Μανώλης Χριστοδουλάκης: Να μη χαθεί μεγάλη ευκαιρία για την παράταξη

0

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλάει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη, για την απόφαση του να στηρίξει την υποψηφιότητα του δημάρχου αθηναίων Χάρη Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τονίζει την ανάγκη για πολιτική επανεκκίνηση.
Πάμε μαζί για να κάνουμε να το κάνουμε ξανά η επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη να στηρίξει την επικείμενη υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακάτεψε την πασοκική τράπουλα. Ο ίδιος λέει στα ΝΕΑ πως η ένωση των δυνάμεων ένας τρόπος η παράταξη «να ανοιχτεί στην κοινωνία» και να «νικήσει την ΝΔ». Για τις αντιρρήσεις που εγείρονται θέση του δημάρχου ο Χριστοδουλάκης σχολιάζει πως η δύο ιδιότητες δεν είναι αντιθετικές, αλλά αλληλοσυμπληρούμενες, ενώ περιγράφει το ΠΑΣΟΚ  ως «πολιτικό πυλώνα συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων».

Κύριε Χριστοδουλάκη, ανοίξατε τα χαρτιά σας ενόψει της συνεδρίασης τις κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ  και δείξατε προς το μέρος του χάρη δούκα. Τι ήταν αυτό που ζύγισε περισσότερο στην απόφασή σας;
Πιστεύω βαθιά ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη πολιτική συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ  και στη συγκυρία αυτή είναι υποχρέωση όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να αφήσουμε στην άκρη τα «εγω» τις προσωπικές φιλοδοξίες, να προτάξουμε το «εμείς» και την προοπτική της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Να ενώσουμε δυνάμεις, να ανοιχτούμε στην κοινωνία με εξωστρέφεια αυτοπεποίθηση, να νικήσουμε την ΝΔ. Ο Χάρης Δούκας απέδειξε ότι μπορεί να το κάνει. Πάμε μαζί να το κάνουμε ξανά, για την παράταξη και την αλλαγή στην πατρίδα μας.

Ένα επιχείρημα που ακούγεται στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα Δούκα είναι η θέση του στο Δημαρχείο της Αθήνας. Εσείς γιατί θεωρείτε πως δεν υπάρχει ασυμβίβαστο;
Γιατί οι δύο ιδιότητες δεν είναι αντιπαραθετικές, αλλά συμπληρωματικές μεταξύ τους. Αυτή του προέδρου του κόμματος ενδυναμώνει τον θεσμό του δημάρχου. Τα προβλήματα και οι αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο, και ειδικά στο δήμο Αθηναίων, είναι άμεσα συσχετισμένα εθνικό και η κεντρική πολιτική γειώνεται κοινωνικά μέσα από τα φίλτρα της Αυτοδιοίκησης, ενός θεσμού που αφορά άμεσα την κοινωνία και τους πολίτες. Όχι απλά δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, αλλά γίνεται η πραγματική πολιτική να διαμορφώνεται από τα κάτω προς τα πάνω, συνδυάζοντας τα στοιχεία της τεχνογνωσίας της ενότητας και της συλλογικότητας.

Είναι, τελικά, θέμα προσώπου, θέμα πολιτικής ή θέμα λειτουργίας η σημερινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ; Έχει ευθύνες ο Νίκος Ανδρουλάκης;
Σέβομαι και τιμώ τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη συνεισφορά του στην ενδυνάμωση της παράταξης. Έκανε το επόμενο βήμα παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Φώφη Γεννηματά, που κατάφερε να ενώσει τα κομμάτια μας και να μας κρατήσει όρθιους στα δύσκολα. Είναι όμως πραγματικότητα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δημιουργεί την προσδοκία στην κοινωνία και τους ανθρώπους της παράταξης ότι το ΠΑΣΟΚ  μπορεί να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Χρειαζόμαστε μια πολιτική επανεκκίνηση που θα εστιάσει στην πραγματική ενότητα του χώρου, την πολιτική του ευρύτητα και την διεισδυτικότητα σε κοινωνικά ακροατήρια που δεν μας είχαν μέχρι σήμερα ως εκλογική επιλογή. Επανεκκίνηση που θα ενώσει γενιές, θα εγγυηθεί την ανοιχτή, θεσμική και συμμετοχική λειτουργία της παράταξης. Θα διαμορφώσει με καθαρό λόγο τις θέσεις, την προοπτική για την εναλλακτική διακυβέρνηση του τόπου. Αυτή που μόνο το ΠΑΣΟΚ  μπορεί να κάνει πράξη απέναντι στην ΝΔ.

Στις αποφάσεις και τις κινήσεις σας αυτές τις μέρες δεν παίζει κανέναν ρόλο η προσωπική σας φιλοδοξία;
Ακριβώς το αντίθετο. Η προσωπική φιλοδοξία θα προέτασσε το πρόσωπο. Εγώ προτάσσω την ανάγκη. Να μην να μη χαθεί ακόμα μία μεγάλη ευκαιρία την παράταξη, εγκλωβισμένη σε προσωπικούς διαγκωνισμούς, με γνώμονας την ανέλιξη στο προσωποκεντρικό κομματικό χρηματιστήριο. Στην μικρή μου πολιτική διαδρομή, χα την τιμή να βρεθώ δίπλα σε ανθρώπους που μου έμαθαν να προτάσσω τις αρχές, τις ιδέες και την πολιτική. Και ακόμα κι αν δεν βρίσκονται σήμερα μαζί μας, τους υποσχέθηκα ότι δεν θα τους απογοητεύσω.  Αυτό για εμένα είναι και η μοναδική πυξίδα για τις επιλογές μου. 

Σας ανησυχεί που το κόμμα σας ενδεχομένως να μπαίνει, με όλα όσα συμβαίνουν, σε έναν παρατεταμένο κύκλος εσωστρέφειας;
Το πιστεύω και το επαναλαμβάνω συχνά: Η βάση της παράταξης είναι η δύναμή της, όχι ο φόβος της. Και οι δημοκρατικές διαδικασίες ήταν πάντα ουσία συνθετική που μετατρεπόταν σε δύναμη εξωστρέφειας και ενότητας. Είναι χρέος όλων να εγγυηθούμε την ενότητα αυτή. Είναι χρέος όλων να συζητήσουμε πολιτικά με επιχειρήματα, κοιτώντας στα μάτια τους προοδευτικούς πολίτες που απαιτούν από εμάς το αυτονόητο: Να μην παίξει κανείς με τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους, ώστε το ΠΑΣΟΚ  να γίνει καταλύτης για αλλαγές και λύσεις στα εμπόδια και τα προβλήματα της καθημερινότητας , όπως τα έχει διαμορφώσει η υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική. Ο στόχος δεν μπορεί να περιορίζεται ποτέ και για κανέναν εντός των παραταξιακών τυχών. Οφείλει να αφορά την κοινωνία που δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Και για αυτό ακριβώς η ώρα είναι τώρα.

Θεωρείται πως, σε αυτή τη χρονική στιγμή, έχει βάση η συζήτηση για την ενιαία κεντροαριστερά; Βλέπετε εμπόδια στο ενδεχόμενο δημιουργίας μετώπου; Ποία είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ  σ’ αυτό;
Ένα μεγάλο και ισχυρό ΠΑΣΟΚ  όχι μόνο μπορεί, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα γίνει πολιτικός πυλώνας συσπείρωσης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων του χώρου της κεντροαριστεράς. Έχουμε την αυτοπεποίθηση της ιστορίας μας, των πολιτικών μας θέσεων, τους στελεχιακού μας δυναμικού, της γείωσης με την κοινωνία. Και αυτή η αυτοπεποίθηση μας επιβάλλει να μη βολευόμαστε με τίποτα λιγότερο από τον διαχρονικά πρωταγωνιστικό ρόλο της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Ρόλο ικανό να διαμορφώνει διευρυμένα κοινωνικά μέτωπα, στο πλευρό των δυνάμεων της δημιουργίας και της προόδου, στο πλευρό όσων δεν συμβιβάζονται με τον βολικό πήχη μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών. Θα βάλουμε τον πήχη ψηλά. Και θα περάσουμε από πάνω.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner