«Κοινή ανακοίνωση Ανδρέα Πουλά, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και Μιχάλη Χάλαρη, Γραμματέα Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
Η ματαίωση της υλοποίησης των 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, είδηση που βρίσκεται στην επικαιρότητα, αποτελεί τεράστια αποτυχία των ηγεσιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και σημαντικό πίσω γύρισμα.
Επίσης αδρανοποιεί περαιτέρω τον Νόμο 4662/2020 που θεσμοθέτησε αυτά τα κέντρα ως σημαντική καινοτομία, που θα βοηθούσε στην αλλαγή του δόγματος για τη διαχείριση καταστροφών και κρίσεων.
Ο Πρωθυπουργός μάλιστα σε άλλη μία επικοινωνιακή κίνηση χωρίς ουσία από αυτές που συνηθίζει να κάνει η κυβέρνηση, είχε ήδη σπεύσει να εγκαινιάσει ένα από αυτά τα Κέντρα στη Λάρισα.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ήδη από την 1η Μαρτίου 2024 είχε καταθέσει ερώτηση προς τον κ. Κικίλια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεκατριών ΠΕΚΕΠΠ, στην οποία ο Υπουργός ουδέποτε απάντησε.
Σήμερα καταθέτουμε εκ νέου ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την οποία ζητάμε επίσημη ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους ματαιώνεται η υλοποίηση των δεκατριών ΠΕΚΕΠΠ, αν υπάρχει νέος σχεδιασμός για την υλοποίησή τους καθώς και να αναζητηθούν οι ευθύνες του Υπουργείου, αποτέλεσμα των οποίων θα είναι η πιθανή απώλεια ευρωπαϊκών πόρων.»
Το ιστορικό της μη υλοποίησης των 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας
Μετά από πολυετείς διεργασίες και ανάλογες καθυστερήσεις ματαιώθηκε ο διπλός διαγωνισμός με την μέθοδο ΣΔΙΤ για την κατασκευή των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων της Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με την απόφαση της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., η διαγωνιστική διαδικασία ματαιώθηκε λόγω του ότι δεν παραδόθηκαν από τον Κύριο του Έργου, (Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) οικόπεδα κατάλληλα Ιδιοκτησιακά και Πολεοδομικά για την ανέγερση των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας.
Στον διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει το 2021 είχαν δείξει ενδιαφέρον οι , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ο διαγωνισμός είχε φτάσει μέχρι και την Β`φάση όπου είχαν περάσει και τα 5 σχήματα.
Ο διπλός διαγωνισμός είχε χωριστεί σε δύο cluster κτιρίων συνολικού κόστους με ΦΠΑ 163 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 131,5 εκατ. ευρώ). Στο πρώτο cluster είχαν περιληφθεί έξι ΠΕΚΕΠΠ κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και στο δεύτερο επτά ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ.ε ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Τα 13 κτίρια θα κάλυπταν μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Η συνολική διάρκεια του έργου είχε οριστεί σε 324 μήνες (27 έτη) εκ των οποίων 24 μήνες κατασκευής και οι υπόλοιποι 300 μήνες (25 χρόνια) λειτουργία και διαχείριση.
Μαζί με την ματαίωση του διαγωνισμού λύθηκε και το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.».