Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σακαρέλου με τίτλο «Από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας»

0

Tην Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Γαλατά, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σακαρέλου, με τίτλο: «Από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας», του δάσκαλου Κώστα Σακαρέλου, που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Γράμμα».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Νίκος Χαλαζιάς, φιλόλογος
  • Γιάννης Χαλάτσης, Διευθυντής της “Παπαχαραλαμπείου” Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου, καθώς και
  • ο συγγραφέας Κώστας Σακαρέλος

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο «Έλληνες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας», του Κώστα Σακαρέλου, είναι αποτέλεσμα πολύχρονης και κοπιαστικής έρευνας. Στις 461 σελίδες του μπορεί να διαβάσει ο αναγνώστης για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Μικρασιατικής καταστροφής, για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές τους εστίες και τον ερχομό τους στην Ελλάδα, καθώς και για τους χώρους και τους τρόπους εγκατάστασής τους στην Αιτωλοακαρνανία.

Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον Γαλατά. Καταγράφονται σε αυτό οι ιδιαίτερες πατρίδες τους, οι αρχηγοί των οικογενειών, ο αριθμός των ατόμων καθεμιάς από αυτές, οι υποδομές που δημιούργησε το κράτος για την εγκατάστασή τους, καθώς και τα γενεαλογικά δέντρα των απογόνων τους.

Ποιος είναι ο Κώστας Σακαρέλος
Ο Κώστας Σακαρέλος γεννήθηκε το 1962 στο Κρίκελλο Ευρυτανίας. Μαθήτευσε στο Δημοτικό Σχολείο Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ευηνοχωρίου, του ίδιου νομού. Το 1980 εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας, απ’ όπου και αποφοίτησε, λαμβάνοντας το πτυχίο του δασκάλου.

Έχει υπηρετήσει διαδοχικά στα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία Σπαθαρίου Ευβοίας, Κλεπάς και Τρικόρφου Ναυπακτίας. Το 1992 μετατέθηκε στο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Γαλατά Αιτωλ/νίας, στο οποίο και υπηρέτησε μέχρι και τη λήξη του διδακτικού έτους 2022 – 2023, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.
Είναι νυμφευμένος με τη Ζωή Βασιλείου Παλιούρα και έχουν τρία παιδιά: τη Βασιλική, τη Γεωργία και τη Δήμητρα.
Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας του Βιβλίου – Ταξιδιωτικού Οδηγού, που φέρει τον τίτλο: «ΑΙΤΩΛΙΑ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ» και αποτελεί εργασία των Περιβαλλοντικών Ομάδων των Δημοτικών Σχολείων Γαλατά και 1ου Μεσολογγίου. Το Βιβλίο – Ταξιδιωτικός Οδηγός εκδόθηκε στο Μεσολόγγι το 1994.
Υπήρξε ακόμα μέλος της Συντακτικής Ομάδας και υπεύθυνος έκδοσης του Βιβλίου, με τίτλο: «ΓΑΛΑΤΑΣ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ», το οποίο αποτελεί καταγραφή της αντίστοιχης σχετικής ερευνητικής εργασίας της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Γαλατά. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε στο Μεσολόγγι το 2000.
Το 2016 ολοκλήρωσε την έρευνα και τη συγγραφή κι εξέδωσε το Βιβλίο, που φέρει τον τίτλο: «Από το Κρίκελλο στα χνάρια τους … τα χρόνια της Αντίστασης και του Εμφυλίου».
Τέλος, το 2021 ολοκλήρωσε την έρευνα και τη συγγραφή κι εξέδωσε το Βιβλίο, που φέρει τον τίτλο: «Το τίμημα της λευτεριάς – η αληθινή ιστορία του ιδεολόγου, αγωνιστή δασκάλου Βασίλη Παπανικολάου».
Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner