Οι εκτιμήσεις των κομμάτων δεν στηρίζονται στα γεγονότα, αλλά στις επιθυμίες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ερμηνεία των εκλογών
Ο Πρωθυπουργός, στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη, αξιολογώντας το αποτέλεσμα των εκλογών, τόνισε με έμφαση: Οι πολίτες μας ζητάνε να λύσουμε περισσότερα προβλήματα και πιο γρήγορα. Δεν του περνάει από το μυαλό ότι, οι πολίτες μπορεί και να ζήτησαν να αλλάξουν πολιτικές και συμπεριφορές και να μην τους δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, από αυτά που νομίζουν ότι τους λύνουν;
Ο Πρωθυπουργός φυσικά δεν πρωτοτύπησε, αφού επιβεβαίωσε το βασικό πρόβλημα των κομμάτων στην χώρα μας: Οι εκτιμήσεις τους δεν στηρίζονται στα γεγονότα, αλλά στις επιθυμίες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ερμηνεία των εκλογών. Όλα τα κόμματα δηλώνουν κερδισμένα, ενώ το κόμμα, που πραγματικά κέρδισε, έστω και ας μην ξέρει γιατί, και πήρε 9,5%, ζήτησε εκλογές.
Το εκλογικό αποτέλεσμα αποκάλυψε το όριο της εύθραυστης κυριαρχίας του Πρωθυπουργού. Κυριαρχίας, που στηρίζονταν στο φόβο των διαρκών κρίσεων από το 2008, μέχρι σήμερα, το πρωτοφανές χρήμα που μοιράστηκε από την κυβέρνηση, από δανεικούς και Κοινοτικούς πόρους, για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ύφεση της πανδημίας με τα lockdown και, φυσικά την έλλειψη μέχρι τώρα, αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση.
Όμως, η βασική εκλογική του στρατηγική, να εντείνει τον φόβο των πολιτών με το σύνθημα: Εγώ ή το χάος, απέτυχε. Το 1/3 του εκλογικού σώματος της Κυριακής, το οποίο με τον ένα ή άλλο τρόπο εφάπτεται και επικοινωνεί με την κυβέρνηση και τους δημόσιους πόρους, είναι πολύ περιορισμένο για να αποτελέσει την αφετηρία, είτε της επανάκτησης της ψήφου είτε της ανοχής της πλειοψηφίας των πολιτών. Η αλλαγή πολιτικής, που μπορεί να βοηθήσει τον Πρωθυπουργό, επιβραδύνοντας τον ρυθμό υποχώρησης, δεν είναι επιλογή του, όπως φάνηκε και από την πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη, ούτε και θα μπορούσε να είναι, γιατί πιστεύει την πολιτική που ασκεί, και γιατί, μια σημαντική αλλαγή θα διαρρήξει την συμμαχία του με τις ομάδες συμφερόντων που έχουν επωφεληθεί από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε και φυσικά από τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα δεκάδες δισεκατομμύρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τις ανάλογες δεσμεύσεις, για τα επόμενα τρία.
Είναι βέβαιο ότι, στο ρευστό και επικίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον, στα στρατηγικά προβλήματα της ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της κλιματικής κρίσης, των μεταναστευτικών και προσφυγικών πιέσεων, που θα ενταθούν από τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει, και τις καλύτερες των προθέσεων να έχει, να ανταποκριθεί με επάρκεια. Συνεπώς, οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών ρευμάτων αμφισβήτησης της κυβέρνησης υπάρχουν και θα ενισχυθούν.
Τα κόμματα αριστερά της ΝΔ και κυρίως, αυτά που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας, πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να τα εκφράσουν πολιτικά. Τα προχθεσινά εκλογικά τους αποτελέσματα έδειξαν ότι, δεν τους πίστεψαν οι πολίτες. Δυστυχώς και η αξιολόγησή τους, δείχνει ότι δεν έλαβαν το μήνυμά τους. Άθελά τους δίνουν ελπίδες στην ΝΔ, ότι μπορεί να παραμείνει πρωταγωνίστρια και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, έστω και αν δεν είναι αυτοδύναμη.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης
Πατήστε και δείτε και τα 310 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…