Categories: Διεθνή

H δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς στην Τεχεράνη – Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι ο αρχηγός της Παλαιστινιακής Χαμάς,  Ισμαήλ Χανίγια (Ismail Haniyeh), χτυπήθηκε από «κατευθυνόμενο βλήμα από αέρος» σε κτίριο για βετεράνους πολέμου όπου διέμενε, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με το νέο πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν (Masoud Pezeshkian).
Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς δημιουργεί φόβους για ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη.
Η Χαμάς έκανε λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του» κατά την οποία σκοτώθηκε επίσης ένας σωματοφύλακάς του. Ωστόσο, λίγα είναι προς το παρόν γνωστά για τις ακριβείς συνθήκες του δολοφονικού χτυπήματος.
Τι σίγουρο είναι ότι όλα τα βλέμματα πέφτουν στο Ισραήλ, το οποίο ορκίστηκε να κυνηγήσει και να τιμωρήσει όλους τους ηγέτες της Χαμάς μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, ενώ 251 έπεσαν θύματα ομηρίας.
Το Ισραήλ δεν σχολίασε την είδηση του θανάτου του Χανίγια. Εντούτοις, ήταν η δεύτερη υψηλού προφίλ δολοφονία που αποδίδεται στο Ισραήλ μέσα σε λίγες ώρες, δεδομένου ότι μετά την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό σκοτώθηκε ο κορυφαίος στρατιωτικό ηγέτης της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.
Ο θάνατος του Χανίγια έρχεται, επίσης, μόλις δύο εβδομάδες αφότου το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο το νούμερο δύο της Χαμάς, τον στρατιωτικό αρχηγό της Μοχάμεντ Ντέιφ (Mohammed Deif ), στη Γάζα.
Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, το χτύπημα κατά του Χανίγια έγινε περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε κτίριο για βετεράνους πολέμου, στα βόρεια της Τεχεράνης, στην οποία διέμενε ο Χανίγια κατά την παραμονή του για την ορκωμοσία του Μασούντ Πεζεσκιάν.
Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι ο ίδιος και ο σωματοφύλακάς του έχασαν τη ζωή τους όταν ρουκέτα έπληξε την κατοικία τους. Στην επιχείρηση αυτή, ισραηλινά αεροσκάφη πιστεύεται ότι εκτόξευσαν ρουκέτες εκτός του ιρανικού εναέριου χώρου.
Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA ανέφερε ότι ο Χανίγια χτυπήθηκε από «κατευθυνόμενο βλήμα από αέρος». Η δολοφονία, πάντως, ερευνάται και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.
Η κηδεία του Χανίγια θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Τεχεράνη, ενώ στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος ισλαμιστής θα ταφεί στην Ντόχα του Κατάρ την Παρασκευή.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του εντός της ημέρας, μετά τα πλήγματα κατά ηγετικών στελεχών τόσο της Χαμάς όσο και της Χεζμπολάχ, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση από την πλευρά της ασφάλειας του εβραϊκού κράτους.
Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, ξεκαθάρισαν μέσω του υπουργού Εξωτερικών τους, Άντονι Μπλίνκεν (Anthony  Blinken), ότι ούτε γνώριζαν για το πλήγμα, ούτε συμμετείχαν σε αυτό.
Η ΕΕ και η Γερμανία στέκονται, στις πρώτες τοποθετήσεις τους, στην ανάγκη να μην υπάρξει γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή μετά την εξόντωση του Χανίγια
Φόβους για κλιμάκωση σε γενικευμένο πόλεμο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και του πολυπλόκαμου »άξονα» των ισλαμιστικών δυνάμεων που κινούνται στην τροχιά του καθεστώτος του Ιράν προκαλεί η δολοφονία του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα στην Τεχεράνη, πιθανότατα από πυραυλικό χτύπημα που αποδίδεται στις ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο των New York Times, Farnaz Fassihi, το αίσθημα που επικρατεί μεταξύ των Ιρανών αξιωματούχων για τη δολοφονία Χανίγια μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας τους είναι «σοκ», καθώς αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην εικόνα του καθεστώτος της Τεχεράνης και στην προσπάθειά του να προβάλλει ισχύ στην ευρύτερη περιοχή.

Iranian officials are in utter shock over assassination of Haniyah, sources say, because it also delivers a huge blow to Iran’s security reputation at a time it wants to project power in the region. State tv blamed Israel.

— Farnaz Fassihi (@farnazfassihi) July 31, 2024


Ένοπλη πτέρυγα Χαμάς: Ο πόλεμος σε νέο επίπεδο, τεράστιες οι συνέπειες για την περιοχή
Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ (zzedine al-Qassam Brigades), η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δήλωσαν σήμερα πως η «δολοφονία» στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη τους, Ισμαήλ Χανίγια, θα «φέρει τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο» και θα έχει «τεράστιες συνέπειες σε όλη την περιοχή».

Χαμενεΐ: Καθήκον του Ιράν να εκδικηθεί για τη δολοφονία Χανίγια – «Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί σκληρά»
Η εκδίκηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είναι «καθήκον της Τεχεράνης», καθώς αυτή συνέβη στην ιρανική πρωτεύουσα, δήλωσε την Τετάρτη ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (Ali Hosseini Khamenei).

Σύμφωνα με το Reuters, ο Χαμενεΐ τόνισε ότι το Ισραήλ παρείχε με την πράξη του το έδαφος για μια »σκληρή τιμωρία» του.

Πρόεδρος Ιράν: Θα υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η χώρα «θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, αξιοπρέπεια, τιμή και περηφάνια και θα κάνει τους τρομοκράτες κατακτητές να μετανιώσουν για τη δειλή τους πράξη» δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, την Τετάρτη.

Ο Ιρανός πρόεδρος, δεύτερος τη τάξει κρατικός αξιωματούχος μετά τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την πιθανή αντίδραση της Τεχεράνης.

Πρωθυπουργός Κατάρ: Πώς μπορεί να επιτευχθεί εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς, όταν η μία πλευρά σκοτώνει διαπραγματευτή της άλλης;
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ αμφισβήτησε την Τετάρτη τη σοβαρότητα του Ισραήλ σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Οι πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στόχευση αμάχων στη Γάζα, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, μας οδηγεί στο ερώτημα πώς μπορεί να πετύχει η διαμεσολάβηση όταν το ένα μέρος δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς;» έγραψε ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι (Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani) στο Χ. «Η ειρήνη χρειάζεται σοβαρούς εταίρους και μια παγκόσμια στάση ενάντια στην περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής».

Political assassinations & continued targeting of civilians in Gaza while talks continue leads us to ask, how can mediation succeed when one party assassinates the negotiator on the other side? Peace needs serious partners & a global stance against the disregard for human life.

— محمد بن عبدالرحمن (@MBA_AlThani_) July 31, 2024


Το Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, μεσολαβεί στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Φιλοξενεί επίσης ηγέτες της Χαμάς, μεταξύ αυτών και τον θανόντα Χανίγια.

Καταδικάζουν σε έντονους τόνους Ρωσία, Τουρκία, Κατάρ και Κίνα
Έντονες καταδίκες της δολοφονίας Χανίγια εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας.

Οι δύο χώρες διατηρούν επαφές και δεσμούς με τη Χαμάς, με τον κυρίαρχο στην Τουρκία πολιτικό ρεύμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μοιράζεται με την παλαιστινιακή οργάνωση κοινές ιδεολογικές

Χεζμπολάχ: Η δολοφονία Χανίγια θα πυροδοτήσει περαιτέρω την αντίσταση στο Ισραήλ
Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε επιδρομή στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη.

Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται όπως και η Χαμάς από το Ιράν, δεν κατηγόρησε συγκεκριμένα το Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια θα πυροδοτήσει περαιτέρω την αντίσταση στο Ισραήλ.
Ο Χανίγια ήταν «ένας από τους σπουδαίους ηγέτες της αντίστασης της εποχής μας, που ύψωσε θαρραλέα το ανάστημά του κατά της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της σιωνιστικής κατοχής», αναφέρει η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Ήταν έτοιμος να μαρτυρήσει για τον σκοπό στον οποίο πίστευαν», προσθέτει.
Ο θάνατός του «θα αυξήσει την αποφασιστικότητα των μαχητών της αντίστασης (…) να συνεχίσουν το δρόμο του τζιχάντ (σ.σ.: ιερός πόλεμος) και θα κάνει την θέλησή τους ισχυρότερη στην αντιμετώπιση του Σιωνιστή εχθρού», υπογραμμίζει.
«Εμείς στην Χεζμπολάχ μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους αδελφούς μας στο κίνημα Χαμάς τον πόνο για την απώλεια αυτού του σπουδαίου ηγέτη», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Τσελίδης «χάλκινος» ολυμπιονίκης – Αυτό είναι το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στο Παρίσι!

Ο Θόδωρος Τσελίδης έγραψε ιστορία, νίκησε τον Ισπανό Τριστάνι Μοσακλισβίλι με 1-0 και κατέκτησε το…

4 ώρες ago

ΔΟΕ: Δέσμευση της Υφυπουργού Παιδείας Ι. Λυτρίβη ότι δεν υπάρχει πρόθεση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για προσλήψεις καθηγητών στα δημοτικά σχολεία στις θέσεις δασκάλων.

Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή, το οποίο φιλοξένησε και δηλώσεις του προέδρου των ιδιοκτητών…

8 ώρες ago

Νίκος Φασφαλής: Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ

Με ανακοίνωσή του ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), με την παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία,  Νίκος Φασφαλής ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς…

9 ώρες ago

Πάνω από 2.350 παιδιά στα καλοκαιρινά προγράμματα του Δήμου Χαλανδρίου

Όμορφες, δημιουργικές και διασκεδαστικές καλοκαιρινές εμπειρίες σε πάνω από 2.350 παιδιά, αλλά και πολύτιμη βοήθεια…

9 ώρες ago

Γιώργος Παπανδρέου για το σκάνδαλο των υποκλοπών: Oι αποφάσεις της δικαιοσύνης για να είναι σεβαστές, πρέπει και να κρίνονται

«Είναι αδήριτη ανάγκη να τεθεί φραγμός στο πελατειακό σύστημα που παράγει συνεχείς κρίσεις, αδικία και ανισότητα»…

17 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σπουδαία νίκη της Εθνικής πόλο, 17-16 στα πέναλτι με το Μαυροβούνιο και φουλάρι για την 8άδα

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα…

21 ώρες ago