Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου – (Αριστερά – Κεντροαριστερά) (Nouveau Front populaire) έρχεται πρώτος με 178 έδρες (182 συμπεριλαμβανομένων των διαφωνούντων), μπροστά από το «Μαζί» (Ensemble) του Μακρόν που έρχεται δεύτερο με 150 έδρες και την Εθνικό Συναγερμό (Rassemblement National) της Λεπέν και τους συμμάχους που καταλαμβάνει την Τρίτη θέση με 143 έδρες.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο υ Nouveau Front populaire (NFP) είναι ο συνασπισμός που αποτελείται από:
Ο προεδρικός συνασπισμός «Μαζί» (Ensemble – κεντρώοι) του Μακρόν που αποτελείται από το κόμματα:
Στο ακροδεξιό μπλοκ, ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement national) της Μαρίν Λεπέν λαμβάνει 143 έδρες συμπεριλαμβανόμενης και της φράξια των δεξιών “Ρεπουμπλικανών” του Γκωλικού κόμματος, που συνεργάστηκε μαζί τους υπό τον Ερίκ Σιοτί λαμβάνει 15 έδρες.
Τα υπόλοιπα κόμματα έλαβαν:
Δύσκολη εξίσωση ο σχηματισμός κυβέρνησης
Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, του μεγαλύτερου και πιο αριστερού από τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε αρνητικός στις διαπραγματεύσεις με το «Μαζί» του Μακρόν. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη, ζήτησε «σύνεση» και επέστησε την προσοχή στο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δεν απάντησε στο ερώτημα του ποιος θα κυβερνήσει».
Η Ανυπότακτη Γαλλία όμως, που εξέλεξε 79 βουλευτές, δεν έχει πλειοψηφία εντός των 178 βουλευτών του Νέου Λαϊκού Μετώπου, άρα δεν μπορεί να επιβάλει τον υποψήφιό της και τους όρους της για την πρωθυπουργία. Αντίθετα, το κόμμα του Μελανσόν έμεινε πάνω-κάτω στον αριθμό των βουλευτών που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα σχεδόν διπλασίασε τους βουλευτές του στη νέα Εθνοσυνέλευση, άρα μπαίνει με αξιώσεις στο παιχνίδι.
Δεν είναι αθόλου αμελητέα η άνοδος της Λεπέν
Η Εθνική Συσπείρωση αύξησε τους βουλευτές της (είχε 89 και τους έκανε 143) αλλά έδειξε και τα όριά της. Στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, αυτόν που πραγματικά μετράει, οι ψηφοφόροι την έστειλαν στην τρίτη θέση. Όμως το ότι η Εθνική Συσπείρωση αύξησε τους βουλευτές δεν είναι αμελητέο.
Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την πρωθυπουργία, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, που ήταν το ανερχόμενο αστέρι της Εθνικής Συσπείρωσης, είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Το κόμμα του, στο οποίο είναι συμπρόεδρος με την Μαρίν Λεπέν, όχι μόνο δεν έφερε αυτοδυναμία, όπως απαιτούσε ο Μπαρντελά για να αναλάβει πρωθυπουργός, αλλά δεν ήρθε καν πρώτο στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις προεκλογικά.
Ρυθμιστής ο Μακρόν
Οι ψηφοφόροι τελικά δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Ο ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν, που αναδεικνύεται σε κορυφαία προσωπικότητα των Σοσιαλιστών, αναρωτήθηκε μήπως ήρθε η ώρα «να αλλάξει κουλτούρα» η Γαλλία – που δεν έχει παράδοση στις κυβερνήσεις συνεργασίας.
Τέλος, ο συνασπισμός «Μαζί» του Μακρόν, αν και έχασε γύρω στους 100 βουλευτές σε σχέση με την προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, το γεγονός ότι κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας την Εθνική Συσπείρωση, δείχνει ότι παραμένει στο παιχνίδι: είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων καθώς καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί χωρίς τους βουλευτές του «Μαζί» ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Μακρόν, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, διατηρεί τις ελπίδες του για τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…