Categories: Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης στις όχθες του Σηκουάνα – Έτοιμη η ελληνική αποστολή

Με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα γίνει σε στάδιο, καθώς θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος του Σηκουάνα, ανάβει απόψε στο Παρίσι η φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Παρίσι, βάζει σήμερα τα γιορτινά του και στις 20:24 ώρα Ελλάδος, το πάρτι που έχουν ετοιμάσει οι Γάλλοι κατά μήκους του Σηκουάνα, θα διαρκέσει ως τις 00:15 περίπου. 300.000 θεατές θα γεμίσουν τις κερκίδες που έχουν στηθεί στις όχθες του ποταμού, στη σκιά του πύργου του Αΐφελ. Την τελετή έναρξης θα μεταδώσουν απευθείας η ΕΡΤ1 και με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα η ΕΡΤ3.

H Τελετή θα αρχίσει  από την περίφημη γέφυρα του Άουστερλιτς του Σηκουάνα και θα ολοκληρωθεί στους κήπους, τα σιντριβάνια και τις πλατείες στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, στο Τροκαντερό, όπου ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος- έκπληξη θα ανάψει τον βωμό στο στάδιο.

Ένας στολίσκος, μήκους τεσσάρων μιλίων, από 90 σκάφη θα μεταφέρει περί τους 10.500 αθλητές από 200 κράτη του κόσμου.

Μία γιορτή με 3.000 χορευτές, τραγουδιστές, καλλιτέχνες κάθε είδους που θα βρίσκονται πάνω σε διάφορες γέφυρες και μνημεία. Οι Γάλλοι αποφάσισαν να αποφύγουν τα τετριμμένα και δεν θα προβάλουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, αλλά αποφάσισαν να αλλάξουν το κόνσεπτ και να προβάλουν την ισότητα (κυρίως) και να εναρμονιστούν με το σήμερα.

Η παράσταση θα χωριστεί σε 12 διαφορετικά τμήματα, στις δύο όχθες του ποταμού, στις γέφυρες και στα κοντινά μνημεία. Μέσα στην τελετή αναμένεται να υπάρχει και ένα αφιέρωμα στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.

Η μουσική θα είναι ένα μείγμα από κλασική μουσική, παραδοσιακό «chanson française», καθώς και ραπ και electro, ενώ οι 500.000 θεατές αναμένεται να απολαύσουν τις Lady Gaga, Σελίν Ντιόν ,Αγια Νακαμούρα και άλλοι καλλιτέχνες.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής που θα συμμετάσχουν στην τελετή έχουν συγκεντρωθεί στο Ολυμπιακό Χωριό κι ανάμεσα τους οι δύο σημαιοφόροι μας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και φυσικά μαζί με τον Γιάννη έφτασαν και τα υπόλοιπα μέλη της Εθνικής ομάδας μπάσκετ


Τις τελευταίες ώρες στο απόλυτο χάος έχουν βυθιστεί οι μετακινήσεις στη Γαλλίαμετά τη χθεσινή μαζική δολιοφθορά στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, ένα 24ωρο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Στο μεταξύ, η εταιρεία Eurostar συνιστά στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν σήμερα μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έπειτα από τους βανδαλισμούς που υπέστησαν στη διάρκεια της νύχτας τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ματαιώσεις ή καθυστερήσεις δρομολογίων, μετέδωσε το BBC.

Οι αρχές στο Βέλγιο βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή και ανακοίνωσαν και συλλήψεις με την υποψία τρομοκρατίας. Ενώ σε μεγάλη κινητοποίηση είναι και οι γερμανικές αρχές. Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, η τοπική αστυνομία έκανε έρευνες σε 14 σπίτια στο πλαίσιο ερευνών για τρομοκρατία. Προς ώρας οι συλλήψεις δεν συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Βριλησσίων: Nέος Κανονισμό Καθαριότητας _ Αναλυτικά ο Κανονισμός

Για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια ο Δήμος Βριλησσίων αποκτά νέο Κανονισμό Καθαριότητας, ο…

7 ώρες ago

Χάρης Δούκας: Θέλουν να βάλουν λουκέτο στους Δήμους. Δεν υποχωρούμε. Θα αντισταθούμε

Δίνουμε σκληρή μάχη, και στον Δήμο της Αθήνας και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, απέναντι…

7 ώρες ago

Bloomberg: Πώς το Παρίσι καθάρισε τον Σηκουάνα και πού να κολυμπήσετε

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των γαλλικών αρχών ήταν ο καθαρισμός του Σηκουάνα, ενόψει των…

8 ώρες ago

H ΕΣΗΕΑ κατά Έλενας Ακρίτα: Προσβλητική με κακοποιητικό λόγο η ανάρτησή σου για το ντύσιμο της Κατερίνας Παναγοπούλου

Επιστολή απέστειλε Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στην Έλενα Ακρίτα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ανάρτησή…

14 ώρες ago

10ο Our Festival – Η καρδιά των νέων καλλιτεχνών χτυπά και φέτος στο Χαλάνδρι – Τρεις καλοκαιρινές νύχτες γεμάτες μουσική με ελεύθερη είσοδο!

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς πιστό στις δεσμεύσεις του, δίνει και φέτος βήμα σε νέους καλλιτέχνες και…

16 ώρες ago

Μάκης Γιομπαζολιάς*: Για άλλο πολιτικό σύστημα – Διακριτές εκλογές, για διακριτές εξουσίες

Αν λοιπόν, όπως είπαμε, το βασικό πρόβλημα του Πολιτικού μας Συστήματος είναι, ότι στην πράξη…

16 ώρες ago