Σύνοδος Κορυφής: «Κλείδωσαν» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κάγια Κάλας και Αντόνιο Κόστα για τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ

0

 «Λευκός καπνός» βγήκε στις Βρυξέλλες, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Σύνοδο Κορυφής έγινε γνωστό πως οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία για την Φον ντερ Λάιεν, τον Κόστα και την Κάλας.
Σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Politico η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απείχε από την ψήφο για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ήθελε να καταψηφίσει την Κάγια Κάλλας και τον Αντόνιο Κόστα.
ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τα προτεινόμενα από τις τρεις πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) πρόσωπα που θα αναλάβουν τα τρία κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ.
Τούτων δοθέντων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) αναλαμβάνει για άλλα πέντε χρόνια Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα (António Costa), από τους Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης. Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας (Kaja Kallas ), από τους Φιλελεύθερους, θα είναι η επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για θητεία πέντε ετών.
Τα πρόσωπα εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού).
Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Για την έγκρισή της χρειάζονται τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner