Φίλιππος Σαχινίδης*: Η επόμενη μέρα μετά την ήττα του Μακρονισμού

Βαδίζοντας προς τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής, οι υποψήφιοι καλούνται να δώσουν θέσεις σε τρία κρίσιμα για την μελλοντική του πορεία ζητήματα. Το πρώτο είναι η απαξίωση της πολιτικής στη συνείδηση των πολιτών όπως φάνηκε από την υψηλή αποχή στις ευρωεκλογές. Σε μια περίοδο που τα προβλήματα της ακρίβειας, της κατάρρευσης του ΕΣΥ, της εκτόξευσης του κόστους στέγασης, της καθήλωσης των πραγματικών μισθών, της έξαρσης βίας και της δημογραφικής απειλής επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών αυτοί επιλέγουν την αποχή.

Το εκλογικό μας σύστημα πριμοδοτεί το πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Το ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές κέρδισε μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, έχασε όμως τη μοναδική ευκαιρία – μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ – να είναι δεύτερο κόμμα με ισχυρό ποσοστό ώστε την επομένη να απευθύνει προσκλητήριο συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Το δεύτερο είναι ότι, παρά τις μεγάλες απώλειες της ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν έχει απέναντι της μια ισχυρή αντιπολίτευση. Αν αυτή η συνθήκη παραταθεί, θα είναι ήττα για την ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα.

Το τρίτο είναι η κατάρρευση της αυταπάτης ότι το Κέντρο εξασφαλίζει νίκες και ότι η ιστορική διαιρετική τομή Δεξιάς – Αριστεράς έχασε τη πολιτική της σημασία. Το Κέντρο με τις πολιτικές που προέκρινε, είτε στην εκδοχή του Τρίτου Δρόμου είτε του μακρονισμού οδήγησε στην αύξηση των ανισοτήτων,  στην απαξίωση της πολιτικής, στη κατάρρευση των Σοσιαλιστών και δεν είναι η συνταγή για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ

Επομένως, η προεκλογική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων πρέπει να είναι βαθιά πολιτική με έμφαση σε ό,τι απασχολεί τους πολίτες. Η αδυναμία μας να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών δεν είναι πρόβλημα προσωποκεντρικό, αλλά  ιδεών και καθαρών προτάσεων που είναι διατεθειμένος ο κάθε υποψήφιος να υπηρετήσει.

Οι υποψήφιοι να ξεκαθαρίσουν τι σημαίνει «είμαι Σοσιαλιστής» στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Ποιες είναι οι κοινωνικές συμμαχίες που θέλουν να συγκροτήσουμε και να αποτελέσουμε την πολιτική τους έκφραση. Μέσα από ποιο πρόγραμμα; Τι προτείνουν για τους ηττημένους της παγκοσμιοποίησης ή σε αυτούς που θα βρεθούν στην πλευρά των ηττημένων με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση; Ένα σοσιαλιστικό κόμμα έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται όλους αυτούς που χάνουν από τους μετασχηματισμούς. H ψηφιακή επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταστρέφουν μόνο θέσεις εργασίες με χαμηλές αμοιβές, αλλά και πολλές που είναι πολύ καλά αμειβόμενες. Ποιες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα προκρίνουν για να δημιουργηθούν βιώσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας; Πως προτείνουν να αντιμετωπιστούν η αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και η ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και το Δημογραφικό;

Είναι καθοριστικό για το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής που θέλει να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή του τόπου να απευθυνθεί στην κοινωνία με μια προοδευτική προγραμματική πρόταση και να εξηγήσει ότι αυτό αποτελεί την επιλογή που θα σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές για να κάνει η χώρα ένα άλμα προς τα εμπρός, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία των Ελλήνων ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση και που κατοικούν.

* Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Φίλιππος Σαχινίδης*: Απαξίωση της πολιτικής, το μήνυμα των ευρωεκλογών

Ένα κρίσιμο συμπέρασμα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι η σταδιακή απαξίωση της πολιτικής και…

5 ώρες ago

Απόφαση της 93ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για το Διδακτικό ωράριο εκπαιδευτικών

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) με αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων…

5 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Οάσεις δροσιάς θα συνεχίσει να προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων στους κατοίκους της πόλης, με τις…

9 ώρες ago

Δήμος Χαλανδρίου: Όλοι με τους πολίτες και ο Χάρης Ρώμας με τους… εργολάβους!»

Με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο φως», κ. Χάρη Ρώμα, σχετικά…

11 ώρες ago

Με χρηματοδότηση 80.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο ενισχύεται η προστασία των δασών της πόλης

Χρηματοδότηση ύψους 80.000 ευρώ για την προστασία και την αναβάθμιση των δασών του Δήμου Λυκόβρυσης…

12 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να δούμε στρατηγικά τους διορισμούς των εκπαιδευτικών

Πρόκειται για μείζον εκπαιδευτικό ζήτημα. Με δεδομένο ότι οι εκπαιδευτικοί είναι η ψυχή του σχολείου,…

15 ώρες ago