Νίκος Φασφαλής: Δικαιώματα – Ισονομία -Διαφάνεια – Πίσω ολοταχώς!!!

0

Με ανακοίνωσή του ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), με την παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία, Νίκος Φασφαλής καταδικάζει την ενέργεια των παρατάξεων Α.Σ.Ε (ΠΑΜΕ) και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ να καταψηφίσουν την πρόταση της ΔΟΕ «που θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος (θέματα ασθενειών, κατά  προτεραιότητα μεταθέσεις – αποσπάσεις κτλ.),καταργεί διαχωρισμούς μεταξύ μονίμων και αναπληρωτών, ενισχύει την Ισονομία και τη Δημοκρατία στη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νίκου Φασφαλή
«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ίσως ένα από τα δυσκολότερα πράγματα είναι να σιωπά κανείς χάριν της ενότητας. Όταν όμως οι μικροπαραταξιακοί υπολογισμοί, οι κομματικές και άλλες εμμονές ξεπερνούν κάθε όριο και λειτουργούν σε βάρος σας, αποτελεί υποχρέωση η πληροφόρησή σας.
Οι παρατάξεις της  Α.Σ.Ε (ΠΑΜΕ) και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ με τη στάση τους και την καταψήφιση των προτάσεων της ΔΟΕ για μικροπαραταξιακούς λόγους οδήγησαν ολοταχώς πίσω!
Ως Αιρετός του Κλάδου δεν δίστασα ποτέ και με όποιο κόστος, να πω την αλήθεια και να ενημερώσω για οτιδήποτε σας αφορά. Αυτό θεωρώ ότι το επιβάλλει σε μας τους Αιρετούς ο θεσμικός μας ρόλος.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Προχθές στη Γενική Συνέλευση του Κλάδου γράφτηκε, κατά την εκτίμησή μου, μια από πιο γκρίζες σελίδες του Κλάδου στα θέματα που αφορούν τον θεσμό του Αιρετού, την δική σας καθημερινότητα, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, τη Διαφάνεια και πάνω απ’ όλα την Ισονομία.
Εδώ και καιρό τώρα διαπιστώθηκε απ’ όλους ότι στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις υπηρεσιακές μεταβολές χρειάζονται αλλαγές ώστε να βελτιωθεί, να εκσυχρονιστεί και να υπηρετεί την Ισονομία.
Οι αδικίες που προέκυψαν με το πέρασμα του χρόνου και αυξήθηκαν λόγω πελατειακής πολιτικής πρέπει να εξαλειφθούν.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σε συνεργασία με τους Αιρετούς κατέληξε σε μια πρόταση που θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος (θέματα ασθενειών, κατά  προτεραιότητα μεταθέσεις – αποσπάσεις κτλ.),καταργεί διαχωρισμούς μεταξύ μονίμων και αναπληρωτών, ενισχύει την Ισονομία και τη Δημοκρατία στη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων .
Για την ενημέρωση σας η εισήγηση είναι η παρακάτω πριν από τη συζήτηση που ακολούθησε και τον εμπλουτισμό της με αιτήματα που τέθηκαν:

 • Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιακών συμβουλίων (Π.Υ.Σ.Π.Ε.- Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. – Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) έναντι των μονοπρόσωπων οργάνων (Υπουργός, Υφυπουργός, Γενικός Γραμματέας, Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης).
 • Εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου πραγματοποίησης των μεταθέσεων – αποσπάσεων, επαναπροσδιορισμό των ασθενειών που εντάσσουν τους εκπαιδευτικούς σε ειδικές κατηγορίες με τακτική αναμόρφωση του πλαισίου από το Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
 • Ριζική τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη διαδικασία των αποσπάσεων κατά προτεραιότητα έτσι ώστε να αρθεί η άνιση – άδικη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών. Την κατά προτεραιότητα απόσπαση από περιοχή σε περιοχή να μην την ακολουθεί και κατά προτεραιότητα τοποθέτηση εντός της περιοχής μετάθεσης.
 • Θέσπιση μοριοδοτούμενων κριτηρίων και σειρά κατάταξης για τις αποσπάσεις σε φορείς, γραφεία Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Διευθύνσεων, όπως και στις λοιπές υπηρεσιακές μεταβολές.
 • Θέσπιση δικαιώματος συνυπηρέτησης στον ίδιο νομό για όλα τα ζευγάρια εκπαιδευτικών.
 • Ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο πραγματοποίησης των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών, του χρονοδιαγράμματος πραγματοποίησης των υπηρεσιακών μεταβολών καθώς και κάθε ζητήματος αρμοδιότητάς των Υ.Σ. (π.χ. χορήγηση άσκησης ιδιωτικού έργου, αναγνώριση τίτλων…) δεσμευτικό για όλα τα Π.Υ.Σ.Π.Ε.
 • Ενίσχυση της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας στις μεταθέσεις και αποσπάσεις.
 • Μοριοδότηση των μονογονεϊκών οικογενειών στις υπηρεσιακές μεταβολές.
 • Ενίσχυση της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δυσπρόσιτα – ολιγοθέσια σχολεία.
 • Μείωση του υποχρεωτικού χρόνου υπηρέτησης της οργανικής θέσης από τους νεοδιοριζόμενους στο ένα έτος και με δυνατότητα απόσπασης από το πρώτο έτος του διορισμού τους.
 • Προσδιορισμό από τα Π.Υ.Σ.Π.Ε. των κενών ανά νομό καθώς και πέρασμα σε αυτά της τοποθέτησης- μετακίνησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
 • Προσλήψεις αναπληρωτών σε όλα τα πραγματικά κενά πριν την έναρξη των μαθημάτων, με την επιδίωξη να πραγματοποιείται σε μία ευρεία φάση.
 • Εξίσωση των αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με εκείνες των μονίμων (π.χ. 9μηνη άδεια ανατροφής…).
 • Αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας των εκπαιδευτικών ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας για τις υπηρεσιακές μεταβολές και τη συνταξιοδότησή τους.
 • Καθιέρωση δωρεάν μετακίνησης στην περιοχή πρόσληψης και ανάληψης υπηρεσίας για αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και 50% έκπτωση σε όλα τα Μ.Μ.Μ. για όλο το έτος. Παροχή δυνατότητας μεταφοράς των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε μικρά επαρχιακά σχολεία, ανάλογη της μεταφοράς μαθητών. Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης από τα 0,15€/χλμ στα 0,35€/χλμ. σε μετακινήσεις για ανάγκες της υπηρεσίας. Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση στα 15χλμ. μεταξύ κατοικίας-υπηρεσίας ώστε να καλύπτονται όλοι οι συνάδελφοι που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις. Δωρεάν διέλευση σε διόδια για όσους/ες εκπαιδευτικούς μετακινούνται καθημερνά λόγω εργασίας.
 • Θέσπιση υποχρέωσης με συναρμόδιους Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και Ο.Τ.Α. για την εξασφάλιση κατοικίας με τον προσφορότερο τρόπο στους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε νησιωτικές – ορεινές περιοχές και/ή Δήμους μέχρι 30.000 κατοίκους.
 • Επαναφορά των Αιρετών στα συμβούλια επιλογής στελεχών με ρόλο διαφύλαξης της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
 • Καθιέρωση 3ου Αιρετού στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
 • Διασφάλιση της παρουσίας με δικαίωμα ψήφου των αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια κάθε επιπέδου, με έγκαιρη ενημέρωσή τους για τα προς συζήτηση θέματα και κάλυψη οδοιπορικών στις περιπτώσεις μετακίνησής τους από νομό σε νομό για τις συνεδριάσεις.
 • Κατάργηση του άρθρου 123 του Ν. 4763/2020 περί αντικατάστασης αιρετών, σε περίπτωση παραίτησης κλπ. που παραβιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα και τη σειρά εκλογής.
 • Τροποποίηση του άρθρου 22 του ν.4728/2020 στην κατεύθυνση της κατάργησης της δυνατότητας πραγματοποίησης των εκλογών ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και επαναφορά της εκλογικής διαδικασίας σε εργάσιμη ημέρα με άδεια.
 • Δημιουργία νομικού τμήματος σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Περιφερειακή τόσο για την υποστήριξη των υπηρεσιακών συμβουλίων όσο και για νομική υποστήριξη των εκπαιδευτικών.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Προς έκπληξη όλων, οι παρατάξεις της Α.Σ.Ε (ΠΑΜΕ) και των Παρεμβάσεων σε έναν άνευ προηγούμενου ανταγωνισμό αγωνιστικότητας καταψήφισαν (!!!) την εισήγηση !
Έτσι ο Κλάδος μας εκεί που περίμενε το γύρισμα μιας νέας σελίδας (όπως του υποσχέθηκαν κάποιοι) βλέπει το πισωγύρισμα σε όλο του το μεγαλείο!
Ψήφισαν να μην καταργηθούν οι Νόμοι που τάχα πολεμούν!
Ψήφισαν να συνεχιστεί καθεστώς των αδικιών στο θέμα των υπηρεσιακών μεταβολών.
Για παράδειγμα ψήφισαν να μην μπαίνουν στις κατά προτεραιότητα οι καρκινοπαθείς παρά μόνο όσοι είναι σε μετάσταση!
Για παράδειγμα μετά την καταψήφιση της εισήγησης οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να είναι παραπληγικοί όπως προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για να ενταχθούν σε ειδική κατηγορία!
Για παράδειγμα οι μητέρες Εκπαιδευτικοί αναπληρώτριες θα συνεχίσουν να βιώνουν το απαράδεκτο και άδικο καθεστώς των αδειών ανατροφής!
Για παράδειγμα ψήφισαν να συνεχιστεί η αδικία της μη αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας για τη συνταξιοδότηση!
Θα μπορούσα να παραθέσω ατελείωτα παραδείγματα αλλά δεν χρειάζονται για να αποδειχθεί το μέγεθος της αδικίας που θα συνεχιστεί σε βάρος σας εξαιτίας της «ηρωικής» αυτής πράξης των Παρεμβάσεων και της Α.Σ.Ε. (ΠΑΜΕ)
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Ο κλάδος πρέπει να βγει ΞΑΝΑ  ΜΠΡΟΣΤΑ, να ξαναγίνει πρωταγωνιστής!
Για να γίνει αυτό χρειάζεται αγώνας χωρίς μικροπαραταξιακούς και μικροκομματικούς υπολογισμούς.
Χρειάζεται να δούμε την πραγματικότητα κατάματα, να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις για τα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των Εκπαιδευτικών.
Ως Αιρετός του Κλάδου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, παρά τις εμμονές κάποιων, για Ισονομία και Διαφάνεια και μέχρι τη δικαίωση όλων όσων ονειρευόμαστε για το Σχολείο που θέλουμε!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Φασφαλής Νίκος»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner