Η ανάλυση του Politico για τον Μακρόν: «Ένα υπέροχο μυαλό -Αλλά αφήνει τη Γαλλία βαθιά διχασμένη»

Χαζεύοντας με τον Εμανουέλ Μακρόν στην πολυτελή καμπίνα του γαλλικού Air Force One, ρώτησα τον Γάλλο πρόεδρο σε ποιον εμπιστεύεται. Με ποιον μοιράζεται τα βαθύτερα συναισθήματά του όταν τον βαραίνει το βάρος του αξιώματος; 

Στην αρχή, δεν φαινόταν να καταλαβαίνει την ερώτησή μου. Για να τον βοηθήσω, πρότεινα ίσως τη σύζυγό του και πρώην καθηγήτρια θεάτρου στο γυμνάσιο, Μπριζίτ. Στον σύμβουλό του για τα μέσα ενημέρωσης που καθόταν απέναντί μας άρεσε αυτή η ιδέα και τον ενθάρρυνε ανυπόμονα να απαντήσει.

Αντίθετα, ο Μακρόν απάντησε μάλλον απορριπτικά. Μετά από άλλη μια μεγάλη παύση και πολλή σκέψη, τελικά πέτυχε την απάντηση – «τον εαυτό μου», είπε.

Συνόδεψα τον Μακρόν και τη συνοδεία του στην Κίνα τον Απρίλιο του περασμένου έτους σε επίσημη κρατική επίσκεψη, κατά την οποία πέρασα πολλές ώρες παρουσία του προέδρου και των στενότερων συμβούλων του, συμπεριλαμβανομένων δύο χωριστών συνεντεύξεων στην καμπίνα του αεροπλάνου του. Αρκετοί από τη συνοδεία του μου μίλησαν ανοιχτά για τον πρόεδρο και την προσωπικότητά του, δεδομένου ότι δεν θα μπορούσαν να αποκξαλυφθούν δημόσια.

Τον περασμένο μήνα, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μακρόν συγκλόνισε ακόμη και τους στενότερους συμβούλους του προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές και μου υπενθύμισε τι έμαθα γι’ αυτόν σε εκείνο το ταξίδι.

Βασιζόμενος σχεδόν εξ ολοκλήρου στις δικές του συμβουλές, ο απίστευτα αντιδημοφιλής πρόεδρος πήρε ένα μεγάλο στοίχημα, ένα στοίχημα που έχει ρίξει την πολιτική της χώρας στο χάος. 

Την Κυριακή, σε ποσοστό ρεκόρ προσέλευσης, οι Γάλλοι αψήφησαν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η ακροδεξιά θα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας. Αντίθετα, μια αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ακροαριστερών βουλευτών συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες. 

Το αποτέλεσμα αφήνει τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν κουρελιασμένο, χάνοντας περίπου το ένα τρίτο των εδρών του και στη δεύτερη θέση του κοινοβούλιου. Η Γαλλία είναι τώρα πιο διχασμένη πολιτικά από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες.

Εάν οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα στο ταξίδι μου στην Κίνα είναι σωστοί, η ετυμηγορία που εκδόθηκε από τον γαλλικό λαό πρέπει να είναι καταστροφική σε κάποιο επίπεδο για έναν πρόεδρο που – έχοντας γίνει το 2022 ο πρώτος σε δύο δεκαετίες που εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία – φαινόταν ότι έχει πείσει τον εαυτό του ότι το θράσος του, οι δυνάμεις του αποπλάνησης και η χαμαιλεονική του επίδειξη θα τον έβγαζαν από κάθε πολιτική πίκρα.

«Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν», μου είπε ένας από τους στενότερους συμβούλους του στο ταξίδι στην Κίνα πέρυσι. «Και πραγματικά μισεί να χάνει».

«Είναι ο μεγάλος σαγηνευτής, θέλει να σαγηνεύσει τους πάντες», είπε ένα άλλο μέλος του στενού κύκλου. «Αλλά μεγάλο μέρος της Γαλλίας έχει προσωπικό, βίαιο μίσος για αυτόν… είναι πολύ νέος, πολύ όμορφος και πολύ έξυπνος για πολλούς Γάλλους – και είναι στο DNA μας να θέλουμε να αποκεφαλίσουμε τον ηγέτη μας».

«Πρέπει πραγματικά να τον αγαπούν», είπε ένας άλλος, χωρίς να τον ακούει ο πρόεδρος, καθώς χαλαρώναμε πίνοντας ποτά σε μια κρουαζιέρα στο ποτάμι στην πόλη Guangzhou της νότιας Κίνας.

Αλλά ο Μακρόν μπορεί να παρηγορηθεί στην ανατροπή της ακροδεξιάς του bête noire. Και τουλάχιστον παραμένει ο κεντρικός χαρακτήρας στο δράμα της γαλλικής πολιτικής.

 * * *

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένας πραγματικά σαγηνευτικός χαρακτήρας — και όχι σπασίκλας της πολιτικής. Ένας φίλος μου ψυχίατρος έχει εξίσου εμμονή με τον άνθρωπο του οποίου οι σύμβουλοι και οι υπηρέτες δημοσίων σχέσεων περιγράφουν ως κύριο του συμπλέγματος pensée — με άλλα λόγια, ένα σύνθετο μυαλό.

Συνήθως το εννοούν με έναν «βασιλιά φιλόσοφο», έναν είδος wunderkind. Ο φίλος μου το εννοεί περισσότερο με την οιδιπόδεια, ναρκισσιστική έννοια.

Προσωπικά, ο Μακρόν είναι γοητευτικός – ένας πανέμορφος άντρας με ασυνήθιστα μεγάλα χέρια και διαπεραστικό βλέμμα.

Κάθε φορά που το προεδρικό αεροσκάφος προετοιμαζόταν για απογείωση πέρυσι, περπατούσε πάνω-κάτω στο μήκος του Airbus A330 χαιρετώντας και κουβεντιάζοντας με κάθε μέλος της αντιπροσωπείας του, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού αναμονής και ακόμη και των τριών ταπεινών δημοσιογράφων (συμπεριλαμβανομένου εμένα).

«Είναι πολύ ευγενικός και όσο τον πλησιάζω τόσο περισσότερο εντυπωσιάζομαι από αυτόν», μου είπε ένας από τον στενό του κύκλο. Αλλά «δεν έχει σχεδόν καθόλου φίλους, κανένας από αυτούς δεν είναι μεγαλύτερος και πιθανώς το 80 τοις εκατό από αυτούς είναι άνδρες. περιβάλλεται από συμβούλους που είναι όλοι νέοι άνδρες και όλοι γοητευμένοι από αυτόν».

«Έχει τη φαντασία του Ντε Γκωλ, αλλά τίποτα από τη βαρύτητα», μου είπε πριν από μερικές εβδομάδες ένα άτομο που συνεργαζόταν στενά με τον Μακρόν. «Ίσως η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ήταν το σωστό πολιτικό ένστικτο, αλλά δεν θα λειτουργήσει για έναν μεγάλο λόγο – τον Μακρόν μισεί η Γαλλία με ένα μοχθηρό πάθος».

Εκεί βρίσκεται το Μακρονικό παράδοξο – εμφανίζεται ταυτόχρονα ως ένας παγκόσμιος πολιτικός με μεγάλο όραμα και ένα πρόθυμο κουτάβι που αναζητά εναγωνίως την αγάπη. 

Είναι ένας άνθρωπος με διαστρικό εγώ που είναι βαθιά ανασφαλής. Ένα ευγενικό, γοητευτικό και ζεστό άτομο χωρίς σχεδόν φίλους. ένας πολιτικός λαϊκός που δεν μπορεί να να συνδεθεί με το γαλλικό κοινό.

Γιατί οι άνθρωποι, ειδικά ο «λαός» της Γαλλίας, τον μισούν τόσο πολύ; Όπως λέει ένας από τους ειδικούς συναδέλφους μου, είναι ένας παράξενος — τον θεωρούν αλαζόνα, ελιτίστα, άσχετο και ξένος για τους Γάλλους.

Ξεκινά από την ανορθόδοξη σχέση του με την Μπριζίτ. Γνωρίστηκαν μέσω ενός εργαστηρίου σχολικού παιχνιδιού όταν εκείνος ήταν 15χρονος μαθητής και εκείνη ήταν μια παντρεμένη 39χρονη δασκάλα με τρία παιδιά. Παντρεύτηκαν το 2007, όταν εκείνος ήταν 29 και εκείνη 54.

Στη σελίδα του στη Wikipedia, κάτω από τη λίστα για την οικογένεια, υπάρχουν μόνο δύο ονόματα: Μπριζίτ Μακρόν και «Νέμο (σκύλος).»

Το γαλλικό εκλογικό σώμα έχει συνηθίσει οι πρόεδροί του να είναι οικογενειάρχες αλλά και να έχουν ερωμένες, παιδιά εκτός γάμου.

Δεν περιφρόνησαν τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ επειδή είχε σχέση με τη λαμπερή Γαλλίδα ηθοποιό και παραγωγό ταινιών Ζουλί Γκαγιέ — αν μη τι άλλο, το περιστατικό μάλλον ενίσχυσε την εικόνα του Ολάντ.

Τον περιφρονούσαν επειδή φαινόταν γελοίος όταν φωτογραφήθηκε να οδηγεί ένα μικρό σκούτερ με ένα μη κολακευτικό κράνος μοτοσικλέτας.

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να φαίνεσαι γελοίος στα μάτια των Γάλλων ψηφοφόρων.

Και ενώ ο Μακρόν μπορεί να μην φαίνεται γελοίος στο γαλλικό κοινό, συχνά φαίνεται ψεύτικος και ανειλικρινής.

Κατά κάποιο τρόπο φαίνεται λιγότερο από άνθρωπος, λίγο υπερβολικά τέλειος, σαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που κάνει λίγο λάθος το ανθρώπινο μέρος – μια έννοια που είναι γνωστή στη ρομποτική και τα κινούμενα σχέδια υπολογιστών ως «ασυνήθιστη κοιλάδα», για την ανησυχία και ακόμη και την αποστροφή. προκαλεί σε έναν θεατή.

Πράγματι, μερικές φορές μπορεί να φαίνεται σαν να υποδύεται τον χαρακτήρα του προέδρου της Γαλλίας, με φωτογραφικές λήψεις cosplay — αξύριστος με στρατιωτική κουκούλα σε προφανή μίμηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy) ή να παίρνει μια βαριά τσάντα κάνοντας τον μποξέρ. 

* * *

Στο ταξίδι στην Κίνα πέρυσι, ήταν ένας ψηλός, στρατιωτικός που πήγαινε παντού με τον πρόεδρο και που κάθισε κοντά μου στο αεροπλάνο. Αρχικά, υπέθεσα ότι ήταν ο στρατιώτης που ήταν υπεύθυνος για το γαλλικό πυρηνικό πρτόγραμμα – ο χαρτοφύλακας που μετέφερε τα εργαλεία για τον πρόεδρο για να εξαπολύσει μια πυρηνική επίθεση.

Αλλά λίγο μετά το ταξίδι, συνειδητοποίησα ότι η δουλειά του ήταν στην πραγματικότητα να φροντίζει την εκτεταμένη γκαρνταρόμπα του Μακρόν και να κουβαλάει τις πολλές του αλλαγές στο ντύσιμο. 

Στην τρίωρη πτήση μεταξύ Πεκίνου και Γκουανγκζού, παρατήρησα τουλάχιστον τρεις αλλαγές κοστουμιών — από ένα επίσημο κοστούμι όταν επιβιβαστήκαμε, σε ένα φούτερ με κουκούλα με τη λέξη «French Tech» στο μπροστινό μέρος, σε ένα διαφορετικό κοστούμι όταν κατεβήκαμε από το αεροπλάνο .

Σαν πρόθυμος, άριστος μαθητής που προσπαθεί να εντυπωσιάσει την όμορφη δασκάλα του θεάτρου, οι ενδυματολογικές του αλλαγές μεταξύ των σκηνών συνοδεύονταν από αλλαγές στη συμπεριφορά, το ρητορικό ύφος και τη γλώσσα του σώματος.

Από μια πιο επίσημη δεξίωση με τη γαλλική κοινότητα στο Πεκίνο σε μια χαλαρή εκδήλωση σε μια γκαλερί τέχνης, στην περιοδεία σε μια πανεπιστημιούπολη στη νότια Κίνα, όπου τον υποδέχτηκαν σαν ροκ σταρ («Είναι εκπληκτικό πόσο τον αγαπούν. Δεν πάτησα το πόδι μου σε μια γαλλική πανεπιστημιούπολη αυτές τις μέρες», μου είπε ένας από το περιβάλλον του) — Ο Μακρόν έπαιζε διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε σκηνικό.

Η πιο τρομακτική αλλαγή χαρακτήρα έγινε σε μια επίσημη τελετή με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Ο Μακρόν ανέβηκε στη σκηνή δείχνοντας πολύ αυστηρός, σχεδόν σκυθρωπός.

Ο Κινέζος δικτάτορας μίλησε για μόλις οκτώ λεπτά, διαβάζοντας έναν επιπόλαιο, προετοιμασμένο λόγο από ένα κομμάτι χαρτί. Τότε ήταν η σειρά του Μακρόν. χωρίς σημειώσεις, μιλώντας απευθείας στον Σι με ένα άκρως αρχηγικό στυλ που στόχευε ξεκάθαρα στις κάμερες και σε όσους Γάλλους παρακολουθούσαν.

Η συνοδεία των υπουργών του Σι γινόταν όλο και πιο άβολη καθώς η διάλεξη συνεχιζόταν: 10 λεπτά, 15 λεπτά, και συνεχιζλοταν. Ο Σι, ο οποίος αντιμετωπίζεται στο κινεζικό σύστημα ως ένας σύγχρονος αυτοκράτορας, κοίταζε θυμωμένος και φαινόταν σαν να είχε μόλις καταπιεί έναν ιδιαίτερα επιβλαβή βάτραχο. Γύρω στα 21 λεπτά, έβγαλε έναν ξεκάθαρα ηχητικό αναστεναγμό — έντονη ανυπομονησία προερχόταν από κάθε πόρο του σώματός του.

Ο Μακρόν έμοιαζε ευγενικά να αγνοεί. Η ομιλία του διήρκεσε τρεις φορές περισσότερο από αυτή του Σι – μια ασυγχώρητη παραβίαση του πρωτοκόλλου στο κινεζικό σύστημα, ειδικά από τη στιγμή που προήλθε από τον ηγέτη μιας πρώην αποικιακής, βάρβαρης χώρας που τώρα έχει πέσει σε δύσκολες στιγμές.

Στο τέλος, οι υπουργοί του Σι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την ταραγμένη μουρμούρα και ταραχή.

«Ο Μακρόν δεν θα σας αφήσει να φύγετε από μια συνάντηση μέχρι να πειστεί ότι κατάφερε να σας πείσει, ότι έχει πείσει με όποιον μιλάει», είπε ένας από τον στενό του κύκλο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Κίνα, «οι σύμβουλοί του του είπαν να μιλήσει με σεβασμό και ταπεινότητα στον Σι Τζινπίνγκ — αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο για κάθε πρόεδρο της Γαλλίας», μου είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος που συμμετείχε στο ταξίδι. «Είπε λόγια σεβασμού, αλλά δεν τα ερμήνευσε έτσι ο Σι».

Οι Κιχωτικές προσπάθειες να πειστούν άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα για τον Μακρόν.

Με τον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, η προσπάθειά του για μια επίθεση γοητείας – με στρατιωτικές παρελάσεις και στρεβλά αυστηρές χειραψίες – φαινόταν στην αρχή να πέτυχε, αλλά τελικά απέτυχε.

«Μισούσε πολύ τον Τραμπ», μου είπε ένας στενός σύμβουλος. «Είχε υπερβολική αυτοπεποίθηση ότι μπορούσε να τον γοητεύσει προσωπικά και απέτυχε».

Ομοίως, καθώς η Ευρώπη προετοιμαζόταν για την πλήρη αποτροπή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, ο Μακρόν επέμεινε ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην πραγματοποιήσει το όνειρό του για την ανασύσταση της μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας.

«Η Γαλλία πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Πούτιν δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία», μου είπε στα τέλη του περασμένου έτους ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόσβαση σε κορυφαίες ενημερώσεις πληροφοριών.

Ο Μακρόν, βασισμένος στην ύβρις και την περιφρόνηση των πληροφοριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλους ευρωπαίους ηγέτες, ακόμη και τους διπλωμάτες του, πήγε στη Μόσχα για να παρασύρει τον Ρώσο δικτάτορα να υποχωρήσει.

Αντίθετα, του αντιμετώπισαν ταπεινωτική απόλυση στο τέλος ενός εξαιρετικά μεγάλου τραπεζιού .

«Ο Πούτιν ήταν άλλο ένα αποτυχημένο έργο», μου είπε ένας από τους συμβούλους του.

* * *

Στο ταξίδι στην Κίνα, ένα από τα πράγματα που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Μακρόν φαινόταν να φτιάχνει τα πράγματα, με ελάχιστη ή καθόλου συμβολή από τη γαλλική διπλωματική υπηρεσία ή κάποιον με βαθιά γνώση και εξειδίκευση στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ.

Το κινεζικό κομμουνιστικό σύστημα έχει λεγεώνες ειδικών που προετοιμάζουν ογκώδεις τακτικές ενημερώσεις, ώστε ο Σι να μπορεί να ωφεληθεί σε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με ξένες κυβερνήσεις. Ετοιμάζουν εκτεταμένα ψυχολογικά προφίλ για ηγέτες όπως ο Μακρόν, ώστε ο Σι να ξέρει πότε να κολακεύει, πότε να απειλεί και πότε να κοροϊδεύει.

«Νομίζω ότι ο [Σι] μάλλον βλέπει τη Γαλλία ως ηγετικό ρόλο», μου είπε ο Μακρόν σε μια από τις συνεντεύξεις μας. «Και όσον αφορά τους ηγέτες που διαρκούν… τους σέβεται. Και τότε καταλαβαίνει τη λογική μας για την οικοδόμηση στρατηγικής, οικονομικής και στρατιωτικής αυτονομίας».

Για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτά είναι τα λόγια ενός χρήσιμου ηλίθιου. Ο Μακρόν δεν είναι ηλίθιος – μακριά από αυτό – αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο σε κάθε θέμα. Ήταν απολύτως ξεκάθαρο για μένα ότι ήταν απροετοίμαστος για τις κολακείες και τη χειραγώγηση που φημίζεται για το κινεζικό σύστημα.

Ήταν επίσης σαφές ότι η απεγνωσμένη επιθυμία του να αγαπηθεί από το κοινό του τον έκανε πρόθυμο να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις σε έναν ολοκληρωτικό δικτάτορα.

Ο καλά προετοιμασμένος Σι έπαιξε εύκολα με τον «στρατηγικό ναρκισσισμό» του Μακρόν (όπως τον αποκαλούν οι Αμερικανοί διπλωμάτες) για να αποσπάσει κάθε είδους ρητορικές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου θέματος της Ταϊβάν – ενός δημοκρατικού, αυτοδιοικούμενου έθνους που το Πεκίνο απειλεί να απορροφήσει με το η Κίνα βιαίως.

Τα ίδια ελαττώματα χαρακτήρα που είδα από κοντά στην Κίνα οδήγησαν τον Μακρόν και το γαλλικό έθνος σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.

