Θρίλερ με τον τρόπο εκτέλεσης του Χανίγια: Με πύραυλος ή βόμβα τον εκτέλεσαν – Η μέθοδος καθορίζει τα αντίποινα στο Ισραήλ

0

Οι Φρουροί της Επανάστασης με ανακοίνωσή τους διαψεύδουν τα δυτικά Μέσα που υποστηρίζουν πως ο Χανίγια σκοτώθηκε από βόμβα.
Αυτές τι μέρες εκτυλίσσεται και ένα παρασκηνιακό θρίλερ για τον τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια (Ismail Haniyeh).
Τελευταίες πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή ΜΜΕ, και μάλιστα με επίκληση πηγών του Ιράν, αναφέρουν πως ο Χανίγια δεν σκοτώθηκε από κάποιο πύραυλο, αλλά από βόμβα που είχε τοποθετηθεί καιρό πριν στο διαμέρισμά του.
Οι Φρουροί της Επανάστασης (Islamic Revolutionary Guard Corps), όμως, θέλοντας να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα, σε ανακοίνωσή τους ισχυρίζονται πως ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε από βλήμα μικρού βεληνεκούς με κεφαλή περίπου 7 κιλών.
«Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το Σιωνιστικό καθεστώς» και υποστηρίχθηκε από την «εγκληματική κυβέρνηση των ΗΠΑ», αναφέρουν.
Αυτή η ανακοίνωση των φρουρών έρχεται σε αντίθεση με τις αποκαλύψεις των New York Times που έκαναν λόγο ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από τηλεχειριζόμενη βόμβα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλούνταν επτά αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρανών, και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο εκρηκτικός μηχανισμός εισήχθη κρυφά στο κτίριο του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη.
Μάλιστα η Telegraph προχώρησε και σε μια ακόμη σημαντική αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία η Μοσάντ για την τοποθέτηση των βομβών είχε τη βοήθεια Ιρανών πρακτόρων τους οποίους είχε προσλάβει.
Οι πληροφορίες αυτές συμπίπτουν και με τις αναφορές πως στην Τεχεράνη έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση εκκαθαρίσεων στο εσωτερικών των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού και μάλιστα έχουν γίνει τουλάχιστον 12 συλλήψεις αξιωματούχων.
Ιρανικές πηγές εμφανίζονται να επιβεβαιώνουν στην Telegraph αυτό το σενάριο κάνοντας μάλιστα λόγο για «ταπείνωση» και «τεράστια παραβίαση ασφαλείας». Οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας αναζητώντας τρόπους επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος, ώστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των υπηρεσιών ασφαλείας.
Πάντως, 5 ημέρες μετά τη δολοφονία του Χανίγια, το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τον ρόλο του, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι «δεν γνώριζαν, ούτε συμμετείχαν».

Η μέθοδος δολοφονία καθορίζει τα αντίποινα
Σύμφωνα με τον
αναλυτή ασφαλείας H. A. Hellyer, ο οποίος μίλησε στο Al Jazeera, η αφήγηση που θα υιοθετήσει το Ιράν για να περιγράψει τη μέθοδο δολοφονίας του Χανίγια θα διαμορφώσει την κλιμάκωσή του κατά του Ισραήλ.
«Δεν είναι ακόμη σαφές πώς δολοφονήθηκε και οποιοδήποτε συμπέρασμα σχετικά με αυτό το θέμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο τι είδους κλιμάκωση θα ακολουθήσει», λέει ο Hellyer στο Al Jazeera, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο αφηγήσεις.
«Υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τύπων σεναρίων», αναφέρει ο αναλυτής ασφαλείας, προσθέτοντας ότι ένας πύραυλος θα υποδείκνυε ότι «μπορεί να υπήρξε παραβίαση της ασφάλειας όσον αφορά στη γνώση του ακριβούς σημείου, αλλά πρόκειται για διαφορετική παραβίαση της ασφάλειας, από το ό,τι μια βόμβα εισήχθη λαθραία στο εσωτερικό του Ιράν».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner