8 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Έγραψε ιστορία στο Παρίσι ο Λευτέρης Πετρούνιας! Χάλκινο μετάλλιο» με εντυπωσιακή εμφάνιση! [Βίντεο]

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πρόσθεσε το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην τεράστια καριέρα του. Με έξοχη εμφάνιση…

1 ημέρα ago

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Φορτηγό κύλησε και σκότωσε τον 57χρονο μηχανικό του πλοίου της γραμμής του Άγιου Όρους

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας ναυτικός που βρισκόταν σε πλοίο της γραμμής Ουρανούπολη – Αγίου Όρους. Η…

1 ημέρα ago

Μάκης Γιομπαζολιάς*: Για άλλο πολιτικό σύστημα – Tο μεγάλο ξεμπέρδεμα

Λοιπόν, να είμαστε εξηγημένοι. Ξεμπέρδεμα της Εκτελεστικής (Κυβέρνηση) από την Νομοθετική εξουσία (Βουλή) δεν γίνεται,…

1 ημέρα ago