Η Βρετανία αλλάζει σελίδα με νέο Πρωθυπουργό τον σερ Κιρ Στάρμερ – Οι έδρες και η επόμενη μέρα

0

Οι χθεσινές εκλογές, της 4ης Ιουλίου, στην Μεγάλη Βρετανία σηματοδοτούν το τέλος μίας εποχής και την αρχή μίας άλλης. Συγκεκριμένα μετά από 14 χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών, η οποία σηματοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια από μια σειρά κρίσεων, όπως το Brexit, την κάθετη άνοδος των τιμών και την εναλλαγή πρωθυπουργών, το Ηνωμένο Βασίλειο γυρίζει σελίδα.
Τα τελευταία πέντε χρόνια οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει άρδην, αφού η τεράστια πλειοψηφία των Τόρις το 2019 αυτή τη στιγμή θα φαινόταν αδιανόητη. Ο Κιρ Στάρμερ κατάφερε να επαναφέρει τους Εργατικούς στο προσκήνιο, με τους Συντηρητικούς να καταρρέουν, αλλάζοντας τον έναν πίσω από τον άλλον τους αρχηγούς τους μέσα σε αυτή την πενταετία.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ (Keir Starmer), δήλωσε «Απόψε οι ψηφοφόροι μίλησαν και είναι έτοιμοι για αλλαγή. Όλα αρχίζουν με εσάς. Η αλλαγή αρχίζει σε αυτή την κοινότητα. Ψηφίσατε και είναι ώρα για εμάς να κάνουμε πράξεις».
Χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα και από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ (Rishi Sunak) αναγνώρισε την ήττα της παράταξής του, ανακοινώνοντας ότι τηλεφώνησε στον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, τον Κιρ Στάρμερ, για να τον συγχαρεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη μιας αποτυχίας που μοιάζει πλέον ιστορικών διαστάσεων.
Σήμερα το πρωί, ο Κιρ Στάρμερ, ο 61χρονος πρώην δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πάρει από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, δεδομένου ότι ξεπέρασε τις 326 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Έτσι ένας μετριοπαθής ηγέτης της κεντροαριστεράς θα εγκατασταθεί στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά έχει πιθανότητες να φθάσει στην εξουσία στη Γαλλία και που ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει καλές προοπτικές για να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.
Γύρω στις 08:00 (ώρα Ελλάδας), το Εργατικό Κόμμα είχε εξασφαλίσει περισσότερες από 367 έδρες, δηλαδή περισσότερες από τις 326 που είναι απαραίτητες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και να μπορέσει να σχηματίσει μόνο του την επόμενη βρετανική κυβέρνηση.

Kόμμα

Έδρες
2019
Exit Poll
2024

Έδρες
2024

Συντηρητικοί – Toris

365

131

114

Εργατικό Κόμμα

201

410

407

Φιλελεύθεροι

15

61

68

Λαϊκίστικο Δεξιό Κόμμα

0

13

4

Πράσινοι

1

2

4

Σκοτσέζικο εθνικιστικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα

46

10

8

Κεντροαριστερό Ουαλικό Εθνικιστικό Κόμμα

4

4

4

Ιρλανδικό κόμμα Σιν Φέιν

 

 

7

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο Εργατικό Κόμμα θα κερδίσει συνολικά 414 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, δηλαδή λίγο λιγότερες από την ιστορική επίδοση του Τόνι Μπλερ το 1997 (418).
Το Συντηρητικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σουνακ καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ από την αρχή του 20ου αιώνα: 114 εκλεγμένους βουλευτές, από τους 365 που είχε εκλέξει πριν από πέντε χρόνια υπό τον Μπόρις Τζόνσον.
Oι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Ed Davey φαίνεται να κερδίζουν 68 έδρες, μία από τις καλύτερες επιδόσεις του κόμματος, αποσπώντας πολλές έδρες από τους Τόρις.
Επίσης το αντιμεταναστευτικό και αντισυστημικό κόμμα Reform UK του σκληροπυρηνικού δεξιού Νάιτζελ Φάρατζ (Nigel Farage) εισέρχεται στο κοινοβούλιο με τέσσερις έδρες και γίνεται βουλευτρήυς μετά από οκτώ προσπάθειες.
Ο πρώην κήρυκας του Brexit χαιρέτισε την αρχή μιας «εξέγερσης εναντίον του κατεστημένου».
Στη Σκωτία, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (Scottish National Party) υφίστανται μια σοβαρή ήττα, καθώς δεν αναμένεται να κερδίσουν 8 από τις 57 έδρες που είχαν.
Το Κόμμα των Πρασίνων της Αγγλίας και της Ουαλίας πέτυχε το στόχο του για τέσσερις βουλευτές, με νίκες σε έδρες-στόχους στο Μπρίστολ. Και οι δύο συναρχηγοί Carla Denyer και Adrian Ramsay θα είναι στο κοινοβούλιο
Το Sinn Féin τις Ιρλανδίας, θα είναι για πρώτη φορά το μεγαλύτερο πάρτι στη Βόρεια Ιρλανδία
Οι Τόρις έπαθαν Πανωλεθρία στην Ουαλία καθώς δεν έβγαλαν ούτε έναν βουλευτή στην Ουαλία
Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας (Liz Truss) δεν εκλέχτηκε βουλευτής

Πέρα από την Λιζ Τρας μια σειρά από ανώτερες προσωπικοτήτες που έχασαν τις έδρες τους στο βρετανικό κοινοβούλιο όπς: ο ένθερμος υποστηρικτές του Brexit Τζέικομπ Ρις-Μογκ (Jacob Rees-Mogg), ο υπουργός Δικαιοσύνης Άλεξ Τσαλκ (Alex Chalk), η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν (Gillian Keegan), ο υπουργός επικρατείας Johnny Mercer (Τζόνι Μέρσερ), η υπουργός Άμυνας Πένι Μόρντοντ (Penny Mordaunt) και ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς (Grant Shapps)

Η επόμενη μέρα στην Μεγάλη Βρετανία
Το Εργατικό Κόμμα, αναλαμβάνοντας την εξουσία, θα πρέπει να δώσει απάντηση σε μια σημαντική προσδοκία για αλλαγή.

Το Brexit δίχασε τη χώρα ενώ οι υποσχέσεις των υποστηρικτών του δεν εκπληρώθηκαν. Η άνοδος των τιμών τα δύο τελευταία χρόνια έκαναν τις οικογένειες να φτωχύνουν.
Μερικές φορές χρειάζεται να περιμένει κανείς μήνες για ιατρικά ραντεβού στη δημόσια υπηρεσία υγείας NHS. Επίσης μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να μην υπάρχει πια θέση στις φυλακές.
Μέσα σε μια ατμόσφαιρα μόνιμων αδελφοκτόνων συγκρούσεων στους Συντηρητικούς, τα πολιτικά σκάνδαλα υπό τον Μπόρις Τζόνσον και η δημοσιονομική αστάθεια της Λιζ Τρας, η οποία δεν άντεξε παρά 49 ημέρες στην εξουσία, κατέληξαν να απελπίσουν τους ψηφοφόρους.
Στους 20 μήνες που παρέμεινε στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο διάδοχός τους, ο Ρίσι Σούνακ, πέμπτος συντηρητικός πρωθυπουργός από το 2010, ουδέποτε κατάφερε να σηκώσει τον πήχη στην κοινή γνώμη.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner