Categories: Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Διπλή επιτυχία στην κωπηλασία -Χάλκινο μετάλλιο για Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζή και Κοντού/Φίτσιου [Βίντεο]

Νέα διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 για τον ελληνικό πρωταθλητισμό, ο οποίος μετρά από σήμερα άλλα δύο χάλκινα μετάλλια στην κωπηλασία.


Η αρχή έγινε στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών, με τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου και τον Πέτρο Γκαϊδατζή να τερματίζουν στην τρίτη θέση. Οι δύο Έλληνες κωπηλάτες έχασαν οριακά τη δεύτερη θέση από την αποστολή της Ιταλίας την τελευταία στιγμή, ωστόσο είχαν μια εξαιρετική κούρσα.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η αποστολή της Ιρλανδίας.
Το μεγάλο αουτσάϊντερ της ελληνικής κωπηλασίας, το οποίο πέρασε στα ημιτελικά από τα ρεπεσάζ, έκανε την απόλυτη ανατροπή στον τελικό, σκορπώντας χαρά στους Έλληνες.
Το ελληνικό δίδυμο τερμάρισε σε χρόνο 6:13:44, με τους Ιταλούς να παίρνουν το ασημένιο με χρόνο 6:13:33. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Ιρλανδοί, με 6:10:99.


Αντώνης Παπακωνσταντίνου – Πέτρος Γκαϊδατζής: Το πιστεύαμε, τα καταφέραμε
Οι δύο αθλητές δήλωσαν εκστασιασμένοι για τη μεγάλη τους επιτυχία λίγο μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς τους.

«Δεν ξέρω τι να πω, δεν ξέρω αν μας περιμένατε να πάρουμε μετάλλιο, αλλά εμείς το πιστεύαμε, το καταφέραμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Θέλω να χαιρετίσω τον παππού και την γιαγιά μου, τη μητέρα μου που με υποστηρίζει σε ό,τι κάνω, τους φίλους και τους συγγενείς μου», τόνισε ο Πέτρος Γκαϊδατζής.
«Δεν μπορώ να σκεφτώ τι να πω. Δεν είναι ότι δεν το περιμέναμε, αλλά τώρα που το ζούμε είναι τελείως διαφορετικό. Σκέφτομαι τους δικούς μου, τι έχουμε περάσει για να είμαστε εδώ πέρα», δήλωσε ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου.

«Χάλκινες» και οι Κοντού και Φίτσιου στο ίδιο αγώνισμα
Μόλις λίγη ώρα μετά, οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού αναδείχτηκαν «χάλκινες» στο ίδιο αγώνισμα, των γυναικών, στην κωπηλασία.

Στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, χάρισαν στην Ελλάδα το 4ο κατά σειρά μετάλλιο στο Παρίσι και το 6o Ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία. Αυτό είναι και το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στις γυναίκες, μετά το χάλκινο που είχαν κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, στο ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.
Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού έδωσαν  «μάχη» αρχικά με το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας για να περάσουν από 4ες στην 3η θέση, κάτι που κατάφεραν. Και ήταν κοντά και στο ασημένιο μετάλλιο, αλλά στα τελευταία μέτρα οι Ρουμάνες Τζιανίνα Έλενα φαν Γκρόνινγκεν και Ιονέλα Λιβία Κόζμιουτς άντεξαν στην πίεση του ελληνικού πληρώματος για να περάσουν δεύτερες τη γραμμή του φίνις με 6:48.78. Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού τερμάτισαν τρίτες με χρόνο 6:49.28.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν Βρετανίδες Έμιλι Κρέιγκ και Αϊμότζιν Γκραντ με 6:47.06 που είχαν ξεχωρίσει νωρίτερα στη διαδρομή και δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά.


Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες υπάρχει στο πρόγραμμα για τελευταία φορά, αφού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (2028) θα αντικατασταθεί με την Παράκτια κωπηλασία.

Από το 2004, στους έξι τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, λοιπόν, η ελληνική κωπηλαδσία μετρά έξι Ολυμπιακά μετάλλια μέχρι στιγμής (σ.σ. αύριο, 3/8 αγωνίζεται στον τελικό του σκιφ ο «χρυσός» στο Τόκιο Στέφανος Ντούσκος). Έχουν προηγηθεί δηλαδή αυτά των Πολύμερου-Σκαθίτη (χάλκινο) στο διπλό ελαφρύ το 2004 στην Αθήνα, Πολύμερου-Μούγιου (ασημένιο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Πεκίνο το 2008, Τσιάβου-Γιαζιτζίδου (χάλκινο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο, το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο το 2021 στο σκιφ και το χάλκινο των Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρου Γκαϊδατζή σήμερα (2/8/2024) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών στο Παρίσι (2024).

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ με την απονομή των χάλκινων μεταλλίων σε Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζή

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ με την απονομή των χάλκινων μεταλλίων σε Κόντου – Φίτσιου

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το αποθεωτικό ποστ της FIBA για τον Αντετοκούνμπο – Η απάντηση του Παπανικολάου στους Αυστραλούς

Μετά τη μεγάλη νίκη της Εθνικής ομάδας μπάσκετ απέναντι στην Αυστραλία, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο,…

3 ώρες ago

Νεκρός και ο εγκέφαλος της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου Μοχάμεντ Ντεΐφ – Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο του «Μπιν Λάντεν της Γάζας»

Ο «Επισκέπτης» Μοχάμεντ Ντεΐφ (Mohammed Deif) έχει εξουδετερωθεί έγραψε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του…

14 ώρες ago

Επίσημα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, προπονητής, στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου

Ανακοινώθηκε και επίσημα η πρόσληψη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τον πάγκο της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου. Έτσι έχουμε…

16 ώρες ago

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Με επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στις σχολικές υποδομές προετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα των σχολείων!

Πιο συγκεκριμένα ήδη εξελίσσεται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Λυκείου Λυκόβρυσης και του 2ου…

21 ώρες ago

«Νίκη Πολιτών» – Γιάννης Σταθόπουλος: Προχωρά η απαλλοτρίωση των πρ. εκπαιδευτηρίων «Μακρή»

Η απόρριψη της αίτησης των ιδιοκτητών του ακινήτου των πρ. εκπαιδευτηρίων «Μακρή», για αποχαρακτηρισμό της…

21 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024:Έγραψε Ιστορία ο Απόστολος Χρήστου, με το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο! Το πρώτο μετάλλιο στην κολύμβηση από το 1896

Ο Απόστολος Χρήστου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024…

21 ώρες ago