Categories: Εκπαίδευση

ΑΔΕΔΥ: Ψήφισμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης για την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο του εκπαιδευτικού Ηλία Σμήλιου

Με ψήφισμά της η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) ζητά την άμεση απόσυρσή της απαράδεκτης παραπομπής στο πειθαρχικό του εκπαιδευτικού Ηλία Σμήλιου και επίσης ζητά την άμεση κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Αναλυτικά το Ψήφισμα της ΑΔΕΔΥ
«Ένα ακόμη επεισόδιο στον γνωστό κύκλο διώξεων εναντίον όσων  τολμούν να αντιστέκονται συλλογικά στις αντιλαϊκές πολιτικές εκτυλίχθηκε στον χώρο της εκπαίδευσης. Η Διευθύντρια Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης προχώρησε στην παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, του μέλος του Δ.Σ. του Ζ’ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, Ηλία Σμήλιου.

Η πειθαρχική δίωξη στον Ηλία Σμήλιο ασκείται στην βάση των άρθρων του  ν. 3528/2007 (δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας) όπως έχουν τροποποιηθεί το 2012 και προβλέπουν  την «ανάρμοστη ή αναξιοπρεπή συμπεριφορά υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας». Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί το σύνηθες σαθρό επιχείρημα κάθε φορά που επιχειρείται η στοχοποίηση και η παραδειγματική τιμωρία  των «απείθαρχων». Το λάθος  που διέπραξε ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος δεν αφορά στο παιδαγωγικό και διδακτικό του έργο. Το «έγκλημα» του ήταν ότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα των συνανθρώπων του στη στέγη, συμμετέχοντας στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από τα κοράκια των τραπεζών και των funds. Είναι απαράδεκτο να διώκεται πειθαρχικά ένας εκπαιδευτικός από την υπηρεσία για την πολιτική και συνδικαλιστική του δράση.
Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε πως η αρχική καταδικαστική απόφαση στο δικαστήριο ήρθε παρά το γεγονός ότι στη δίκη αποδομήθηκε πλήρως το σαθρό κατηγορητήριο. Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως δεν πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση και καταδίκη, αλλά αντίθετα εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο πενταμελές Εφετείο.
Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν λήφθηκε υπόψη από τη Διευθύντρια Π.Ε. και τους εντολείς της, παρότι τους επισημάνθηκαν. Την ίδια στιγμή δεν λαμβάνεται υπόψη η σαφής πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 107 του N. 4328/2007, όπως τροποποιήθηκε (ν. 4325/2015) και βρίσκεται σε ισχύ σήμερα: «Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης.»
Η συγκεκριμένη παραπομπή αποτελεί μια καθαρά πολιτική δίωξη με στόχο τον εκφοβισμό.
Θεωρούμε απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την πειθαρχική δίωξη του συναδέλφου μας Ηλία Σμήλιου.
Καταγγέλλουμε την Διευθύντρια Π.Ε. που ως μη όφειλε την άσκησε, ακολουθώντας άνωθεν εντολές.
Απαιτούμε:

  • την άμεση απόσυρσή της απαράδεκτης παραπομπής στο πειθαρχικό που αποτελεί πολιτική δίωξη, κατά παράβαση μάλιστα της ισχύουσας νομοθεσίας
  • την άμεση κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, που στοχεύουν στην κατατρομοκράτηση των δημόσιων υπαλλήλων και τη δίωξη κάθε φωνής που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική

Στηρίζουμε με κάθε μέσο, συνδικαλιστικά, νομικά, οικονομικά τον συνάδελφό μας.
Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να εκδώσει ψήφισμα στήριξης και η ομοσπονδία να σταθεί αλληλέγγυα συνδικαλιστικά, νομικά οικονομικά στον πολιτικά διωκόμενο για τη στάση του στους πλειστηριασμούς εκπαιδευτικό, Ηλία Σμήλιο.
Δηλώνουμε πως είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να φιμωθεί και να τιμωρηθεί η αλληλεγγύη και η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.
Υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα (Παιδεία-Υγεία-Στέγη) για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους και στεκόμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που συνεχίζουν να αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια για τις ανάγκες των απλών ανθρώπων.
Θα υπερασπισθούμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Ηλία, τη φωνή και τον αγώνα των κινημάτων, των διαδηλώσεων και της αντίστασης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές!
Η αλληλεγγύη θα νικήσει

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Χάρης Δούκας για την υποψηφιότητά του στο ΠΑΣΟΚ: Είμαι δήμαρχος, θα παραμείνω δήμαρχος με οποιαδήποτε εξέλιξη

Ξεκαθάρισε τη στάση του ο Χάρης Δούκας σχετικά με τον Δήμο Αθηναίων σε περίπτωση που…

1 ώρα ago

«ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» – Χάρης Ρώμας: Θράσος να μιλούν οι γκαιμπελίσκοι για Γκαίμπελς!!!

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως», Χάρης Ρώμας, δεν αφήνει αναπάντητη την σκληρή,…

4 ώρες ago

Απολογισμός πεπραγμένων Δήμου Χαλανδρίου για το έτος 2023

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος την Πέμπτη 27 Ιουνίου και ώρα 19:00 στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου…

4 ώρες ago

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στηρίζει ανοιχτά το Χάρη Δούκα για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Με την ερώτηση «Χάρη πάμε;» ο Μανώλης Χριστοδουλάκης απευθύνεται στον Χάρη Δούκα και συστρατεύεται στην επιχείρηση διεκδίκησης της ηγεσίας…

7 ώρες ago

Η ΑΥΓΗ: Αυτό είναι το τελευταίο πρωτοσέλιδο μετά το λουκέτο Κασσελάκη στην ιστορική εφημερίδα – «Αριστερά χωρίς φωνή»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» μετά την απόφαση της…

11 ώρες ago

Παραιτήθηκαν Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Την παραίτηση τους από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι όμως και από το κόμμα,…

12 ώρες ago