Σημαντική αύξηση στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή για τον Δήμο Βριλησσίων το Ά εξάμηνο του 2024

0

Σημαντική αύξηση στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή πέτυχε ο Δήμος Βριλησσίων το πρώτο εξάμηνο του 2024, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο Δήμος Βριλησσίων απέτρεψε από την ταφή περίπου 2.000 τόνους απορριμμάτων κατά τους πρώτους έξι μήνες αυτής της χρονιάς, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 που ο όγκος των απορριμμάτων που δεν κατέληξαν στην χωματερή ήταν περίπου 1.600 τόνοι. Η επίδοση αυτή αποτελεί καρπό των συντονισμένων προσπαθειών του Δήμου Βριλησσίων αλλά και της ευαισθητοποίησης της τοπικής μας κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, για το Α’ εξάμηνο του 2024 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ έχουν καταγραφεί τα εξής αποτελέσματα:

  • Συνολική Διαλογή στην Πηγή: Αύξηση 28%
  • Μικτή Ανακύκλωση (μπλε κάδος): Αύξηση 9%
  • Βιοαπόβλητα (καφέ κάδος και λαϊκή): 162 τόνοι έναντι 41 τόνων το 2023, αύξηση 395%.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στη συλλογή βιοαποβλήτων μέσω του καφέ κάδου, η οποία όχι μόνο υπερβαίνει τις επιδόσεις του περασμένου έτους, αλλά και τις αντίστοιχες των τελευταίων τεσσάρων ετών.

  • 2020: 58,7 τόνοι
  • 2021: 87,8 τόνοι
  • 2022: 42,1 τόνοι
  • 2023: 19,2 τόνοι
  • 2024: 137,2 τόνοι

«Η χρήση του καφέ κάδου έχει σημαντικά οφέλη, καθώς τα βιοαπόβλητα οδηγούνται στην κομποστοποίηση με αποτέλεσμα την παραγωγή πολύτιμου οργανικού λιπάσματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου, η οποία καταλήγει με την προτροπή: «Ενδυναμώνοντας αυτή τη διαδικασία, μειώνονται οι ποσότητες των αποβλήτων που οδηγούνται στην ταφή συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων για τον Δήμο μας.
Από την αρχή της χρονιάς επεκτάθηκε σημαντικά το δίκτυο καφέ κάδων βιοαποβλήτων στην πόλη μας. Οι μισοί καφέ κάδοι που είχαν τοποθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια στα Βριλήσσια ήταν δυσλειτουργικοί, καθώς η αποκομιδή και η πλύση τους από τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που παραχώρησε στον Δήμο μας η Περιφέρεια Αττικής ήταν ουσιαστικά αδύνατη. Οι ακατάλληλοι αυτοί καφέ κάδοι αντικαταστάθηκαν χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας και πλέον η αποκομιδή γίνεται κανονικά. Η ουσιαστική εκκίνηση της αποκομιδής στο ρεύμα των καφέ κάδων έφερε αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα.
Τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ όμως, καταδεικνύουν πάνω από όλα τη δέσμευση όλων μας, του Δήμου Βριλησσίων και των κατοίκων του, στην προώθηση της ανακύκλωσης και της ορθής και βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων.
Η πρόοδος που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα είναι μόνο η αρχή. Ας κάνουμε τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητάς μας, δίνοντας το καλό παράδειγμα και ενθαρρύνοντας και άλλους να ακολουθήσουν. Με τη δική σας συμμετοχή, μπορούμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις πρακτικές μας, να μειώνουμε τα απόβλητα και να προστατεύουμε το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε ως κοινωνία τα απορρίμματα που παράγουμε είναι ο ίδιος μας ο καθρέφτης, είναι πρωτίστως ζήτημα Πολιτισμού

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner