Categories: Πολιτισμός

Τα Βριλήσσια τίμησαν τη μνήμη του δάσκαλου της παραδοσιακής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη

Μια συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στο έργο του εμβληματικού Δασκάλου της παραδοσιακής μας μουσικής Χρόνη Αηδονίδη διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» και τίμησε τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη που διέσωσε, διαμόρφωσε, δημιούργησε και δίδαξε την πλούσια μουσική μας παράδοση.

Ο Χρόνης Αηδονίδης έζησε στα Βριλήσσια και με τη σεμνή του παρουσία τίμησε την πόλη μας, ενώ για αρκετά χρόνια διετέλεσε ιεροψάλτης στον ιερό ναό Αναλήψεως του Κυρίου Βριλησσίων. Η πόλη μας τίμησε τον κορυφαίο μας ερμηνευτή και μουσικό εν ζωή. Τα «Αηδονίδεια» διοργανώνονται στην πόλη μας κάθε χρόνο από το 2017.

Η εφετινή διοργάνωση ήταν όμως, διαφορετική, καθώς ήταν η πρώτη μετά την απώλειά του ανθρώπου που με τις ερμηνείες του ένωσε την Θράκη με την Πόλη και τη Μικρά Ασία, το παραδοσιακό μας τραγούδι με τη βυζαντινή μουσική.

Το έργο του είναι μια γέφυρα με τις αλησμόνητες πατρίδες. Αγκάλιασε τους πρόσφυγες του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Πόλης και της Ανατολικής Θράκης. Τη συναυλία παρουσίασε ο βιογράφος και προσωπικός φίλος του Χρόνη Αηδονίδη, συγγραφέας, Κώστας Παπασπήλιος. Ο Μπάµπης Τσέρτος η Νάντια Καραγιάννη και ο Νίκος Καραγιάννης ερμήνευσαν τραγούδια που έχει σημαδέψει με τις ερμηνείες του ο εμβληματικός Δάσκαλος της παραδοσιακής μας μουσικής.

Στην εκδήλωση συµµετείχαν το Τµήµα Παραδοσιακών Χορών του Δήµου Βριλησσίων, ο σύλλογος Θρακιωτών Αθηνών, ο σύλλογος «Αναγέννηση» Χαλανδρίου και ο σύλλογος «Βράχος» Βριλησσού.

Ξεχωριστή στιγμή στην έναρξη της βραδιάς η παράσταση του 17χρονου Βριλησσιώτη Στράτου Καμπισιούλη, ο οποίος συνέδεσε το Θέατρο Σκιών με το έργο του μεγάλου Χρόνη Αηδονίδη.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Σύνοδος Κορυφής: «Κλείδωσαν» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κάγια Κάλας και Αντόνιο Κόστα για τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ

 «Λευκός καπνός» βγήκε στις Βρυξέλλες, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Σύνοδο Κορυφής έγινε γνωστό…

9 ώρες ago

Ανοιχτή επιστολή 87 βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη για την «Αυγή», τις απολύσεις και το «μαύρο χρήμα»

Ανοιχτή επιστολή, ενόψει της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, για τις εξελίξεις στο εσωτερικό…

17 ώρες ago

Ανακοίνωση – κόλαφος της ΠΟΑΣΥ κατά της ηγεσίας της ΕΛΑΣ για τον τραυματισμό αστυνομικού έξω από το σπίτι της προέδρου του Α.Π.

Βολές κατά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), μετά την…

17 ώρες ago

Απάντηση του Χάρη Δούκα στο ερώτημα «Χάρη, πάμε;» του Μανώλη Χριστοδουλάκη: «Πάμε Τώρα!», να νικήσουμε τη ΝΔ, όπως στην Αθήνα

Στο «Χάρη, πάμε;» του Μανώλη Χριστοδουλάκη απάντησε σήμερα ο Χάρης Δούκας, με τη φράση «Πάμε…

18 ώρες ago

Η Δημοτικής Παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» για τον Απολογισμό έτους 2023 της Δημοτικής Αρχής

Δημοτικής Παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» με ανακοίνωσή της ενημερώνει του πολίτες του Χαλανδρίου ότι θα…

21 ώρες ago

O Βαγγέλης Μαρινάκης εξελέγη πρόεδρος της Super League

O Βαγγέλης Μαρινάκης εξελέγη πρόεδρος της Super League. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού πάει για την…

1 ημέρα ago