Categories: Διεθνή

Γαλλικές Εκλογές: Η συνεργασία Κέντρου και Αριστεράς φρενάρισε την στην Λεπέν – Πρώτη δύναμη η αριστερά – Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

 «Τεράστια έκπληξη». Με αυτές τις δύο λέξεις περιγράφεται ο αποψινός θρίαμβος της αριστεράς στον δεύτερο γύρο των εκλογών για τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο ακροδεξιός σχηματισμός της Μαρίν Λεπέν που είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο και αναμενόταν να κάνει «περίπατο», συνετρίβη και περιορίστηκε στην τρίτη θέση, πίσω από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Πάντως ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι μια δύσκολη εξίσωση καθώς θα χρειαστούν συνεργασίες που δεν είναι πιθανό να επτευχθούν
Η νίκη του δημοκρατικού μετώπου, δηλαδή η συλλογική προσπάθεια των πολιτικών κομμάτων και των ψηφοφόρων να αποτρέψουν την ακροδεξιά από το να κερδίσει τις εκλογές, είναι μόνο η αρχή.
Η Γαλλία εισέρχεται τώρα σε μια περίοδο αβεβαιότητας –αν όχι ακυβερνησίας. Μια περίοδο κρίσης, αρκετά διαφορετική από αυτή που αναμενόταν, μιας και δεν υπήρχε καμία δημοσκόπηση που να μη δίνει νίκη στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Τα αναθεωρημένα exit polls μετά τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν επανάπαυσης. Αντιθέτως απαιτούν εγρήγορση!

  • Το RN(Εθνική Συσπείρωση/Εθνικός Συναγερμός) της Μαρίν Λεπέν μπορεί να μην ήρθε πρώτο όπως πολλοί ανέμεναν αλλά αύξησε σημαντικά τις έδρες του στην εθνοσυνέλευση, που σημαίνει ότι παραμένει απειλητικό.
  • Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Οικολόγων, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ήρθε πρώτο αλλά δεν συγκέντρωσε τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφίαστην γαλλική εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.
  • Όσο για το μπλοκENS των κομμάτων που στηρίζουν τον Μακρόν, μπορεί να είδε τις έδρες του να μειώνονται, όμως μειώθηκαν λιγότερο από όσο ανέμεναν πολλοί, που σημαίνει ότι επιβιώνει πολιτικά αλλά αποδυναμωμένο.

Αποτελέσματα πριν και μετά
Με βάση όσα ίσχυαν μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν πρόωρα στη Γαλλία πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε:

  • το μπλοκ του Μακρόν είχε 249 έδρες
  • το NFP (πρώην NUPES) είχε 149 έδρες
  • το RN της Λεπέν είχε 89
  • και οι Ρεπουμπλικανοί LR είχαν 54

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα exit polls  του δεύτερου γύρου απόψε το βράδυ Κυριακής έχουμε:

  • το μπλοκ του Μακρόν πέφτει κάτω από τις 170 έδρες
  • το NFP ανεβαίνει πάνω από τις 170 με 180 έδρες
  • το RN της Λεπέν ανεβαίνει πάνω από τις 120 με 130
  • και οι Ρεπουμπλικανοί ανεβαίνουν πάνω από τις 60

Όπως διαμορφώνονται πια οι νέοι συσχετισμοί των δυνάμεων στο κοινοβούλιο, δεν υπάρχει μπλοκ κομμάτων το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα σενάρια που ανοίγονται πια ως πιθανότητες είναι εκείνα:

  • του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από το NFP
  • της ακυβερνησίας
  • της σύμπηξης ενός νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (με τη συμμετοχή των κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μέτωπο, πλην του κόμματος του Μελανσόν)
  • του σχηματισμού μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης δεν υπάρχει, καθώς η Γαλλία δεν μπορεί βάσει νόμου να επιστρέψει στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι του 2025. Με άλλα λόγια, ο Μακρόν, η θητεία του οποίου στην προεδρία λήγει επισήμως το 2027, θα πρέπει να σκεφτεί τι θα πράξει.
Οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στο NFP έσπευσαν το βράδυ της Κυριακής, από την πλευρά τους, να δηλώσουν έτοιμοι να κυβερνήσουν.
Το περιβάλλον του Μακρόν από την άλλη πλευρά, διευκρίνισε ότι θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα προτού τοποθετηθεί επί των μελλοντικών εξελίξεων.
Όσο για την ακροδεξιά του 28χρονου Ζορντάν Μπαρντελά (επιλογή για πρωθυπουργός της Μακρόν), εκείνη ανεβάζει τους τόνους της πόλωσης βάζοντας στο στόχαστρο την «ακροαριστερά» και τον Μακρόν και μιλάει για «ατιμωτικές συμμαχίες» οι οποίες «δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απαλλαγμένο από την απειλή της ακροδεξιάς, το στοίχημα του σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει πολύ δύσκολο στη Γαλλία και είναι βέβαιο ότι θα δώσει τροφή σε νέους κύκλους εντάσεων, ανησυχίας και αντιπαράθεσης. Η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν έχει, άλλωστε, ορισμένους εχθρούς εντός αλλά και εκτός των συνόρων.

Πώς φτάσαμε λοιπόν ως εδώ;
Ο Μακρόν «τζόγαρε» με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και, ιδιαίτερα μετά τον πρώτο γύρο, επικρίθηκε ευρύτατα. Όμως οι πολιτικοί ελιγμοί του μετά τον πρώτο γύρο –στον οποίο ο Μακρόν κατάφερε να μείνει «ζωντανός»- απέδωσαν. Με περισσότερους από 200 υποψηφίους να παραιτούνται από τον δεύτερο γύρο για να ενισχύσουν τους επικρατέστερους υποψηφίους απέναντι στους ακροδεξιούς, αυτό το ρίσκο απέδειξε. Και, ως εκ τούτου, το «τζογάρισμά» του με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών φαίνεται ότι εν μέρει λειτούργησε, κρατώντας την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.
Από την άλλη μεριά, όμως, βύθισε επίσης τη Γαλλία σε πρωτοφανές πολιτικό χάος, ενώ σε τελική ανάλυση το κόμμα του Μακρόν έχασε περίπου 80 βουλευτές από τη σημερινή δύναμη που κατέχει στη Βουλή.
Προς το παρόν, η Γαλλία μοιάζει ακυβέρνητη. Ποιο θα είναι το μέλλον; Η Γαλλία έχει κάνει ήδη το βήμα προς το άγνωστο, συμφωνούν οι πολιτικοί αναλυτές, στους οποίους είναι μάλλον αδύνατο το να προβλέψουν το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ νίκησε την Κροατία με 80 – 69 και πέρασε στους Ολυμπιακούς του Παρισιού μετά από 16 χρόνια! [Βίντεο]

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ αγωνίστηκε στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ και επιβλήθηκε…

5 ώρες ago

Formula 1: Θρίαμβος του Χάμιλτον στο Grand Prix του Σίλβερστόουν – Πρώτη νίκη μετά από 2,5 χρόνια – Αναλυτικές βαθμολογίες

Μετά από ένα συναρπαστικό και γεμάτο συγκινήσεις Grand Prix στο Σίλβερστόουν (Silverstone) της Αγγλίας, που είναι…

7 ώρες ago

Γιατί αξίζει οι υποψήφιοι με χαμηλά μόρια να συμπληρώσουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό 2024 – Δείτε το ΦΕΚ με τις ειδικότητες

«Ευκαιρία» το παράλληλο Μηχανογραφικό 2024 για τους υποψηφίους με χαμηλά μόρια και θα τους βοηθήσει γιατί προσφέρει…

13 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Μηδενική ανοχή στη διαφθορά – Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ο δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωσε σχετικά με την εμπλοκή δημοτικών υπαλλήλων στο κύκλωμα εκβιασμού καταστηματαρχών…

14 ώρες ago

«Δημιουργική Ανατροπή» – Κώστας Λύρος: Κανένας προϋπολογισμός και ποτέ δεν ακυρώνεται για τυπικές παραλείψεις

«Κανένας προϋπολογισμός και ποτέ δεν ακυρώνεται για τυπικές παραλείψεις. Για να ακυρωθεί πρέπει να συντρέχουν…

16 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος: Τι απαντώ όταν με ρωτάνε «ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες στο ΠΑΣΟΚ»

Σε σχετικό ερώτημα, που του τέθηκε σε συνέντευξή του στο «ΒΕΡΓΙΝΑ TV», καλεσμένος στην εκπομπή…

1 ημέρα ago