Γιατί αξίζει οι υποψήφιοι με χαμηλά μόρια να συμπληρώσουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό 2024 – Δείτε το ΦΕΚ με τις ειδικότητες

0

«Ευκαιρία» το παράλληλο Μηχανογραφικό 2024 για τους υποψηφίους με χαμηλά μόρια και θα τους βοηθήσει γιατί προσφέρει σχολές με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό οι νέοι εμφανίζουν μια τάση προς τα τεχνικά επαγγέλματα καθώς έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι γρήγορα θα βρουν δουλειά με καλές οικονομικές απολαβές και ότι δεν μπορούν όλοι να κινούνται προς τα πανεπιστήμια.
Τούτου δοθέντος, οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών οι οποίοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό για τα πανεπιστήμια ή πρόκειται να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ που δεν τους ενδιαφέρει πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον για το Παράλληλο Μηχανογραφικό και μια θέση στα δημόσια ΙΕΚ (που από φέτος ονομάζονται ΣΑΕΚ).
Οι ειδικότητες έχουν ήδη δημοσιευτεί για όλα τα ΙΕΚ της χώρας και οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν ότι τους αρέσει περισσότερο. Το Παράλληλο Μηχανογραφικό θα κατατεθεί μαζί με το «κανονικό» για τα πανεπιστήμια και στις ίδιες προθεσμίες.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει μέχρι τριάντα (30) συνολικά προτιμήσεις Σ.Α.Ε.Κ. και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.
Ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων κατάταξης και τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Παράλληλο μηχανογραφικό μπορείτε να υποβάλετε όσοι:

  • συμμετάσχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024
  • θα είστε τελειόφοιτοι και αποκτήσατε απολυτήριο Λυκείου το 2024, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχατε ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Το παράλληλο μηχανογραφικό «λειτουργεί» περίπου όπως και αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Η σειρά των προτιμήσεών σας (των ΣΑΕΚ και της ειδικότητας) είναι σημαντική, γιατί όταν λήξει η προθεσμία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, το Πληροφοριακό Σύστημα με ΑΥΤΟΜΑΤΟ τρόπο προσπαθεί να σας τοποθετήσει ανάλογα με τα μόριά σας σε διαθέσιμη θέση ειδικότητας με την μικρότερη δυνατή σειρά προτίμησης.
Αλλαγές δεν επιτρέπονται μετά το τέλος της προθεσμίας που ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, αν το μηχανογραφικό σας είναι οριστικοποιημένο, τότε μοριοδοτείται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά απορρίπτεται από τη διαδικασία.
Όταν βγουν τα αποτελέσματα, στην αρχική σελίδα του συστήματος, οι υποψήφιοι θα μπορούν στην αρχική σελίδα να δουν τις βάσεις εισαγωγής, καθώς και να συνδεθούν στον λογαριασμό τους για να πληροφορηθούν το ατομικό τους αποτέλεσμα.
Με βάση αυτά και τις αντίστοιχες οδηγίες, οι επιτυχόντες των τμημάτων θα κληθούν να προσέλθουν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο ΣΑΕΚ επιτυχίας τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εγγραφούν.
Όσοι επιτυχόντες δεν προσέλθουν εγκαίρως για εγγραφή, χάνουν αυτόματα το δικαίωμα εγγραφής τους. Μετά το τέλος αυτής της «πρώτης φάσης» εγγραφών, θα γίνει νέα επιλογή για την κάλυψη των κενών θέσεων που μπορεί να προκύψουν.
Η επιλογή αυτή βασίζεται στους επιλαχόντες της αρχικής επιλογής σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις – επιλογές τους και το πλήθος των κενών θέσεων ανά τμήμα που έχουν μείνει μετά την ολοκλήρωση των αρχικών εγγραφών.
Στην ίδια ιστοσελίδα θα βγει νέα ανακοίνωση όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν το αποτέλεσμα της «δεύτερης φάσης». Οι νέοι επιτυχόντες καλούνται στη συνέχεια για εγγραφή εντός καθορισμένης προθεσμίας. Μετά το πέρας της ανακοινώνεται η έγκριση λειτουργίας των νέων τμημάτων Α’ εξαμήνου και αρχίζει η κατάρτιση.

Πατήστε εδώ και δείτε του ΦΕΚ με τις ειδικότητες και τις θέσεις για το 2024

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner