Χάρης Δούκας: Θέλουν να βάλουν λουκέτο στους Δήμους. Δεν υποχωρούμε. Θα αντισταθούμε

0

Δίνουμε σκληρή μάχη, και στον Δήμο της Αθήνας και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, απέναντι συνολικά σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας του κ. Μητσοτάκη, που μας στερεί πόρους και αρμοδιότητες. Και συγκεκριμένα για την καθαριότητα, είναι το πρόβλημα σε όλους τους δήμους. Έχουν παγώσει οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σε όλους τους οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτό συμβαίνει εδώ και περίπου 10 χρόνια. Μάλιστα με τις τελευταίες πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, οι δήμοι έχουν χάσει κοντά στο 20 με 25% του ανθρώπινου δυναμικού τους. Και ξέρετε τώρα αυτό τι σημαίνει την ώρα που στην Αθήνα έχουμε 7 με 8 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες, με μηδέν έσοδα από το τέλος ανθεκτικότητας και άρα μια πολύ μεγάλη πίεση. Εμείς, σε κάθε περίπτωση δίνουμε πολύ μεγάλο αγώνα μαζί με τους ανθρώπους της καθαριότητας για να κρατάμε την πόλη καθαρή και προσπαθούμε κάθε μέρα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στην τοπική αυτοδιοίκηση, τη θεωρεί το «μακρύ χέρι»  της κυβερνητικής πολιτικής και προσπαθεί να δημιουργεί συνθήκες όχι αυτονομίας, αλλά ασφυξίας.  Για παράδειγμα, όπως ξέρετε υπάρχει συνταγματική επιταγή από την οποία οι πόροι για την Kεντρική Ένωση … για τους δήμους είναι 7,5 δις και από αυτά παίρνουμε κοντά στο 1,5. Γιατί ισχύει μια μνημονιακή απαγόρευση που υπερσυσσωρεύει κέρδη και χρήματα στο κεντρικό κράτος, και όχι στους δήμους. Δεν έχει λυθεί αυτό. Δε μπορούμε να επιλύσουμε οριστικά το θέμα των χρόνιων συμβασιούχων εργαζομένων, τους ανθρώπους που προσελήφθησαν σε περίοδο COVID και τους χειροκροτούσαμε.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με τους εργαζομένους στην καθαριότητα, και προσπαθούμε να κρατάμε την πόλη καθαρή. Η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει «τέλος ταφής». Δηλαδή να τιμωρεί, με υπέρογκα ποσά, τους δήμους που δεν ανακυκλώνουν. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι όποιος μένει πίσω στην ανακύκλωση, θα πληρώνει τιμωρητικά ποσά, αντί να του δίνεται η δυνατότητα να ενισχύσει την ανακύκλωση, με τις χρηματοδοτήσεις. Αυτή η τιμωρητική λογική είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατί δεν προχωρά η κυκλική οικονομία στην Ελλάδα. Εμείς λοιπόν, έχουμε χρέος σαν δήμοι, να συγκρουστούμε όπου χρειαστεί και να παλέψουμε για να κρατήσουμε την συνταγματική επιταγή της αυτονομίας μας.

Θέλουν να βάλουν λουκέτο στους δήμους. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα αντισταθούμε. Διεκδικούμε, τους πόρους που μας αναλογούν.

Ζητήσαμε επίσημα, με ομόφωνες αποφάσεις από το αντίστοιχο Υπουργείο, να ισχύει το 1 προς 1 (αποχωρήσεις-προσλήψεις) για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως είναι η καθαριότητα, και είπαμε ότι θα δώσουμε μέχρι το Σεπτέμβριο περιθώριο, έστω μέχρι τη νέα χρονιά. Διαφορετικά θα πρέπει να κινηθούμε σε μια άλλη λογική η οποία θα έχει και χαρακτήρα κινηματικό.

Θέλουμε πόρους, θέλουμε χρήματα, θέλουμε αρμοδιότητες. Και ξέρετε όλες αυτές οι προσπάθειες, δεν τις λέει ένα κόμμα στην ΚΕΔΕ, είναι ομόφωνες αποφάσεις που δείχνουν και τη δυσκολία που έχουμε όλοι μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Δίνουμε τη μάχη. Η υπερπροσπάθεια που γίνεται όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι ανθρώπινοι πόροι. Πρέπει και η κυβέρνηση να σεβαστεί τους δήμους. Να μην προσπαθεί να τους αποστεώνει διότι θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner