Categories: Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Οι έξι (μέχρι στιγμής) υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος και οι πολιτικές τους διαφορές

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι έξι , μέχρι αυτή τη στιγμή, υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης Νάντια Γιαννακοπούλου και Νάντια Γιαννακοπούλου και θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να συλλέξει ο καθένας και η καθεμιά  45 υπογραφές υποστήριξης από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής,  που απαιτούνται για να κατοχυρωθεί και τυπικά την υποψηφιότητά.
Ήδη ο Παύλος Γερουλάνος ξεκίνησε τη διαδικασία συλλογής υπογραφών δημοσιεύοντας την ειδική φόρμα, αλλά και ένα βίντεο – κάλεσμα προς τους φίλους και τα μέλη του κόμματος.
Πάντως στους επόμενους τρεις μήνες που απομένουν για την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της για το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές και αν τελικά η διαδικασία ψήφου θα είναι ίδια με εκείνη που ακολουθήθηκε και το 2021. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την εισήγησή του για εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα στις 6 και – αν χρειαστεί – στις 13 Οκτωβρίου έδωσε ένα χρονικό ορίζοντα για την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και των θέσεων υποψηφίων προέδρων, τρεις εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, δηλαδή μιλάμε για την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, όποτε και θα δούμε επίσημα ποιοι θα είναι υποψήφιοι και ποιες συνεργασίες ή τρίπλες θα έχουν προκύψει. 
Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση των εσωκομματικών εκλογών, οι οι υποψηφιότητες είναι πλέον έξι. Τελευταία μπήκε, σήμερα, στον χορό των υποψηφιοτήτων η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της στον χρόνο που θα θεωρήσει η ίδια σωστό. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να νικήσουμε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Να φέρουμε τη Νέα Αλλαγή. Με ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι», υποστηρίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Αττική.

Οι προβολείς είναι στραμμένοι στο ΠΑΣΟΚ
Όλα δείχνουν ότι θα έχουν ένα καλοκαίρι έντονων διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ και τούτο γιατί μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι προβολείς της δημοσιότητας στράφηκαν στο κόμμα – όπως τόνισε και ο Ανδρουλάκης, παρότι «η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο μεγάλος ασθενής» της ευρωκάλπης. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε χθες στο Mega και το Νίκο Ευαγγελάτο ότι έπρεπε άμεσα να αντιμετωπιστεί την κρίση στο κόμμα και η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του «με καθαρές λύσεις. Δεν μπορεί να μας ανοίγεται μια νέα εποχή και αντί να έχουμε έναν στρατηγικό ισχυρό ρόλο αντιπολιτευτικό εμείς να έχουμε μια άγονη εσωστρέφεια που έκανε πολύ μεγάλη ζημιά. Για αυτό στην Κεντρική Επιτροπή εισηγήθηκα τον Οκτώβριο να κάνουμε εκλογές για να κλείσει αυτή η υπόθεση με ενότητα και προοπτική».
Για την ώρα, «είναι καλοδεχούμενες όλες οι υποψηφιότητες», τονίζει ο Χάρης Δούκας, ο οποίος συμπίπτει με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην πρόθεσή του το ΠΑΣΟΚ «να μην γίνει συνιστώσα».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος υποστηρίζει ότι «ένα κόμμα πρέπει να παρουσιάζει στην κοινωνία μια ηγετική ομάδα που ο πολίτης να αισθάνεται ότι όσα λέει μπορεί να τα κάνει πράξη, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε από την αρχή» και χαρακτήρισε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί συγκόλλησης κομμάτων».
Από την πλευρά της Μιλένα Αποστολάκη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση και της δικής της υποψηφιότητας, υπογράμμισε ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και δήλωσε έτοιμη να αναλάβει μία τέτοια θέση. «Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να υπηρετήσω αυτό τον στόχο της ετοιμότητας».

