Categories: Διεθνή

Τα τελικά αποτελέσματα του β’ Γύρου των γαλλικών εκλογών – Τι γίνεται μετά;

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου – (Αριστερά – Κεντροαριστερά) (Nouveau Front populaire) έρχεται πρώτος με 178 έδρες (182 συμπεριλαμβανομένων των διαφωνούντων), μπροστά από το «Μαζί» (Ensemble) του Μακρόν που έρχεται δεύτερο με 150 έδρες και την Εθνικό Συναγερμό (Rassemblement National) της Λεπέν και τους συμμάχους που καταλαμβάνει την Τρίτη θέση με 143 έδρες.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο υ Nouveau Front populaire (NFP) είναι ο συνασπισμός που αποτελείται από:

  • το La France insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία) του Μελανσόν που είναι το κορυφαίο κόμμα στον συνασπισμό, αλλά παραμένει στάσιμο με 79 βουλευτές
  • το PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) σχεδόν διπλασιάζει τους βουλευτές φτάνοντας στους 60
  • τους Οικολόγους που παίρνουν 30 βουλευτές και
  • το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα 9 βουλευτές

Ο προεδρικός συνασπισμός «Μαζί» (Ensemble – κεντρώοι) του Μακρόν που αποτελείται από το κόμματα:

  • Την Αναγέννηση (Renaissance) του προέδρου Μακρόν παίρνοντας 98 έδρες.
  • το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού, 32 έδρες
  • τους Ορίζοντες (κεντροδεξιοί Horizons) του ψ, 20 έδρες

Στο ακροδεξιό μπλοκ, ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement national) της Μαρίν Λεπέν λαμβάνει 143 έδρες συμπεριλαμβανόμενης και της φράξια των δεξιών “Ρεπουμπλικανών” του Γκωλικού κόμματος, που συνεργάστηκε μαζί τους υπό τον Ερίκ Σιοτί λαμβάνει 15 έδρες.
Τα υπόλοιπα κόμματα έλαβαν:

  • Ρεπουμπλικανοί (παραδοσιακή Δεξιά): 45 έδρες
  • Ανεξάρτητοι της Δεξιάς: 15
  • Ανεξάρτητοι της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς: 12
  • Ανεξάρτητοι του Κέντρου: 6
  • Τοπικιστικά ρεύματα, άλλοι: 5

Δύσκολη εξίσωση ο σχηματισμός κυβέρνησης
Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, του μεγαλύτερου και πιο αριστερού από τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε αρνητικός στις διαπραγματεύσεις με το «Μαζί» του Μακρόν. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη, ζήτησε «σύνεση» και επέστησε την προσοχή στο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δεν απάντησε στο ερώτημα του ποιος θα κυβερνήσει».
Η Ανυπότακτη Γαλλία όμως, που εξέλεξε 79 βουλευτές, δεν έχει πλειοψηφία εντός των 178 βουλευτών του Νέου Λαϊκού Μετώπου, άρα δεν μπορεί να επιβάλει τον υποψήφιό της και τους όρους της για την πρωθυπουργία. Αντίθετα, το κόμμα του Μελανσόν έμεινε πάνω-κάτω στον αριθμό των βουλευτών που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα σχεδόν διπλασίασε τους βουλευτές του στη νέα Εθνοσυνέλευση, άρα μπαίνει με αξιώσεις στο παιχνίδι.

Δεν είναι αθόλου αμελητέα η άνοδος της Λεπέν
Η Εθνική Συσπείρωση αύξησε τους βουλευτές της (είχε 89 και τους έκανε 143) αλλά έδειξε και τα όριά της. Στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, αυτόν που πραγματικά μετράει, οι ψηφοφόροι την έστειλαν στην τρίτη θέση. Όμως το ότι η Εθνική Συσπείρωση αύξησε τους βουλευτές δεν είναι αμελητέο.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την πρωθυπουργία, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, που ήταν το ανερχόμενο αστέρι της Εθνικής Συσπείρωσης, είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Το κόμμα του, στο οποίο είναι συμπρόεδρος με την Μαρίν Λεπέν, όχι μόνο δεν έφερε αυτοδυναμία, όπως απαιτούσε ο Μπαρντελά για να αναλάβει πρωθυπουργός, αλλά δεν ήρθε καν πρώτο στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις προεκλογικά.

Ρυθμιστής ο Μακρόν
Οι ψηφοφόροι τελικά δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Ο ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν, που αναδεικνύεται σε κορυφαία προσωπικότητα των Σοσιαλιστών, αναρωτήθηκε μήπως ήρθε η ώρα «να αλλάξει κουλτούρα» η Γαλλία – που δεν έχει παράδοση στις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Τέλος, ο συνασπισμός «Μαζί» του Μακρόν, αν και έχασε γύρω στους 100 βουλευτές σε σχέση με την προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, το γεγονός ότι κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας την Εθνική Συσπείρωση, δείχνει ότι παραμένει στο παιχνίδι: είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων καθώς καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί χωρίς τους βουλευτές του «Μαζί» ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Μακρόν, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, διατηρεί τις ελπίδες του για τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

13 λεπτά ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

2 ώρες ago

Μ. Χριστοδουλάκης: Στη Βαρσοβία με ευρωπαίους σοσιαλιστές βουλευτές για το Forum του FES: “Στρατηγικές ενάντια στην Ακροδεξιά»

Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…

4 ώρες ago

Αυτή είναι η αλήθεια για το σιντριβάνι του Συντάγματος, λέει ο Δήμος Αθηναίων – Τι υποστηρίζει το Υπουργείου Πολιτισμού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…

13 ώρες ago

Real FM: Ανοιχτός σε συνεργασίες υπό όρους ο Νίκος Ανδρουλάκης – Στόχος η νίκη επί της ΝΔ (ολόκληρη η συνέντευξη)

Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…

22 ώρες ago

Το ΠΑΣΟΚ και επίσημα πλέον αξιωματική αντιπολίτευση – Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου, τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν προαναγγείλει,έκαναν γνωστή η Θεοδώρα Τζάκρη και η…

22 ώρες ago