Κλεισμένος με μια μικροσκοπική ομάδα συμβούλων, πήρε τη μοιραία απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν εκτός από τον εαυτό του – ένα ακόμη τολμηρό στοίχημα που αρμόζει στον ονειρεμένο του ρόλο του τολμηρού, ηρωικού προέδρου της Γαλλίας.

Στην πορεία, έχει οδηγήσει το πικραμένο γαλλικό εκλογικό σώμα προς την ακροδεξιά και την άκρα αριστερά. Ακόμα κι αν καταφέρει να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, έχει αφήσει τη γαλλική πολιτική βαθιά διχασμένη. 

Στο παρελθόν, ο κύριος στόχος του Μακρόν στο εκλογικό σώμα ήταν ότι μόνο επιλέγοντας τον ίδιο και το κόμμα του θα αποφύγουν αυτό που περιγράφει ως φρίκη μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης νεοφασιστών.

Μπορεί να απέφυγε αυτό το αποτέλεσμα αυτή τη φορά, αλλά διέλυσε περαιτέρω τη Γαλλία και άφησε τη χώρα ακόμα πιο ακυβέρνητη.

Η ισχυρή μου εντύπωση είναι ότι ο Μακρόν παραμένει ο πρόθυμος μαθητής του θεάτρου που προσπαθεί να σαγηνεύσει όλο το κοινό στο οποίο παίζει. Όταν δεν παίρνει την αγάπη που ποθεί, δοκιμάζει έναν διαφορετικό χαρακτήρα, μια διαφορετική παράσταση.

Εσύ (το κοινό) δεν με αγαπάς; Λοιπόν, τι θα έλεγες να παίξω τον Ζελένσκι; Τι θα λέγατε για τον Ντε Γκωλ; Τι γίνεται με τις πρόωρες εκλογές;

Ένας στενός σύμβουλος μου είπε ότι ο Μακρόν δεν κοιμάται σχεδόν ποτέ και νιώθει φυλακισμένος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, την επίσημη κατοικία του Γάλλου προέδρου στο κέντρο του Παρισιού.

Περπατάει λοιπόν μόνος του το βράδυ στην πόλη.

Για κάποιο λόγο, δεν μπορώ να βγάλω αυτή την εικόνα από το μυαλό μου — ο μοναχικός πολίτης που κανείς δεν καταλαβαίνει, που δεν ακούει κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του, περιπλανιέται στους όμορφους δρόμους του Παρισιού στο σκοτάδι, παίζει την τραγική φιγούρα του ταλαιπωρημένου προέδρου της Γαλλίας .

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο την περιγραφή του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν από τον δημοσιογράφο Jamil Anderlini, στο αμερικάνικο περιοδικό POLITICO με τίτλο «The magnificent mind of Emmanuel Macron» και υπότιτλο «The president is a lonely, tragic figure whose strange personality has inflicted chaos and carnage on French politics.», πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ο Δήμος Αθηναίων δικαιώνεται με παρέμβαση στο ΣτΕ και παραμένει σε ισχύ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τα επιτρεπόμενα ύψη των κτιρίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε σήμερα δεκτό το αίτημα του Δήμου  Αθηναίων για προσωρινή αναστολή…

5 ώρες ago

Η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ

Η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές στις…

10 ώρες ago

Άλλη μια μεγάλη επιτυχία του Σκακιστικού Ομίλου Χαλανδρίου

Ολοκληρώθηκε το 51ο Ομαδικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα της Α’ εθνικής που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στα…

12 ώρες ago

Φίλιππος Σαχινίδης*: Απαξίωση της πολιτικής, το μήνυμα των ευρωεκλογών

Ένα κρίσιμο συμπέρασμα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι η σταδιακή απαξίωση της πολιτικής και…

1 ημέρα ago

Απόφαση της 93ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για το Διδακτικό ωράριο εκπαιδευτικών

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) με αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων…

1 ημέρα ago

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Οάσεις δροσιάς θα συνεχίσει να προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων στους κατοίκους της πόλης, με τις…

1 ημέρα ago