Το στίγμα των έξι μέχρι στιγμής υποψηφίων
Με τις ανακοινώσεις του για την υποψηφιότητά τους, οι έξι υποψήφιοι δίνουν το δικό τους στίγμα ο καθένας για το αυριανό ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει τον δικό του απολογισμό και προχωρά στην αναγνώριση λαθών και θέτει ως στόχο το ΠΑΣΟΚ να γίνει κεντρικός πρωταγωνιστής στην κεντροαριστερά. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν δεν εγκλωβιστούμε σε μία δίνη εσωστρέφειας, το ΠΑΣΟΚ θα είναι κεντρικός πρωταγωνιστής στην κεντροαριστερά. Έκανα λάθη και έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη και θα αναλάβω την ευθύνη. Εμφανιστήκαμε με διγλωσσία και είναι κάτι που θα πρέπει να διορθώσουμε».
Ο Χάρης Δούκας σημείωσε σε νέες του δηλώσεις τον δικό του στόχο, ο οποίος όπως είπε είναι κοινός: «να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ η ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να κυβερνήσει ξανά τη χώρα».
Ο Παύλος Γερουλάνος κάνει λόγο για άμεση διόρθωση των λαθών που έγιναν στο ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να δυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ, να κάνουμε τις αλλαγές και ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ μετά θα μπορεί και πάλι να ενώσει όλες τις δυνάμεις που χρειάζεται και να διεκδικήσει την κυβέρνηση της χώρας».
Η Μιλένα Αποστολάκη κρίνει αναγκαία την επανεκκίνηση στο ΠΑΣΟΚ, «Στην πορεία προς τη νίκη απέναντι στη ΝΔ, χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία». 
Ο Μιχάλης Κατρίνης θέτει ως στόχο «το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μία πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει. Μια πρόταση ρήξης και ελπίδας.». 
Η Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρεται, από την πλευρά της, στην αναγκαιότητα ριζικών αλλαγών στο κόμμα «Προβάλλοντας σαφείς και καθαρές προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ανασφάλειας, της υποβάθμισης του Ε.Σ.Υ και της δημόσιας παιδείας, της καθημερινότητας.». 
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι διαφορές ανάμεσα στους έξι υποψηφίους είναι μικρές αλλά υπαρκτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι κινούνται προς την κατεύθυνση της διόρθωσης λαθών και άμεσων αλλαγών, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να γίνει κυρίαρχο και πάλι στην κοινωνία και να ξανακερδίσει τον κόσμο που έχει χάσει.

Το ερωτηματικό που ακούει στο όνομα Άννα Διαμαντοπούλου
Το όνομα Άννας Διαμαντοπούλου, έχει ακουστεί  έντονα και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η πρώην υπουργός να επιστρέψει ενεργά στο ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της για την προεδρία. Η ίδια, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ δεν άνοιξε τα χαρτιά της, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτές οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα. Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι υπάρχει κίνδυνος πολύ γρήγορα και πριν την τριετία να φτάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων τα οποία δεν θα κάνουν κυβέρνηση. Ο καθένας λοιπόν από τη δική του πλευρά νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσει. Γι αυτό και λέω ότι και με ενδιαφέρει και θα βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις που έχω. Μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω».

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου: Μουσικο-χορευτική παράσταση – «Χρυσοπράσινο φύλλο δεν σε ξεχνώ»

Η Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου και ο Δήμος Χαλανδρίου, με τη στήριξη του συλλόγου Ελληνοκυπρίων Βορείων…

2 ώρες ago

Τέλος το χάρτινο μπλοκάκι κλήσεων των τροχονόμων – Γίνονται ηλεκτρονικές και θα έρχονται μέσω gov.gr [Βίντεο]

Τίτλοι τέλους από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το παραδοσιακό μπλοκάκι των τροχονόμων, αφού…

5 ώρες ago

Κώστας Λύρος: Θλιβερή Πανελλαδική πρωτιά η ακύρωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Ο πρώην Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Ανατροπή» -…

18 ώρες ago

«Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» – Κώστας Βαφειάδης: Προβλήματα ασφαλείας στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

Η δημοτική παράταξη «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Κώστα Βαφειάδη, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει…

21 ώρες ago

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου: Πρόγραμμα Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024 Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ανακοινώνει με χαρά το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το…

22 ώρες ago